Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hjemmelavede stiklinger af hortensia

Næsten en måned siden jeg tog stiklinger af hortensia. Nu er det tid til at få dem priklet om i større potter – og få kasseret de stiklinger, som ikke har slået rod.

Billige planter til haven

Okay! Jeg kunne vist godt skrive gratis planter til haven, men nu har jeg trods alt købt den hortensia, som jeg tager stiklinger af. Helt gratis planter er det ikke, men i hvert fald meget billige planter.

Jeg har betalt knap 300 kr for min hortensia. Det var også en stor plante. Hortensia er normalt ganske dyre planter til haven. Billige er hortensia i hvert fald ikke, når man sammenligner med mange andre planter til haven, men skønne er hortensiaer. Og jeg vil gerne have mange flere.

Rune og jeg planlægger at plante hortensia langt hele indkørslen, under vores alle af lindetræer. Det tænker jeg kunne blive rigtig flot – og Rune er med på ideen. Udover at det kan blive flot, så er gevinsten også at få fjernet græsset langs indkørslen.

Det er altså bare upraktisk med græs langs en indkørsel – specielt, når der er træer. Det er et værre snurrenrundt og cirklen omkring med plæneklipperen. Og græsset har ikke rigtigt nogen funktion. Vi bruger jo aldrig området langt indkørslen til at gå på. Vi går på vejen, så græsset er egentlig bare til for at være der.

Jeg vil umiddelbart tænke at jeg skal bruge en 30 hortensia’er, for at kunne plante hele indkørslen til. Det er temmelig meget. Derfor er jeg igang med at lave stiklinger af hortensia.

Stiklinger af hortensia

Jeg tog stiklinger i midten af juli. Der stod min hortensia med massevis af nye skud, som var helt perfekte til at lave stiklinger af.

Læs om stiklingeformering af hortensia her

Nu er der gået en månedstid. Det er tid til at prikle de mange stiklinger om – og få sorteredet de fra, som ikke har slået rødder.

Flere af stiklingerne har dog allerede sat nye skud, hvilket er tegn på at der er rødder. Når ens stiklinger begynder at skyde, så er det også tegn på at det er tid til at prikle om –så stiklinger af hortensia kan få mere plads og bedre jord at vokse videre i.

Nu er det første gang jeg tager stiklinger af hortensia. Første gang jeg har haft behov for det. Jeg er derfor ikke helt klar over, hvor hurtigt hortensia vokser. Jeg tænker dog at jeg i løbet af næste forår – ellers til næste efterår – vil kunne planten de mange stiklinger ud i haven, langs indkørslen.

Jeg tog 40 stiklinger. Heraf har 27 sat rødder. Hvorfor 13 ikke har sat rødder ved jeg ikke, sådan er det nogle gange bare. Jeg havde ellers næsten 100% succes med mine stiklinger af pelargonier og stiklinger af krysantemum. Det er dog også planter, som er ganske nemme at lave stiklinger af – ved faktisk ikke om hortensia er nemme at stiklingerformere. Det er første gang jeg forsøger.

Læs om succes med stiklinger her

Men 27 nye planter er da virkelig også flot. Og det er da herligt at vide, at jeg selv har lavet planterne.

stiklinger formering dyrkning avl hortensia succes

Nu skal stiklingerne bare passes med vand de næste par måneder. Jeg tager stiklingerne ind i stalden til vinter, så de ikke drukner i vintervejret. Til foråret, når de skyder frem, så skal der tilføres lidt gødning – og måske pottes om til større potter.

Nu er vi i hvert fald nærmere at få blomster langs hele indkørslen. Herligt!

Nu vil jeg ud i haven igen. Havde lige en frokost pause, hvorefter jeg greb tastaturet. Nu skal der laves stiklinger af jordbær – også skal der slagtes kaniner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *