Dyrkning af rødbeder er nemt – og forspiring af rødbeder behøves ikke. Vi vælger dog at forspire rødbeder alligevel, da det har nogle rigtig gode fordele…
Dyrkning af rødbeder i køkkenhaven
Udover radiser, så tror jeg at rødbeder er en af de absolut nemmeste grøntsager at dyrke i køkkenhaven. Rødbeder er også en af de afgrøder, som virkelig leverer et stort og flot udbytte – nærmest hvert år, uanset vejr.
Der er desuden mange forskellige sjove sorter af rødbeder. Rødbeder behøver ikke kun være de traditionelle røde rødbeder. Man kunne også vælge gule, pink eller bolchestribede rødbeder. Udvalget er stort – og gør det kun ekstra sjovt at dyrke rødbeder i køkkenhaven.
Forspiring af rødbeder
Når nu dyrkning af rødbeder er så super nemt, så kan det virke helt tosset – og temmelig fjollet – at vi vælger forspiring af rødbeder.
Det gør vi dog!
Gevinsterne ved forspiring af rødbeder er mange. Vi slipper for udtynding af rækkerne, vi får plantet med en god planteafstand og vi kan komme tidligere igang med dyrkning af rødbeder.
Sidste nævnte kræver måske lige den tilføjelse, at de små fine blade smager skønt i salat. Og her i foråret er vi glade for alt det nye grønt fra køkkenhaven, som vi kan få.
Ved at komme tidligt igang med dyrkning af rødbeder her i foråret, så får vi også høstet tidligere – og får dermed plads til en ekstra afgrøde i køkkenhaven. Venter vi med såning af rødbeder til maj, som er det normalt, så kan vi først høste til september – og vi kan ikke nå endnu en afgrøde før vinteren.
Så ja! Vi synes bestemt at der er mange fordele ved forspiring af rødbeder. Forspiring sker desuden uden vækslys, varmemåtte eller andet. Vi forspirer blot rødbeder i drivhuset. Bredsår først i en såbakke, prikler om senere til individuelle såpotter. Såede i starten af marts, nu klar til udplantning af rødbeder i køkkenhaven. Og fra maj kan vi høste nogle af bladene – plukker lidt hist og her, så der fortsat er blade til videre vækst.
Imellem rækkerne er skiftevis sået radiser og dild. Når rødbederne får behov for pladsen, så er mellemafgrøderne høstet og spist. Fungerer virkelig godt. Og med denne tæt såning og plantning, så slipper vi for at luge – jorden dækkes nemlig ganske hurtigt af.
Endnu en gevinst ved tidlig dyrkning af rødbeder med forspiring, er at vi dermed også får muligheden for at spise friske rødbeder tidligt. Og trods de fleste sikkert tænker rødbeder som tilbehør til vintermad, så kan jeg sige at en grillet rødbede smager SKØNT. Også på terrassen i august med frisk salat til.
Langt størstedelen af vores rødbeder forvandles dog til syltede rødbeder. Ikke kun som topping – pynt om man vil – til rugbrød. Vi sylter også en stor del hele rødbeder, som snittes op og vendes i salat.
Få opskrift på syltede rødbeder her
Nå ja! Også forvandles mange rødbeder til rødbedesuppe, som henkoges og gemmes til vinter – skønt med nemt og lækker aftensmad.