Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af friske ærter

Elsker friske ærter. Det er virkelig et af sommerens helt store højdepunkter fra køkkenhaven. Normalt er de fleste ærter ved at være færdige i løbet af juli, men hvor sent kan man så ærter? Og kan sæson for ærter forlænges?

Dyrkning af ærter og høst af friske ærter

Dyrkning ærter sene høst ært såning

De helt tidlige ærter er høstet, for længst. Og ærteplanterne er fjernet fra køkkenhaven – forvandlet til super lækker kaninfoder, til vores kaniner.

De tidlige ærter er erstattet af bladbede i køkkenhaven. Nu er tiden, så småt, ved at nå til at også de lidt senere ærter er ved at takke af for denne sæson. Kommer ikke rigtigt nye ærter. Bladene er også begyndt at blive gule, så tid at få planterne hevet op. Støtte til ærter fjernet og luget højbedet.

Højbedet er 150 cm bredt. Her har vi 4 rækker ærter. Det vil mange mene er enormt tæt. Jeg sår dog af flere opgange, netop for at sikre lang høst. De tidlige starter tættes ved én side. De seneste ved én anden side. Sommerærter står i midten – altså de ærter vi høster i juni og juli.

Jeg sørger løbende for at have nye planter klar til udplantning, som jeg høster ærter. Rettere sagt, når planterne er helt færdige med at levere ærter – og derfor ryddes. Jeg høster netop ofte og kraftigt, for at tvinge planten til at give flere og flere ærter.

Men trods ihærdig høst af ærter, så stopper ærteplanterne med at yde på et tidspunkt. Det vises som oftest ved at bladene begynder at blive gule. Når det sker, så hives planterne op og bliver grønt til kaniner. Og her er det så, at jeg allerede har forspiret nyt til at plante ud.

Hvad kan man dyrke efter ærter?

Når man fjerner ens ærtplanter og sæson for ærter er ved at være slut, så bliver der hurtigt tomt i køkkenhaven. Og der er jo ganske mange måneder endnu, førend frosten sætter ind. Og køkkenhavesæson sådan rigtigt er slut. Derfor en rigtig god ide med planter klar, til udplantning efter ærter.

Nå ja! Og nogle vil måske også tænke, hvor sent kan man så ærter – og forsøge at få endnu et hold ærter ind i køkkenhaven. Det vender jeg lige retur til, for det er muligt. Resultatet med at så ærter her i juli er dog ikke så godt. Tager jeg lidt længere nede i blogindlægget.

Idag har jeg netop fjernet første hold sommerærter. Og udplantet buskbønner, såvel edemame bønner.

Udplant buskbønne forspiring bønner bønne haricovert

Planterne som er fjernet idag, er de ærteplanter, som vi har høstet fra siden midt juni og indtil nu.

Årets første friske ærter høstede vi 20 maj. Det er de helt tidlige ærter, som vi høster indtil ca midt juni, hvor de tidlige ærter fjernes. Der udplantes bladbede istedet. Og vi begynder at høste fra sommerærter, som er sået i køkkenhaven start april.

Hvor sent kan man så ærter?

Nå! Tilbage til spørgsmålet om dyrkning af sene ærter. Rettere sagt hvorvidt man i juli måned kan så ærter i køkkenhaven og forvente en god høst, senere på sommeren.

Jeg forsøgt et par år. Jeg er dog stoppet med det, da jeg ærligt talt ikke oplever at det giver et ordentligt udbytte. Nærmere bare optager plads i køkkenhaven, som kunne bruges bedre.

Men det hurtige råd til såning af ærter er at så tidlige ærter. Udfordring ved at så ærter her i juli er nemlig hvorvidt planterne kan nå og sætte blomst og ærterne blive modne, førend vi får frost.

Det er lidt et sats i forhold til vejret, men har man ikke andet at plante ud i køkkenhaven, så er det et fint forsøg at lave.

Tidlige ærter modnes i løbet af 100 dage. Og får vi en varm og solrig september, såvel først får frost i midt oktober, så er det helt fint med såning af et hold tidlige ærter her i midt juli.

Personligt er jeg dog stoppet med det. Risiko for at det hele glipper synes jeg er for stor. Dertil at man næppe får 3-4 uger med høst af ærter. Så skal man i hvert fald være ENORMT heldig. Straks temperaturen er under 10 grader, så stopper væksten. Og straks frosten kommer, så er det hele slut.

Dertil kommer den modsatte risiko. At vi får alt for meget varme i august, som ofte sker. Og ærterne derved skyder helt vildt og lynhurtigt, sætter massevis af blomster og hurtigt bruger alt deres energi. Og når vi når september, så har planten brugt alt sin energi – og bladene bliver gule og visner. Altså varmen gør, at planten stopper væksten.

Løsningen jeg har fundet, fungerer bedst til at kunne forlænge sæsonen med friske ærter, er dyrkning af sene ærter.

Dyrkning af sene ærter

Her på matriklen sår vi ærter senest 20 april. Og det er så ikke helt sandt. Jeg lægger sene ærter i forspiringsbakker 20 april. Udplantning af sene ærter sker først i perioden 15-25 maj. Sidste hold ærter jeg sår på friland – altså sommeræter – lægges direkte i jorden ca samtidigt med at jeg sætter sene ærter til forspiring. Altså omkring 20 april. Afhængig af vejret, så kan jeg trække den indtil start maj.

Af sene ærter dyrker vi Stevs Høje ært. Det er en super lækker ært, og den er sortfast, så jeg høster selv nye ærter derfra – til næste års såning. Men processen er præcis den samme med andre sene ærter. Sene ærter er LANGSOMME. Så forspiring i april er en god løsning, så udplantes der 10 cm høj planter i maj, hvor jorden er optimal til de sene ærter – sene ærter kræver noget mere varme end tidlige ærter (omvendt tåler også en del mere varme).

Stevs høje ærter er klar til høst slut juli – nærmere start august. Det plejer at passe med at vi får en pause på 14 dages tid her i slutningen af juli, uden friske ærter. For os, så passer det rigtig fint. Det er disse uger, hvor vi oftest er bortrejst i sommeren.

Ved kontinuerlig høst af de sene ærter, så har vi friske ærter i 3 ugerstid i august. Derefter er de netop udplantede buskbønner og edamame bønner ved at være høstklare. Nå ja! Også er der jo alt det andet lækre fra køkkenhaven, som i august og september har sin storhedstid – frilandstomater, sommergulerødder og meget MEGET andet.

Så trods jeg er glad for friske ærter, så nyder jeg så længe det er muligt. Samtidigt med at vi får et godt udbytte – og har parkeret ideen om, hvor sent man kan så ærter. Rettere sagt bare konkluderet at jeg sår ærter senest i april. Udbyttet ved senere såning er bare ikke det værd, kontra arbejdet og valg af andre afgrøder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *