Tryk "Enter" for at gå til indhold

Skærehavens sidste blomst…

Dyrkning af blomster til buketter i efteråret – og vinteren – kræver lidt mere planlægning end ellers. Sommerasters er dog et godt bud på en blomst til efterårsbuketter fra skærehaven.

Sommerasters og flerårig asters

De fleste kender sikkert flerårig asters, som pynter rundt i mange haver. Flerårig asters findes ikke i ret mange farver – personligt er jeg ikke så vild med flerårig asters. Rune er, så vi har lidt i haven. Til buketter synes jeg dog ikke flerårig asters fungerer, da de hurtigst smider bladene.

Sommerasters derimod er genial i buketter. Modsat flerårig asters, så er sommeraster kun etårig. Det er kategoriseret som en sommerblomst, som navnet nærmest også antyder. Navnet er dog helt misvisende for blomstringen. Præcis som alle typer af asters, så sker blomstrigen nemlig først henover efteråret. Flerårig asters begynder blomstring i september. Det gør sommeraster egentlig også, men den egentligt blomstring sker først i oktober og november.

Sagt på en anden måde, så er sommeraster GENIAL perfekt til skærehaven, hvis man ønsker at forlænge sæsonen med blomster fra haven – rettere sagt forlænge sæsonen for dyrkning af blomster til buketter.

Endnu en fordel ved sommeraster er at farveskalaen er noget bredere. Temmelig meget bredere. Desuden findes sommeraster i både langstilkede, såvel kortstilkede udgaver. Og i både storblomstrende asters og asters med mindre hoveder.

sommerasters asters Callistephus chinensis langstilkede blomster til buketter

De langstilkede storblomstrende asters kan jeg bedst sammenligne med de store krysantemum, som sælges til buketter. Så vil man gerne dyrke storblomstrende krysantemum, men ikke orker besværet med at sikre optimal varme til planten – for at den blomstrer i efteråret – så er storblomstrende asters en god løsning.

Dyrkning af sommerasters til buketter

Såning af asters gjorde jeg tilbage i maj måned. Der skal nemlig både godt med varm og rigeligt lys til, for at frøene vil spire.

Læs om såning af asters her

Prikling skete i løbet af juni måned, da planterne havde sat deres første bladpar. De fleste vil tænke det vildt mærkeligt først at prikle blomster i juni. Langt de fleste sommerblomster er jo ved at begynde deres blomstring. Sådan er det slet ikke med sommerasters. Disse skal først plantes ud i skærehaven i løbet af juli, hvor temperaturen er høj nok til at planterne vil trives på friland.

Navnet sommerasters må helt sikkert handle om at dette er en blomst, som først plantes ud i løbet af sommeren. Ellers giver navnet ingen mening. Det latinske navn er: Callistephus Chinesis.

Det kan virke mærkeligt at planten først blomstrer i efteråret – nærmest først til vinter – når såning og forspiring kræver så meget varme og lys. Det er dog ganske enkelt, blomstringen begynder først når lyset falder – det er lidt det samme med krysantemum, som dog fortsat behøver varmen. Sommerasters blomstrer når lyset falder og temperaturen des samme.

Læs om forspiring af asters

De lavere temperaturer er altså intet problem. Planten tåler fint lidt nattefrost, men når rigtig får vinter – altså flere dage med frost – så er blomstringen ovre og planten splatter sammen. Dermed også sagt at får vi først frostvejr engang i januar, som de sidste par år, så kan der høstet blomster til og med december.

I løbet af efteråret så opstår dog en lille udfordring, som man er nødt til at tage med i planlægning af dyrkning af Callistephus Chinesis. Det er samme problem som sker med alle asters.

Faktisk sker samme problem også for krysantemum. De fleste har nok oplevet at kugle krysantemum, som pynter rundt i krukker i efteråret, pludselig kan blive helt slimede og klaske sammen.

Forklaringen er mængden af vand. Hverken asters eller krysantemum bryder sig om at få våde blade.

overdække væksthus blomster skærehaven skærehave dyrkning blomster buketter

For at beskytte mine asters, så har jeg derfor bygget et lille overdække. Passer perfekt ned omkring mine højbede til dyrkning af blomster. Det er ikke spændt fast, men kan flyttes fra højbed til højbed – således at jeg opretholder et ordentligt sædskifte, også i skærehaven.

Dyrkning af blomster til buketter

De fleste vil nok mene, at det er lige meget at gøre ud af det. Altså ligefrem bygge et hus til dyrkning af blomster. Det er det måske også, men det var nemt og hurtigt gjort. Og det sikrer at jeg kan dyrke buketter langt længere.

De først blomster er desuden netop ved at komme frem på de mange asters. Hver planten har fået en lille bambus pind, for at beskytte mod at blomsterne vælter. I skærehaven er støtte til blomster et af de helt store fokus punkter. Ganske enkelt for at sikre pæne, lige og langstilkede blomster til buketter.

sommerasters dyrkning blomstring asters buketter opbinding støtte

Lad mig da også lige tilføje, til mit “lille” overdække til dyrkning af blomster i efteråret. At jeg nu ikke kun har bygget overdækket til at hjælpe asters. Jeg bruger overdækket hele året rundt, stort set.

Fra foråret bruges overdækket til at passe på ranunkler. Og jeg vikler blot lidt bobleplast omkring siderne, så får jeg skabt et fint lille mini drivhus til dyrkning af ranunkler. Og kan på den måde dyrke ranunkler til buketter, som jeg høster i maj og juni. Slut juni fjernes de mange ranunkel knolde, hvorefter der i juli udplantes sommerasters.

Læs om forspiring af ranunkler her

Tager vi alle påskeliljer, som godt nok plukkes til buketter rundt i haven, så er vi selvforsynende med blomster til buketter fra marts og indtil december. Det er da vældig godt gået, synes jeg.

Tilføjes drivning af grene til blomstring, så har vi faktisk blomster fra haven til at pynte indenfor allerede fra februar. Det er da ganske godt gået. Og en pause med blomster i december er kun fint, når der er pyntet op med gran og juledekorationer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *