En ting er at fylde forrådskammeret og fryseren med mad. Selvforsyning er også at sikre næste års frø – altså frøavl. Netop igang med tørring af ærter, både til guleærter og dyrkning, næste år.
Høst af ærter og bælgning af ærter
Egentligt et spøjst udtryk: “bælgning af ærter”. Måske bare mærkeligt, fordi man ikke rigtigt bruger ordet bælg længere, om skallen på ærter.
Men ja, vi bruger jo også fortsat at “hyppe kartofler”. Trods det nu også er et spøjst udtryk.
Nå! Det skulle ikke handle om sprog. Det skal handle om tørring af ærter.
Mere præcist skal det handle om frøavl af ærter – og selvforsyning med ærter til dyrkning.
Det er ganske nemt! Handler faktisk bare om at lade planterne står lidt længere tid i køkkenhaven.
Med længere tid, så mener jeg, efter man ikke længere gider spise ærterne. Fordi ærterne bliver melede og kedeligt, hvilket sker når ærterne bliver overmodne. Tidsmæssigt er det et spørgsmål om at lade ærterne står 2-3 uger længere, efter endt høst.
De fleste år giver det dog sig selv, som f.eks. i år. De sidste ugers megen varmen har gjort at vores ærter er modnet lynhurtigt. Vi har allerede høstet i spandevis af ærter, som er spist – alt imens ærterne var lækre og friske.
Det ses tydeligt at ærterne er færdige, på ovenstående foto. Planterne er helt gule. Ikke meget mere liv og vækst i disse planter.
Langt de fleste ærtebælge er da også allerede blevet gule og helt tørre. Tydeligt tegn på at ærterne er tørre og klar til at blive høstet til frøavl af ærter – eller brug som guleærter henover vinteren.
Gule ærter – tørrede ærter
Apropos mærkelige udtryk, så er gule ærter da virkelig også spøjs.
Gule ærter er både en ret, men dækker også over betegnelsen tørrede ærter.
Gule ærter er altså ikke en speciel sort af ærter, som er gule.
Bevars! Der er sorter specielt til tørring af ærter, og andre sorter af ærter til frysning. Præcis ligesom der er ærter med lang holdbarhed, tidligere ærter og ærter med stort eller lille udbytte. Ærter er ikke bare ærter…
Gule ærter er også grønne, når de er modne. Præcis som det gælder for alle ærter. Ærter er grønne.
Når ærter tørres, så bliver de fleste ærter dog gule. Formentligt herfra at betegnelsen gule ærter stammer – Når de tørrede ærter koges, så bliver de ved med at være gule. Formentligt derfor, at man man kalder retten med tørrede ærter for gule ærter.
Gule ærter er en – lidt glemt – klassisk ret. Gule ærter er desuden en FANTASTISK måde at få brugt de mange tørrede ærter, som man pludselig står med sidst på sæsonen – eller når varmen, som i år, pludselig gør at ærtehøsten og ærtesæsonen går vældig stærkt.
Gule ærter er desuden både en sund og proteinrig spise. Købt er gule ærter enormt billige, men alt hjemmelavet smager nu bare bedre – og endnu bedre, når det også er hjemmedyrket.
Tørring af ærter
Jeg har vist allerede fået afsløret, at tørring af ærter gøres på planten. Ganske enkelt ved at lade lade planten blive i jorden, hvor bælgene tørrer, indtil de er helt gule.
Er det en våd og kølig sommer, så kan man vælge at hive planten op af jorden – eller blot klippe planten af – og hænge planten op et tørt sted, hvor planten og bælgene kan tørre helt ned. Det er dog bedre at lade planten blive i jorden og tørre færdig her.
Når bælgene er helt tørre, så er det tid til høst af de tørrede ærter. Og dernæst bælgning af ærter. Vi kraftigt anbefale at få bælget ærterne samme dag, som der høstes. Ganske enkelt for at være sikker på, at der ikke er fugt tilbage i skallen, som kan skabe råd. Skimmel på bælgene, så må de kasseres!
Nogle vil måske mene at det er meget tidskrævende at bælge ærter. Det er det da måske også, men på et tæppe i skyggen – i sommervarmen – så er det nu ganske hyggeligt. Specielt hyggeligt i selskab med en energisk baby, som nyder at rulle rundt på tæppet.
Den opmærksomme vil se at jeg har to skåle til bælgning af ærter. Den ene skål til friske ærter, den anden til tørrede ærter.
Trods sommervarmen har afkortet sæsonen for ærter vældig meget – og gjort at vores ærteplanter allerede er helt tørre, så er der fortsat mange friske ærter i blandt de tørrede ærter.
Kan ligeså godt sortere og få dem brugt. Andet ville jo bare være spild. De friske ærter er godt nok ikke helt så friske, som for en uges tid siden. De er dog ikke blevet melet endnu. Dur ikke, som friske i en salat. Efter et hurtigt opkog, så er ærterne dog fantastisk lækre – kun endnu lækre hvis de serveres som mushy peas, som englænderne gør.
Mushy peas er ikke mos – og bestemt ikke blendede (trods ærter nu også fungerer genialt i en ærte humus). Mushy peas er kvaste ærter – ofte vendt med lidt smør, krydderurter og løg. Smager rigtig lækkert. Vi spiser det i stor stil på denne årstid. Serveret til et styk grillet kød. Lækkert!
Det er en rigtig fin måde at få brugt ærter, når ærterne ikke er helt friske og sprøde længere.
Sørg dog også for at dyrke ærter i flere hold, så ærtesæsonen forlænges. Vi afventer netop nu på 3 og 4 hold ærter, så inden længe er der igen friske ærter til salat.