Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af bedste jordbær

De bedste jordbær og størst udbytte af jordbær får man fra 2-års planter. Efter første år med høst, så er det en god ide at klip jordbær ned –såvel give gødning til jordbær. Det giver sunde planter.

Dyrkning af jordbær

Gentager lige. Bedste jordbær får man fra 2-års jordbærplanter.

Jordbær plantes i september-oktober måned. Den første sommer har man 1-års jordbærplanter, som giver fine jordbær – god størrelse jordbær, men ikke ret mange. 2-års jordbærplanter får man den næste sommer. Disse planter giver størst udbytte og største jordbær. Herfra går det kun nedad med størrelse og udbytte, hvorfor vi ikke gider 3-ørs jordbærplanter.

Man kommer ikke udenom at have 1-års jordbærplanter, hvis man vil have 2-års planter. Det giver sig selv. Jordbær dur desuden ikke at flyttes, det går ud over planten – såvel udbytte.

Fra man planter jordbær, så har man altså jordbær samme sted i minimum 2 somre. Sådan gør vi. Derefter fjerner vi jordbærplanterne.

Tilbage i juli skrev Rune et indlæg om formering af jordbær ved stiklingeformering.

læs om formering af jordbær her

At tage gode stiklinger er klart vigtigt i dyrkning af bedste jordbær. Stiklingerne handler dog mere om at få sunde 1års jordbærplanter. Vil man sikre gode 2års jordbærplanter, så handler det om gødning og at klip jordbær ned i august – når man har taget stiklinger.

Stiklinger af jordbær

Tilbage i juli påbegyndte vi at lave stiklinger af jordbær – de planter, som skal give os 1års jordbær næste sommer. Vi tager kun stiklinger fra dette års 1års planter, som bliver 2års planter næste år.

Det har vi bedst succes med.

Nu er stiklingerne færdige. Mere eller mindre i hvert fald. Nu er det i hvert fald tid til at klippe planterne fra moderplanten.

stiklinger jordbær bedste formering dyrkning

Massevis af gode rødder, som lige kan skimtes i bunden af potten. Den næste månedstid får planterne lov til at vokse sig større i potterne, førend de plantes ud i et højbed – naturligvis et nyt højbed, hvor der ikke har været jordbær de sidste 4 år (for at undgå opformering af sygdomme).

Klip jordbær ned

Efter vi har taget stiklinger af jordbær, så er det tid til at klip jordbær ned.

Det virker måske lidt tosset. Det er dog et rigtig godt råd, trods meget debat om effekten.

Vores erfaring er dog at det virkelig gør enormt meget – ikke mindst i kampen mod skadedyr i jordbær.

Trods der er delte meninger om hvorvidt det er nødvendigt at klip jordbær helt ned – så er der dog fuld enighed om at det er vigtigt med fjernelse af gamle og gule blade. Det er bare besværligt at skulle alle planter igennem og vurdere – derfor langt nemmere med total klipning af jordbær planter.

Og jeg mener virkelig total ned klipning af jordbær, når jeg siger det. Vi klipper alle blade væk, såvel alle stængler. der skal kun lige være 5-10 cm stænger tilbage af planten.

Klip jordbær ned gødning dyrkning formering pasning bedste

At klip jordbær ned gør desuden, at det er super nemt at få foretaget en grundig lugning af jordbærbedet – så planterne ikke skal kæmpe med ukrudt om næring, vand osv.

Nu får planterne lige en uges tid til at etablere sig – naturligvis med opmærksomhed på vand.

Planterne må endelig ikke tørre ud nu, hvor der ikke er nogen blade til at beskytte planten.

Vi har siveslange med automatisk vandingsanlæg, så det kører helt automatisk hos os. Virkelig nemt – og stor besparelse på tiden med vanding, såvel vandregningen (vi vander med opsamlet regnvand).

Om et par uger, så tilføres en god omgang gødning til jorden. Det kunne være kompost eller bare almindelig kunstgødning. Ren hønsegødning eller hestepærer er lige krads nok for planterne.

kaninunger haveaffald grønt

Alt afklip fra jordbærplanterne det får vores kaniner. Ovenstående er det vores kaninunger, som har et festmåltid. Normalt går alle vores kaniner udenfor, men vi har ekstra mange rovfugle i år. Og kaninunger er lidt for nysgerrig til at søge i skjul, hurtigt nok.

Derfor er kaninungerne flyttet indenfor i stalden, en periode. For at undgå at ende, som snack for en musvåge eller duehøg.

2 Kommentarer

  1. jørgen jensen
    jørgen jensen 30. oktober 2022

    Har brugt løvsuger til fjernelse af visne blade men ikke alle blade blev helt pulveriseret og dette brugte jeg til gødning ved jordbærrene jeg lagde ca et lag 5 til 10 cm. + ca.2cm.
    muldjord ovenpå.Må jeg godt dække planterne helt til.vh.Jørgen

    • Martin
      Martin 31. oktober 2022

      Hej Jørgen

      Fedt at du sørger for jordække til dine jordbær.

      En anden gang, så behøver du du dog ikke muldjord ovenpå. Blot læg de mange blade i et lag på 5-10 cm. Det vil give super god næring til planterne henover vinteren – og forbindre ukrudt at spire frem.

      Undlad dog at dæk planterne – du skal kun lægge tæt op til planterne. Ikke henover, så risikerer du at planterne rådner væk.

      vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *