Tryk "Enter" for at gå til indhold

Deling af skærmlilje

Hvordan og hvornår man deler en skærmlilje – også kaldet afrikansklilje eller agapanthus – afhænger af flere faktorer. Vil man sikre blomstring samme år eller er fokus f.eks. at få mange ny planter…

Skærmlilje, afrikansklilje og agapanthus

Kært barn har mange navn, som et klogt ordsprog lyder. Og en skærmlilje er da virkelig en af havens helt store skatte.

Agapanthus Africanus har man kun, hvis man virkelig ønsker den. Hermed menes gider alt besværet med at passe den – ikke mindst kan sikre optimal vinteropbevaring. Planten tåler nemlig absolut ingen frost. Planten stiller desuden temmelig store krav til både vanding og gødning.

Agapanthus Africanus er dog helt fantastisk. Virkelig en skøn plante til krukker. Det er dog ikke lige en plante, som man køber for at pynte en enkeltsæson.

Skærmliljer er en temmelig dyr plante. En skærmlilje klar til blomstring koster nemt 500 kr på planteskolen – des mere speciel og større, meget mere..

Man kan være heldig at finde løg (stiklinger) af skærmliljer, som sælges til 40-100 kr pr stk. Plantes de i år, så blomstrer de – formodentligt – næste år, hvis plantet korrekt. Ellers først året efter.

skærmlilje plantning formering deling agapanthus afrikansklilje afrikansk lilje skærm

Jeg har netop købt nogle nye knolde af skærmlilje – stiklinger af skærmlilje eller løg af skærmlilje, om man vil. De nyindkøbte er hvide. De vi allerede har er blå.

Blå skærmlilje i kæmpe krukke – hvornår deler man en skærmlilje?

Nedenfor set et foto fra 2018, da de blå løg var 1 år gamle. Ikke en vild blomstring det år – vi var dog heldig at se blomstring allerede 1 år efter plantning af løgene. Sidenhen har vi dog virkelig oplevet fuldstændig fantastisk flot blomstring. Og nøj, hvor jeg bare elsker de kæmpe store blomster på de meter lange stængler.

blomst

For at illustrere størrelsen på planten, så kan jeg sige at krukken har en diameter på 70 cm i indvendig diameter. Det er altså en KÆMPE stor krukke. Ikke fordi Agapanthus har brug for SÅ stor en krukke. Rødderne fylder slet ikke så meget i dybden. Jeg synes blot at en stor krukke matcher bedre til så stor en plante. Jeg har derfor fyldt krukken halvvejs op med leca – derved er krukken også des lettere og dermed nemmere at håndtere, når den skal flyttes ind om vinteren.

Nu får den blå skærmlilje følgeskab af nogle hvide.

Jeg var faktisk ved at lokke mig selv – og Rune – til at købe nogle hvide skærmlilje planter forrige år. Prisen var 700 kr pr plante, men kunne få 3 planter for 1500 kr. Jeg sprang dog fra.

Jeg har lagt 4 af sådanne knolde i en potte med en diameter på 30 cm. Derved skulle vi gerne se blomstring næste år. Skærmlilje blomstrer nemlig først, når rødderne står klemt og tæt.

Derfor hedder et gammel råd i forhold til hvornår man deler en skærmlilje, at det gør man først når potten revner. Det har jeg dog mine krukker ALT for kær til.

Hvornår deler man en skærmlilje?

Plantning og deling af skærmlilje sker i foråret. Helt præcis i april, når det samtidigt er tid – og vejr – til at kunne tage skærmlilje fra vinteropbevaring.

Indskyder lige. Det vil sige, når risikoen for nattefrost er ovre. Nogle år vil det sige maj, men i år er det altså april. Sikke et forårsvejr vi har i år.

Vil man have ens skærmlilje til at blomstre, så skal man endelig ikke dele skærmlilje for tidligt – eller ofte. Og slet ikke hvert år. Deling af skærmlilje bør førs ske, når planten er stor. Altså når planten har fyldt potten med rødder – altså medmindre man deler sin skærmlilje fordi man ønsker at formere og skabe flere planter. Og er okay med at vente 1-2 år førend man ser blomstring.

Ved deling af skærmlilje, så sørg desuden for at plant i en potte hvor rødderne hurtigt bliver klemt. Altså endelig ikke i en for stor potte.

Samtidigt, så er deling af skærmlilje lidt et projekt – og ikke lige noget man gider bruge tid på hvert år.

hvornår deler man en skærmlilje deling formering agapanthus afrikansklilje affrikansk lilje skærm hvordan

Rødderne fylder HELE krukken. Altså virkelig hele krukken, så planten er ikke sådan bare lige at få op. Jeg bruger en gammel sav. Skærer først hele vejen rundt langs krukkens sider, for at få løsnet rødderne fra potten.

Dernæst deler jeg min skærmlilje som en lagkage.

hvornår deler man en skærmlilje deling formering agapanthus afrikansklilje affrikansk lilje skærm hvordan

Denne teknik gør det forholdvis nemt at få knolden op af potten – og dernæst kunne plante igen.

Skærmlilje i krukker

Tilbage i 2017 blev der lagt 9 knolde i denne potte. De har nu fyldt krukken totalt – og 6 år senere er det tid til deling. Oplevede også at blomstringen 2022 var lidt mindre end normalt, som er et godt tegn på hvornår man deler en skærmlilje – medmindre man bare vil vente til krukke flækker (NEJ TAK)

hvornår deler man en skærmlilje deling formering agapanthus afrikansklilje affrikansk lilje skærm hvordan

Lidt mere end halvdelen af planten bliver i den store krukke. Det resterende deles i 3 mindre potter – hver på 30 cm i diameter.

Og nu jeg var igang med formering af skærmlilje, så tog jeg – som sagt – lejligheden til at få anskaffet nogle skærmliljer i hvid. Og dermed har jeg nu 7 krukker med skærmliljer.

skærmlilje plantning formering deling agapanthus afrikansklilje afrikansk lilje skærm

Nøj jeg glæder mig til at opleve blomstringen. De blå skal nok blomstre igen i år, så tæt de er plantet i krukkerne – og når jeg sørger for massevis af vand og tilfører gødning hver måned indtil august. De hvide skærmliljer er dog lidt et sats. Måske de vil blomstre i år, måske først næste år. Nu ser vi. Nu er de i hvert fald plantet – og næste år skal alle mine skærmliljer nok blomstre.

Læs om overvintring af liljer her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *