August er STORE høst måned. Helt sikkert august, at vi høster mest i køkkenhaven. Fra september ville køkkenhaven mere eller mindre være tom, hvis vi ikke sørgede for at så nyt i august til køkkenhaven.
Såning og forspiring til køkkenhaven
Sommersolen bager voldsomt, her i august. Ikke bare i år, som virkelig er en varm august måned. Det er næsten sådan hvert eneste år, at den danske sommer rigtigt tager fat i august.
Når det kommer til at så i august, så er det derfor begrænset hvad man kan få til at spire i køkkenhaven – altså, hvis man vælger at så direkte i køkkenhaven.
Det er ikke kun tørken og mangel på vand i jorden, som er et problem. Varmen er faktisk også et stort problem for rigtig mange afgrøder. Salat spirer f.eks. ikke når temperaturen er over 20 grader (Helt under 18 grader).
Så, såning i august kan blive et problem – ved såning direkte i køkkenhaven.
Forspiring derimod, det er et hit i august. Virkelig! Og der er faktisk utroligt meget, som man med fordel kan så i august.
Hvad kan man så i august?
For at nævne de nemme, så er radiser og asiatisk kål (f.eks. bok choi) nemme. Begge kan sås direkte i køkkenhaven – klarer fint de høje temperaturer, når man blot er opmærksom på vanding. Frøende kræver dog nærmest ingen vand, for at spire frem.
Tilføjes kan også dild – vil jeg kraftigt anbefale at så i august, så man har til syltning i slutningen af september og oktober. Forårs sået dild vil være visnet væk, når vi kommer til september.
Udvalget bliver dog MEGET større, når vi begynder med forspiring i august.
Alle typer salat kan fint sås i august – blot vær opmærksom på at placer såbakke i skyggen (eventuelt i et køligt skur, hvor temperaturen er under 20 grader)
Vi sår mange forskelige sorter af salat i august. Dertil kommer at vi forspirer spinat, dild, koriander og persille. Alt samme, til udplantning i september i køkkenhaven. Slut september plantes ud i køkkenhaven, efter vi har priklet planterne i slut august.
Derved får vi massevis af nye afgrøder til køkkenhaven i løbet af august. Og det forlænger virkelig køkkehavesæson, betydeligt – ellers ville det fra oktober hurtigt kun være kål, som stod tilbage i køkkenhaven.
August er også tid til at tage stiklinger – både af krydderurter, men også af prydplaner og buske. Læs om stiklingeformering her