Tryk "Enter" for at gå til indhold

Drivning af rabarber

Rabarberklokke er et genialt redskab til dyrkning af tidlige rabarber – en sort spand kan fint fungere, men en rabarberklokke fungere bedst.

Dyrkning af tidlige rabarber

Tilbage i starten af marts skrev jeg et blogindlæg om vores nye rabarberklokke til drivning af rabarber. Jeg er dog aldrig vendt retur til at fortælle nærmere om resultatet.

Nu er det ved at være tid til at fjerne rabarberklokkerne – og lade rabarberne klare sig selv. Og dermed oplagt lige at nå et blogindlæg om dyrkning af meget tidligere rabarber.

I først omgang så husk at rabarber er ikke bare rabarber. Der er mange forskellige sorter. Nogle er meget tidlige. De meget tidlige rabarber kan høstes i haven her i slutningen af april – start maj.

Det er disse – tidlige rabarber – som er geniale til drivning af rabarber. Ganske enkelt for at få endnu tidligere høst.

rabarber dyrkning plante

De sene rabarber er knap ved at komme til live. Gevinsten ved sene rabarber er at de giver et temmelig større udbytte end de tidlige sorter – det er dermed især de sene rabarber, som bruges til kompot og syltning.

Få lækker opskrift på rabarberkompot her

Ved både at have tidlige og sene rabarber, så forlænges sæsonen for rabarber desuden – hvilket kun er herligt. Her i foråret er der ikke meget andet frugt fra haven at høste.

Dyrkning af tidlige rabarber er derfor virkelig også et stor fokus her hos os – netop fordi vi derved kan høste tidlig frugt fra haven til kager, grød osv. Elsker rabarber.

Med ganske lille indsat kan man høste rabarber meget tidligere ends slut april. Metoden hedder drivning af rabarber

Drivning af rabarber

rabarberklokke dyrkning rabarber tidlige høst tidlig

Til drivning af rabarber bruges en såkaldt rabarberklokke. En spand kan også fint fungere, men gevinsten ved en rabarberklokke er at de er temmelig høje – og dermed giver plads til nogle lange rabarber, såvel store og fede rabarber.

Bemærk på ovenstående foto. Imellem de to rabarberklokker er bagved ved at vokse rabarber frem. Det er selv samme sort, som er dækket i hver sin rabarberklokke. Altså en tidlig sort af rabarber.

rabarberklokke dyrkning rabarber tidlige høst tidlig

Zoomer vi lidt ind, og jeg lige skubber halmen til side, så kan de fine røde rabarberstængler ses. Og de flotte grønne blade. Sådan de fleste forbinder rabarber.

Ved drivning, så bleges både stængler og blade. Man får derfor nogle helt lyserøde rabarber og helt blege blade.

rabarberklokke dyrkning rabarber tidlige høst tidlig

Jeg satte rabarberklokker over to rabarberplanter 1 marts. Og dækkede godt med halm omkring. Gevinsten er at vi har høstet massevis af friske rabarber, som dem på ovenstående foto, siden starter af april – altså godt og vel en måned førend de tidlige sorter normalt er modne.

Kunne have høstet endnu tidligere, havde jeg dækket jorden med kompost – meget gerne hestepærer – fremfor halm. Det havde jeg dog ikke lige tilgængelig, derfor blev det bare halm.

Virkelig skønt at kunne gå i køkkenhaven og hente frisk frugt på denne årstid. Smager bare ekstra godt.

Nu begynder sæson for de tidlige sorter dog – helt naturligt. Og det er derfor tid til at få rabarberklokkerne taget væk.

rabarber dyrkning plante

Se lige en kontrast imellem de skud, som har været dækket af rabarberklokke og de som har fået lys. Det helt vild. Kan tilføje at drivning af rabarber også gør noget ved smagen. Man får MEGET sødere rabarber.

Nå! Nu er dagens høst i hus. Nu vil jeg ind og få vasket rabarber – og få bagt en rabarber-crumble til eftermiddagskaffen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *