Gevinsten ved dyrkning af tomater på friland er at tomaterne modner senere end tomater i drivhus. Udbytte af tomater på friland er lidt mindre end i drivhus, men muligt at få en pæn høst af tomater på friland. De fleste har nok også mere plads på friland til dyrkning af tomater.
Dyrkning af tomater på friland
Fredagens helt store – fredagshygge projekt – er forvandling af dagens høst af tomater til tomatsuppe.
Lad mig desuden hurtigt slå fast at det ikke kræver drivhus for dyrkning af tomater. Vi dyrker hovedsageligt tomater på friland og får årligt en ganske pæn høst af tomater. I år er det dårligste tomat år, men juli var også enormt kold. Tidligere år har vi høstet spandevis af tomater.
Vi kunne slet ikke dyrke tomater i det omfang, som vi gør, uden dyrkning af tomater på friland.
Vi er dog ganske tilfreds med høsten af tomater i år, trods noget mindre end normalt.
Læs om dyrkning af tomater på friland
Høst af tomater fra friland
Dyrkning af tomater på friland gør at tomaterne modner senere. Tomater i drivhus modner jo allerede slut juli, hvor tomater på friland først modner i løbet af august – nærmere slut august, start september.
Dagens høst består af to store spandfulde med tomater. Dyrker sorterne San Marzano, Ukranian Purple og en tredje sort jeg ikke lige husker navnet på – det er den let orange fra ovenstående foto. Minder meget om San Marzano, men mere orange, nærmest stribet.
Det er tre fine sorter på friland. Specielt kan jeg anbefale Ukranian Purple – som det dog kan være svært at skaffe frø fra, hvorfor jeg i stedet kan anbefale Sort Prins (Tchernii Prins).
Desuden blev høstet en ordentligt portion basilikum. Til en god tomatsuppe hører rigeligt mængder af basilikum. Nå ja, også selvfølgelig løg og hvidløg. Og det er faktisk det.
Få opskrift på hjemmelavet tomatsuppe her
I år har jeg skiftet løg ud med løgtoppe, da jeg lærte at løgtoppe fint kan fryses og bruges i madlavning. Fungerer fint, men en lille advarsel. Ønsker man en tomatrød suppe, så brug snittede løg. Det grønne fra løgtoppe farver tomatsuppen. Smager lige skønt, men farven er lidt mindre kraftig rød.