Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nå det før Sankt Hans – TJEK!

Efter en uge med regn – meget regn – har vi nu haft solskin. Græsset strutter af energi og står flot på engen. Perfekt vejr til at slå hø.

Overtro – gjort virkelig

Overskriften skal måske lige forklares. Både den med “nå det før sankt hans” og den med at overtrog gøres virkelig.

Tænker ikke på overtro om nisser, som hjælper bonden. Eller endnu mere uhyggelig overtro om, som man bestemt ikke ønsker sig gjort virkelig.

De to overskrifter omhandler høst af hø. Der gælder nemlig en regel – overtro, om man vil – at høet skal være høstet før Sankt Hans for at der er mad nok til dyrene igennem vinten.

Nu lever vi i en tidsalder, hvor mad kan købes – kan man ikke selv producere. Derfor går den slags overtro i glemmebogen.

Den gamle overtro om at der skulle være lavet hø, før Sankt Hans, lever dog videre. Kan næsten sige, at den er gjort sandfærdig. Man kan næsten ikke længere tale om overtro – trods mad idag kan købes, også til dyr.

Det bedste hø er nemlig det første – og høstes i det senere forår, hvilket falder før Sankt Hans.

Første slæt hø

Præcis ligesom alt efterhånden, så inddeles hø i klasser – eller helt præcis slæt, som betyder høst.

Der er 1. slæt, 2.. slæt og 3. slæt.

I Danmark høstet oftest kun 1. slæt og 2. slæt – hvor andet slæt egentlig er 3.slæt, da det høstes sent.

På Nymølle har vi indrettes os med folde, så dyrene går i rotation. Foldene får dermed lov til at hvile – og græsset vokse op – før dyrene kommer på. Når vi sætter dyr på græsset om foråret, går der altså pludselig længe, før dyrene kommer på tredje fold. Og det er præcis denne fold, som vi slår ét slæt hø fra.

Dermed er vi blevet selvforsynende med græs til vores dyr, 365 dage om året.

hø høst le

Tid til at slå hø igen

Det temmelig bogstaveligtalt, når vi skriver “slå hø” og ikke klippe. Vi bruger nemlig le. Lidt ved en tilfældighed, men sidenhen blevet en skøn måde at arbejde på.

Det var egentlig også en tilfældighed, at vi kom igang me dat lave vores eget hø. Vi fik nemlig vores får leveret temmelig sent, hvor græsset allerede var vokset voldsomt højt – og blev rådet til at klippe græsset før fårene kom på.

Vi ikke kunne få nogen til at klippe græsset – grundet store sten på marken, såvel som stejle skråninger. Løsningen blev derfor at slå græsset med le.

Da vi nu allivevel havde slået græsset med le, så kunne vi ligeså godt tørre græsset og køre det hjem til gården.

Læs om at slå græs med le her

En årlig glæde

Har tidligere skrevet om en af mine favorit beskæftigelser i haven, her om sommeren. Nemlig at deadhead blomster, på min aftentur rundt in haven.

Læs om deadhead af blomster her

Dertil skal – bestemt – tilføjes, at jeg virkelig nyder at få lov at slå græsset på marken med le. Det er både fantastisk skønt at vide, at jeg ved at slå græsset med le producerer hø til vores dyr – vinteren igennem.

brombasse
En brombasse henter nektar i en blomst – en kællingetand

Det er dog også helt ubeskriveligt fantastisk at gå rundt på engen i flere timer. Alt er stille, dyrene falder til ro – og fortsætter deres virke rundt på marken.

Synes ikke, at jeg normalvis er larmenende, når jeg bevæger mig rundt i haven. Jeg har dog aldrig været så tæt på naturen, som når jeg slår græs på engen med le. Jeg nyder det virkelig.

Det er helt sikkert en af årets absolutte favorit beskæftigelser i haven – eller mere præcis på gården – at få lov at smide leen over skulderen og gå ud på egnen. Elsker det.

Hårdt arbejde at slå hø

Nu skal jeg heller ikke gøre det mere fantastisk, end det er. Det er hårdt arbejde at slå hø.

Pulsen kommer hurtigt op. Og trods jeg arbejde om eftermiddagen eller tidlig morgen, hvor solen ikke er helt så bagende, så bliver tøjet hurtigt vådt af sved.

Sender altid en tanke til tidligere generationer – som netop var nødt til at slå græs med le. Og til en noget større besætning end den smule dyr, som vi har på Nymølle. Det har virkelig været hårdt – og man kan godt forstå, at landmænd er glade fore deres maskiner.

Når det ikke er mere græs, som skal slåes, så nyder jeg det dog.

Vi slår ca en 2000 kvadratmeter græs – hvilket giver os mere end rigelig hø til vores 4 får vinteren igennem.

Kan da også lige tilføje at jeg idag gik på engen kl. 16:30. Og vendte hjem kl. 19:00. Det bliver altså til 2,5 times svingen rundt med leen. Jeg er næsten færdig. Mangler knap en times arbejde endnu, så jeg færdig.

hø leslåning slå med le

I hvert fald, så er græsset slået. Derefter skal det rives sammen, hænges til tørre og køres hjem til gården.

Dagens motion har jeg i hvert fald fået. Og badet var virkelig tiltrængt – t-shirten var gennemblødt af sved. Tiltrængt var også den aftensmad, som Rune havde lavet.

Rune havde nok hellere været med og hjulpet med at slå græsset. Sent møde på arbejde gjorde dog, at han kom sent hjem – og fik æren af at lave aftensmad.

Nu har jeg lige taget en pause foran computeren – og skriver dette lille bloginlæg. Kroppen er træt, men jeg er frisk igen i morgen.

Kan kun på det kraftigste anbefale at slå hø med le, hvis man har modet på det. Det er helt fantastisk. Det er først og fremmest rigtig skånsomt for græsset, da græsset ikke klippes helt i bund. Det er desuden god træning, en skøn natur oplevelse og dejlig tilfredsstillelse at arbejde med krop – fremfor alting sker med maskine.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *