Måske det bare er mig. Jeg synes dog, at der er meget fokus på at forspiring er besværligt. Mange har fokus på vækstlys til planter, varmemåtter til forspring osv.
Forspiring i vindueskarmen
Mange har fokus på vækstlys til planter, varmemåtter til forspiring og alvedens andet gejl – og lir – for at optimere deres dyrkning af grøntsager til køkkenhaven.
Det kan nu også hjælp. Ingen tvivl om det! Det er dog ikke en nødvendighed for succes med forspiring. Vil næsten sige at alle disse gadgets til dyrkning mest handler om at hjælpe til tidligere fremspiring, men grøntsagerne vokser jo hurtigt… og man skal altså også lige have pladsen udenfor.
Mange – det er i hvert fald min opfattelse – har sågar den mening, at det er grimt med forspiringskasser i vindueskarmen. Det synes jeg så ikke. Jeg synes tværtimod, at det er super hyggeligt.

På ovenstående foto er det majs, som jeg er igang med forspiring af. Efter min opfattelse, så er det da en super flot “plante” til vindueskarmen. Det ligner nærmest en græs.
Og ja, det er lige op over at mine majs skal plantes ud i køkkenhaven. Jeg regner med at få det gjort her i weekenden.
Okay! Der var temmelig fyldt i vindueskarmen tidligere på året. Tilbage i marts og april var vindueskarmen proppet med såbakker til dyrkning af grøntsager til køkkenhaven. Nu er det hele plantet ud i køkkenhaven – og majsplanterne følger i weekenden.
Succes med forspiring i vindueskarmen
Alt vi forspirer til køkkenhaven i februar, marts, april og maj, sker i vindueskarmen. Det fungerer super godt!
Start ud i et øst vendt vindue, over en radiator og frøene dækket af plast – enten i et minidrivhus eller bare en plastpose, som nedenstående foto (det er netop selvsamme majs, fra tidligere foto, som blev sat til forspiring midt maj)

Naturligvis er frøene sået i så- og priklemuld. Og frøene er behandlet, som det bør gælde for de enkelte frø – nogle skal såes ovenpå jorden, andre skal sås i 1-3 cm dybde. Og for majs, så har majsene lagt i vand 2 døgn – præcis som ærter bør ligge i vand 24 timer før såning. Disse så “regler” fremgår af emballagen, når man køber frø. Og bør følges, for at få succes med forspiring.
Straks frøene er spiret frem, så tages plastikken væk. Det er en fejl, som mange begår – specielt med minidrivhus, hvor man lader plastlåget blive på. Når frøene er spiret frem, så skal de have luft. Og tildækning af plast er helt unødvendigt, såvel øger blot risikoen for råd.
Når jeg fjerne plastikken, så flytter jeg desuden såbakkerne – forspiringsbakker om man vil – til et sydvendt vindue. Dette for at de nye planter kan få MASSEVIS af lys. Jeg sørger desuden for en lavere rumtemperatur, da en høj temperatur på nuværende tidspunkt blot vil resultere i at planterne bliver lange og ranglede.
En temperatur på 18-20 grader vil være fint for langt de fleste planter. Placering over en radiator, som banker afsted for at holde rumtemperaturen på 21 grader – det bliver for varmt.
Udplantning eller prikling af grøntsager
Det er faktisk det. Herefter er det blot at sørge for, at planterne aldrig mangler vand – uden at planterne må stå og soppe i vand, det er der ikke rigtigt nogen grøntsager der kan lide.
Afhængig af plante – rettere sagt det såede frø – så skal planten enten prikles for mere plads, førend den udplantes. Andre planter, som f.eks. majs, kan blot plantes direkte ud i køkkenhaven.
Uden at kunne komme med nogen endegyldig guide på hvornår der skal prikles eller direkte udplantes i køkkenhaven, så gælder det at des tidligere der skal forspires, dermed skal også prikles.
Tag f.eks. tomater. Tomater forspirede jeg i starten af marts. Tomater er nemlig langsomme til at spire frem – samme gælder blandt andet med chili, artiskok, porre, knoldselleri og bladselleri – derfor sås tidligt, men så er det også nødvendigt med prikling. Ganske enkelt fordi planterne bliver ALT for store til såbakkerne, førend de kan plantes ud i køkkenhaven.
Prikling af grøntsager gør naturligvis at planterne kræver noget mere plads. Derfor må man også justere sin såning efter at man har plads.
Tomatplanter spirer langsomt og vokser langsomt i starten, hvorfor jeg forspire disse i starten af marts. Tomatplanter fylder heller ikke så meget, når de er priklet videre. Modsat kål, som jeg venter med at forspire indtil april. Når jeg prikler videre i slut april, så kan jeg have planterne i værkstedet. I værkstedet er godt nok ikke frostfrit, men den smule frost vi kan få i slut april, det klarer kål fint.
Helt enig – jeg købte selv mit eget landsted i 2019 for at udleve bonderøvsdrømmen (ligesom jer), og jeg forspirer i vindueskarmen hvert år. Ingen vækstlys eller varmeplader, blot et minidrivhus og lidt nænsom pleje.
Jeg har set flere eksempler på, at folk i al sin iver køber vækstlys og diverse, og ender med planter der er mere end klar til at rykke udenfor – men det kan de bare ikke, fordi det faktisk stadig er for koldt udenfor og med frostrisiko.
Så nogle gang er det bedst bare at følge naturen og den mængde sollys/temperatur vi nu engang får i Danmark.. Jeg føler selv jeg starter sent med at forspire, men det passer altid med at planterne så er klar til at komme udenfor, når vejret tillader det 🙂
Tak for en super hyggelig og brugbar blog!
Hej Sophie
SPÆNDENDE! Håber det godt med bonderøvsdrømmen 😀
Og fedt du læser med…
Super skøn uge til dig.
Vh. Rune