Så blev det 2023. Inden længe starter en ny sæson i køkkenhaven. Allerede nu, så er det tid til at sætte fokus på klargøring af jord til ens køkkenhave – for at få den bedste køkkenhave jord.
Køkkenhaven i januar
Så skriver kalender 2023 – godt nytår – inden længe, så er det igen tid til såning og dyrkning af køkkenhaven. Jeg var i køkkenhaven allerede 1. januar. Herlig måde at starte et nyt år – og en god måde at få lidt luft, ovenpå nytårsaften og festligheder.
For at komme godt fra start med køkkenhaven, så er det netop her i januar at der kan gøres en indsat.
Ellers er der ikke meget at gøre i køkkenhaven i januar. Såning er endnu alt – ALT – for tidligt, medmindre man forspirer chili, artiskok og sådanne planter. I så fald, så skal det gøres indenfor her i januar.
Der er intet, som kan sås i køkkenhaven i januar. Men dyrkning af køkkenhave handler ligeså meget om at sikre en god jord til køkkenhaven – rettere sagt en god jord til dyrkning.
Klargøring af jord til køkkenhave
Tilbage i efteråret fik jeg sået honningurt, som efterafgrøde flere steder i køkkenhaven. Det er nu klasket sammen, som det ses af nedenstående foto.
Her i januar er det en god ide at skubbe planterne ind i højbedet, så de kan formulde ned i jorden. Dette er såkaldt grøngødning – og har to funktioner. Sikrer at jorden er dækket henover vinteren, så der ikke overtages af ukrudt. Grøngødning hjælper desuden med til at samle næring til jorden. Det er jo nærmest en i jorden kompostering, som finder sted.
Nogenlunde ens ser bedet, hvor der skal dyrkes kartofler ud – her er efterafgrøden dog tagetes, for at nedkæmpe nematoder fra tidligere afgrøde (jordbær). Senere i januar følger et jorddække med delvist omsat kompost – derpå ovenpå fiberdug og plastik, for at begynde at hæve temperaturen til lægning af tidlige kartofler i marts.
Læs om tidligere kartofler her
Andre steder i køkkenhaven er blot lagt jorddække i form af græsafklip eller indsamlede blade. Dette skaber en fantastisk lækker humusrig jord – og bidrager til at holde ukrudt væk. Solsikke har fuglene tømt for frø – og afgrøderne (rødkål) er høstet. Så nu skal solsikke klippes ned, så roden kan begynde at rådne og bidrager til jorden.
Fordelen ved jorddække er, at det ikke tilfører så meget næring til jorden. Og ikke alle grøntsager ønsker en næringsrig jord. Gulerødder skal f.eks. nærmest ikke have gødning, samme med ærter og jordbær.
Nedenstående foto viser temmelig godt gevinsten ved efterafgrøde, grøngødning eller jorddække. Dette højbed i køkkenhaven har jeg ikke nået og gøre noget ved – og det er totalt overtaget af ukrudt.
Her i januar er det blot at få luget alt ukrudt væk, så jorden kan blive klar til såning og plantning når den tid kommer – såvel få et lag kompost i løbet af februar måned.
Tjek jorddække i køkkenhaven i januar
I januar er det desuden en god ide at gå de forskellige jorddække i køkkenhaven efter. Specielt jorddække omkring jordbær har ofte haft besøg af fugle, som henter insekter under bladene – og samtidigt får krattet op i jorddækket.
Få lukket hullerne, så der ikke spirer massevis af ukrudt frem i løbet af marts måned.
Klip asparges ned
Trods jeg vil anbefale at vente til februar og marts med at begynde at klikke stauder og andre planter ned, så er det en rigtig god ide at klippe asparges ned her i januar.
Det har to fordele – letter påførsel af et nyt lag sand i februar, som asparges vil elske.
Desuden mindsker det overførslen af aspargesbillen fra år til år. Aspargesbillen overvintre nemlig i det visne – så ved at klippe asparges ned i januar, så får man naturligt, økologisk og på en smart måde mindsket angreb af aspargesbillen.
Blot husk at klip HELT ned – der skal ikke stå 10 cm stok over jorden. Klip helt ned til jorden – sandets – overflade. Og husk at påfør et 2-3 cm lag frisk sand i løbet af februar eller marts måned.
Klargøring af jord til køkkenhave i januar
Måske der ikke er noget at så endnu, men der er faktisk flere opgaver, som fint kan gøres i køkkenhaven i januar.
Det er da også i januar, at der er tid til at få repareret f.eks. højbede. Vigtigst af alt, så er det en rigtig god ide at gå køkkenhaven igennem fra ende til ende og få fjernet ALT ukrudt.
Det er nemt gjort, når jorden er våd. Og det gør alverden til forskel på næste sæson i køkkenhaven, at man allerede tidligt på året har været over ukrudt og fået det luget væk.
Ellers så er det nok mest indendøre, at de store forberedelser til næste sæson i køkkenhaven gøres. Januar er tid til at få bestilt frø til køkkenhaven.
Og få klargjort såbakker og forspiringsbakker, såvel få fat i så- og priklemuld – så man har det hele klar.
I år vil jeg forsøge mig med vækstlys. Vi dyrker så enormt mange planter fra frø, så vi har nærmest ikke plads i vindueskarmene – det er ved at være et ærligt dilemma at få det hele koordineret. Derfor vil jeg i år forsøge med vækslys, varmemåtte og sådan. Mere om det på et senere tidspunkt, men jeg er ved at få det hele stillet op og gjort klar til forspiring. Glæder mig, så meget.