Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vinterklargøring af jordbærbedet

Kalenderen skriver godt nok kun august, men det er nu at jordbærbedet skal klargøres til næstes års høst. Dette starter med gødning til jordbær, efterfulgt af et jorddække omkring jordbærplanter.

Dyrkning af bedste jordbær

Det er 14 dage siden, at jeg klippede mine jordbær ned – altså mine jordbærplanter, som næste sommer er 2.års jordbær.

Få guide til at klip jordbær ned

At klip jordbær ned i starten af august, er dog kun en lille del af pasning af jordbær – når man ønsker dyrkning af bedste jordbær.

Det næste step er gødning til jordbær.

Gødning til jordbær

Jordbær bør gødes med organisk gødning – altså kompost, møg eller sådan.

Gødning af jordbær bør ikke ske med mineralgødning, da jordnær er meget starte overfor salt – og mineralgødning indeholder en del salt, som de fleste planter trives med.

Når jeg skriver møg, så er det mere for at pointere at det er en mulighed. End en anbefaling. Vil man bruge møg til gødning til jordbær, så bør det være i pilleform. Altså købt naturgødning.

Jeg vil i hvert fald kraftigt fraråde brug af hestemøg – og slet ikke ren hønsemøg – omkring jordbær. Det er alt for kraftigt for planterne, og det risikeres at jordbærplanterne bruger mere energi på blade end på jordbær – hvis man da ikke bare er uheldig at planterne dør af den meget kvælstof.

Generelt bør jordbær ikke gødes med ret meget kvælstof (N) – men mere fosfos og kalium, altså P og K.

Man kan købe PK-gødning – såkaldt efterårsgødning – som vil være fint at bruge til jordbær. Efterhånden er det dog mere og mere besværligt at få fat i. Og det bedste gødning til jordbær er nu engang en omgang kompostjord fra komposten.

gødning jordbær dyrkning bedste kompost

Det bruger vi. I rækkerne imellem jordbær lægges kompostjord, som i løbet af vinteren formulder ned i jorden – og derved langsomt giver næring til jordbærplanterne. Samtidigt bidrager kompostjord til en bedre jordstruktur.

Jorddække til jordbærplanter henover vinteren

Jordbær er ikke det eneste, som nyder kompostjord. Ukrudt frø, som lander på jorden de næste måneder er virkelig også glade for den gode kompost – og vil hurtigt spire frem.

Med andre ord, gør vi ikke noget, så står vi med et stort lugearbejde til foråret.

Derfor tilføjer vi et godt lag græsafklip henover jordbærbedet. Dette bidrager både til at komposten bedre nedbrydes i jorden – fremfor vaskes væk af regn.

Vigtigst af alt, så bidrager det til at ukrudt ikke vil spire frem. Og til foråret, vil jorddækket væres formuldet væk. Dette bidrager naturligvis også med en smule næring til jordbærplanterne.

jorddække jordbær dyrkning bedste

Det var det. Dermed er vores jordbærplanter klar til vinter. Nu er det bare at vente til maj, hvor vi igen tilføjer et jorddække til jordbær. Denne gang for at beskytte jordbær og holde på fugten i jorden.

Dyrkning af jordbær er da nemt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *