Tryk "Enter" for at gå til indhold

Plantning af kål i køkkenhaven

Forspiring af kål er nødvendigt, for succes med kål. Hvornår man kan plante kål ud i køkkenhaven handler dog om vejret, men fra midt maj til midt juni. Vi planter ud til grundlovsdag

Hvornår kan man plante kål ud?

Der er mange anbefalinger i forhold til havedyrkning. Nogle steder anbefales det først at klippe roser end til dronnings fødselsdag – var dog samme anbefaling ved Dronning Ingrid, trods måneds forskellig på Dronnings Magrethes fødselsdag.

Martin klippede vores roser ned i februar. Netop for at få klippet roserne ned tidligt, og dermed fjernet alt døds – og dermed overvintrende sygdomme – som ellers rammer de nye skud. Gevinsten er, at vi slipper for at sprøjte og bruge gift. Læs om klipning af roser her

En anden anbefaling er at køkkenhaven skal være plantet til, før grundlovsdag. Altså at man skal være værdig med alt planting i køkkenhaven.

Majs er det dog for tidligt at plante på friland. Samme med tomater, der går nok lige et par uger førend vi planter tomater på friland. Samme gælder det med asier, agurk og knoldselleri.

Dertil kommer at vintergulerødder og vinterporre først plantes/såes til starten af juli.

Nå ja! Og mange afgrøder kan da fint sås løbende i juni og juli, som efterafgrøder. Buskbønner sår vi f.eks. løbende indtil midt august.

Så disse guides skal blot tages mere som vejledende anbefalinger. Fremfor egentlige regler.

Nu skal det handle om udplantning af kål. Jeg har netop været i haven og plante kål – så jeg nåede det da til grundlovsdag. Det plejer vi nu også. Ofte har vi plantet kål i køkkenhaven i løbet af maj. Fra midt maj og til midt juni er kan man fint plante kål i køkkenhaven.

I år har det dog været voldsomt tørt. Kålplanter kræver både meget vand og store mænger gødning. For ikke at bruge alt tid på vanding, så har jeg ventet indtil nu med udplantning af kål. Vand har vi fortsat ingen udsigt til, men nu skal kålplanterne i jorden.

kålbed kål dyrkning jord gødning

Jorden er også klar. Meget tør, men klar. Kørte møg på tilbage i marts måned, hvorefter jeg dækkede jorden med plastik – ganske enkelt for at undgå fremspiring af ukrudt, førend udplantning af kål.

Netop taget plastikken af og jorden står bare så fin og klar til planting af kål.

Forspiring af kål

Såning af kål gjorde jeg i marts, samtidigt med at jeg køre møg på højbedene i køkkenhaven – og dermed klargjorde til årets kålbed og dyrkning af kål.

hvornår kan man plante kål ud kålplanter dyrkning forspiring såning

De sidste 7 dages tid har kålplanterne stået i plastkasser udenfor, for at blive hærdet og akklimatiseret. Indtil da, så har planterne stået i drivhuset.

Altså skønt med det drivhus. Tidlige år har vi brugt en masse tid på at bære plastkasser med planter ud og ind, i løbet af dagen – og ind om natten. Såvel komme låg på, de koldere dage og fjerne låg de varmere dag.

I år har det været super nemt. Vi har bare haft planterne i drivhuset, stående i plastkasser – stablet ovenpå hinanden. Nu skal planterne dog ud og have noget næring, såvel mere plads til at vokse.

Planting af kål på friland

hvornår kan man plante kål ud kålplanter dyrkning forspiring såning net fiberdug insektnet kålned kålsommerfugl kållarver

Plantning af kål gør jeg med 50 cm afstand imellem planterne – og 50 cm imellem rækkerne. Planter i zigzag, for at give mere plads til planterne i bedet.

Imellem planterne har jeg sået tagetes. Tagetes bidrager med næring til jorden, såvel holder utøj væk. Det er dog ikke nok kun med tagetes i kampen mod kålsommerfuglen og kållarven. Der skal net på kål.

Læs om net til kål her

Jorden er gødet grundigt med møg, før plantning. Og jeg har naturligvis gennemvandet jorden grunding. Virkelig grundigt. Vi har desuden siveslange lagt ud, med automatisk vanding fra vores regnvandstank – så planterne kommer ikke til at mangle vand, trods tørken vi har.

Til juli skal planterne dog have en omgang gødning. Der tilfører jeg almindelig NKP havegødning. Og til september kommer net af. Og det er ellers arbejdet fra nu og indtil vi begynder at høste kål, til efteråret. Det er da nemt, trods mange tror at dyrkning af kål er svært.

Vi dyrker grønkål, rødkål, spidskål og hvidkål. Rosenkål har vi forsøgt, men får det ikke spist. Og blomkål og broccoli er vi endnu ikke kommet til. Måske jeg forsøger næste år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *