Tryk "Enter" for at gå til indhold

Juli måneder mest høsttid – kun lidt forspiring

Skal der høstes knoldfennikel i efteråret i køkkenhaven, så er det her i juli måned at forspiring af fennikel skal igang.

Såning i køkkenhaven i juli

Juli måned er mest af alt til høst af alt det, som tidligere på sæsonen er forspiret. Der er ikke meget at så eller forspire i juli måned. I hvert fald ikke her slut juli. Også alligevel, der er lidt. Og der er da knoldfennikel, som netop skal såes her i juli måned.

Forspring af fennikel vender jeg lige retur til.

Lad mig først sige at jeg udover forspiring af fennikel her i juli, også netop har sat forspiring af salat igang.

såning salat forspiring dyrkning

Under plastik har jeg netop idag, sat forspiring af salat igang – i værkstedet, hvor frøene kan spire frem forholdsvis køligt.

Salat skal spire frem ved ca 15-19 grader. Eller vil frøene ikke spire. Det er nu og her alt for varmt i køkkenhaven, til succesfuld fremspiring af salatfrø. Derfor sker forspiring i værkstedet, hvor der er køligt.

Det salat, som forspiret nu skal udplantes slut august. Og er det salat, som vi skal spise henover efteråret. Når vi kommer slut august, så begynder forspiring af vintersalat – herunder spinat, ruccola og andre mere kuldetolerante salatsorter.

Martin har desuden lige gravet alle 2. års jordbærplanter op. Og der er sået honningurt og tagetes, som grøngødning. Sidste uge såede jeg sidste hold buskbønner – så ja, der er skam også tid til at så i juli måned.

Forspiring af fennikel

Oftest bare kaldet fennikel. Hedder dog korrekt knoldfennikel, hvor fennikel er en krydderurt. De fleste tænker dog på knoldfennikel – altså den lækre grøntsag til fisk og salat – når de siger fennikel.

Knoldfennikel er lidt en spøjs grøntsag. En virkelig diva. Den vil ikke have det kold, men heller ikke varmt. Knoldfennikel tåler ikke frost, tåler ikke at stå tørt. Ej heller tåler knoldfennikel at stå for vådt.

Trods knoldfennikel kan lyde temmelig besværlig, så er den ganske nem. Når man bare er opmærksom på at forspiring af fennikel bør ske ved 18 grader.

På denne tid af sæsonen, så betyder det at jeg forspirer i værkstedet. I værkstedet er en pæn jævn temperatur 24/7 – og ca 18 grader på denne årstid.

Skal ikke sige at det er umuligt med såning af knoldfennikel direkte i køkkenhaven. Chancen for succes er dog temmelig lille, da det hurtigt bliver for varmt i jorden her i juli. Dertil kommer at varmen i jorden gør at knoldfennikel hurtigt skyder i vejret – altså sætter frø, fremfor knold. Og det er jo ikke meningen.

Så vil anbefale forspiring af knoldfennikel indendørs, hvor temperaturen kan sikres ca 18 grader.

Jeg såede knoldfennikel for 10 dage siden siden, men det kan sagtens nåes endnu. Såning kunne også være gjort i juni, men juli er tidsnok til at sikre store flotte knoldfennikel.

Efter 10 dage er frøende spiret frem og klar til at blive priklet om. Frøende har allerede fået første bladpar.

Forspiring fennikel knoldfennikel dyrkning såning

Jeg prikler om allerede nu, trods mange vil sige det er alt for tidligt. Jeg prikler desuden om til nogle ret meget større potter.

Såning af knoldfennikel gjorde jeg desuden også i hver der forspiringskammer. Èt frø per kammer.

Læs om såning af knoldfennikel her

Både såning individuelt og prikling allerede til større potter gør jeg, fordi knoldfennikel får en temmelig lang rod. Se bare nedenfor. Nærmest halvdelen af væksten er sket under jorden.

Forspiring fennikel knoldfennikel dyrkning såning

Når jeg prikler om, så planter jeg dybt. Dette for at sikre et større og kraftigere rodnet.

Udplantning af knoldfennikel i køkkenhaven

Nu skal planterne bare vokse til i potterne her i løbet af august. Når vi kommer til slut august, så er det tid til udplantning i køkkenhaven af knoldfennikel. Rettere sagt, når vi kommer til slut september så er jordtemperaturen mere eller mindre konstant 18 grader. Og dagstemperaturerne er ikke så voldsomt høje, som vi kan opleve det i august.

Når først væksten er godt igang i september, så skal knoldfennikel nok vokse videre og klare sig godt på friland. Også selvom vi i løbet af september begynder at få lavere temperaturer – vigtigst er det at jordtemperaturen er ganske høj, som den vil være længe endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *