Vinteropbevaring af gulerødder er gjort enormt besværligt. Nogle laver jordkule til rodfrugter, andre graver gulerødder op og gemmer gulerødder i sand henover vinteren. Det kan gøres meget nemt med halm over gulerødder – præcis som de professionelle avlere af gulerødder gør, her i Danmark.
Tid til at få halm over gulerødder
Jeg har brugt denne skønne – trods temmelig våde – fredag eftermiddag på at luge vores højbed med gulerødder. Dernæst har jeg lagt halm over vores gulerødder. Der meldes nemlig om nattefrost her i weekenden.
Vejret har da også pludselig skiftet om. Torsdag morgen vågnede vi til sne på taget – sneen var dog hurtigt væk. Vejret er dog ved at blive meget køligere. Og det kan ikke vare længe førend vi får nattefrost, hvor det er tid til at få lagt halm over gulerødder.
Helt enkelt, så lægger jeg bare et ordentligt lag halm henover vores højbede med gulerødder. Klikker ikke toppene ned. Gulerodstoppene står bare op imellem halmen.
Friske gulerødder om vinteren
Ved at lægge halm over gulerødder, så sikrer vi at kunne høste friske gulerødder hele vinteren. Og det er jo bare super dejligt!
Vi har aldrig problemer med slatne gulerødder, da gulerødderne beskyttes af frosten pga halmen. Samtidigt opretholdes den optimale fugtighed til gulerødderne, netop pga fugten i jorden.
En udfordring med halm over gulerødder om vinteren, kan være at der i periode kan være så voldsom hård frost – i en længere periode – at vi ikke kan få lov at grave gulerødderne op. Det er dog kun sket ganske få gange, så ikke noget vi hverken planlægger efter eller tager som et dilemma – skulle det ske, så spiser vi noget andet i den periode.
Vinteropbevaring af gulerødder
Halm over gulerødder er altså virkelig en super nem måde til vinteropbevaring af gulerødder. Tidligere foretog vi alle mulige mærkeligt løsninger. Det gør vi heldigvis ikke længere.
Vi har f.eks. forsøgt at lave jordkule, som resulterede i at mus flyttede ind og havde en fest med alle gulerødder, såvel andre rodfrugter.
Vi har også forsøgt at grave gulerødder op og lægge i sand, men det er altså virkelig besværligt – og temmelig tidskrævende.
Halm over gulerødder er desuden sådan de gør i industrien, for at kunne sikre salg af friske gulerødder hele vinteren.
Det danske firma DanRoots, som er en af Danmarks største producenter af rodfrugter bruger årligt 35.000 bigballer til at dække deres 400 hektar marker med gulerødder.
Vi nøjes med 2 mini halmballer – også kaldet morten korck baller – til at dække vores gulerødder med halm. Vi har så heller ikke hverken 400 hektar, eller én hektar. Vi har to højbede med rækker af gulerødder, hvert højbed måler 1,5×3,5 meter. Så vi har ca. 10 kvadratmeter med gulerødder klar til vinter.
Læs om dyrkning af gulerødder her
Forresten. Det er vigtigt at de gulerødder, som gemmes til vinter, er såkaldt vintergulerødder – nemlig sorter, som bedre tåler frost og den megen fugt. Modsat sommergulerødder, som er de gulerødder vi spiser hele sommeren.
Sommergulerødderne er gravet op her i efteråret. Og dernæst enten spist eller syltet – syltede gulerødder er virkelig et stort hit her på matriklen. Nå ja! Og en god løsning til de dage, hvor vintervejr gør det umuligt at komme ud og grave gulerødder op – om det så er pga frost i jorden, jorden dækket af sne eller bare enormt meget regnvejr.