Vi er igang med opsætning af kastanjehegn – vores nye vedligeholdesfrie hegn omkring frugthaven. Egentligt nemt nok, men det tager tid…
Hegn om frugttræer
Vi hegner hele vores frugthave ind. Egentlig ikke fordi vi har problemer med rådyr – eller andet vildt – som går på vores træer. Tanken er blot at forsøge at skabe rum i haven. Nå ja, også synes vi et kastanjehegn er super flot.
Den helt store forklaring på opsætning af kastanjehegn er dog vores høns. I vores frugthave går vores høns. Eller rettere sagt, i vores frugthave burde vores høns gå. Til stor frustration, så synes vores høns, at der er hyggeligere i prydhaven.
Der er da også flottere i prydhaven. Det er der så bare ikke, efter at en flok høns og en hane har været forbi. Utroligt, som høns kan TOTALT rasere et bed.
Vi har derfor haft et interimistisk opsat hegn af hønsetråd og hundehegn, de sidste par år, for at vores høns har kunnet komme på græs. Nu skal det erstattes af et smukt kastanjehegn, som desuden er et vedligeholdesfrit hegn – sidst nævnt er da klart en fordel, da vi har nok andet at bruge tiden på en vedligeholde hegn.
Læs mere om vores valg af kastanjehegn til haven her
Vild have med naturhegn
Nævnet skal det også, at vi i vores frugthave har vores vilde have. Forstået på den måde, at hvor der engang var en kæmpe stor græsplæne, så er der idag en ca. 2000 kvadratmeter stor vild have.
Mere præcist, når vi er færdige med opsætning af kastanjehegn, en ca. 2000 kvadratmeter stor hønsegård med vilde blomster, frugttræer og massevis af insekter.
Og trods vi er super glade for den vilde have – Ikke mindst plæneklipperen er glad for ikke at skulle holde græsset – så har vi også manglet en overgang fra vores prydhave til den vilde have. Det får vi nu skabt med opsætning af kastanjehegn. Det bliver en rigtig fin afgrænsning af den vilde have.
Opsætning af kastanjehegn
Nå! Blogindlægget skulle være en guide til opsætning af kastanjehegn. Lad mig starte med at sige, at det er nemt. Virkelig nemt! Montering af kastanjehegn er klart et gør det selv arbejde – og et af de virkelig nemme gør det selv arbejder.
Jeg kan faktisk ikke sige, at noget ved montering af kastanjehegn er svært. Det er virkelig lige til. Og det er så ENORMT logisk, hvordan det hele sættes op, at det kan enhver…
Det er ikke engang hårdt arbejde, hvis man lige kender et par smarte fif til montering af hegn.
Jeg tænker da også, at man ganske hurtigt kunne få sat et kastanjehegn op. Vi er dog blevet forstyret i arbejdet, men ankomsten af småfolk her på matriklen. Ingrid er blevet en del af beboerne – måske et fremtidigt havemenneske, hvem ved.
Det lykkedes dog at finde lidt tid hist og her. Ovenstående foto er fra slutningen af april, hvor jeg var godt igang med at få sat pæle i jorden til vores nye kastanjehegn. Toby nyder skyggen fra barnevognen, Ingrid sover og jeg arbejder. Herligt.
Med andre ord. Opsætning af kastanjehegn er altså også et haveprojekt, som man NEMT kan gå til og fra. Med havens mange andre gøremål på denne årstid, så er det kun fint.
Guide til opsætning af kastanjehegn
Ved opsætning af kastanjehegn, så start med at spænd en snor ud, hvor hegnet skal være. Dernæst sættes pæle i jorden for hver 1,5 meter. Pælene bør 60 cm i jorden, for at kunne afstive hegnet ordentligt (90 cm er altså ikke nødvendigt, når det bare er et 100 cm højt hegn. Vores kastanjehegn bliver 90 cm højt.
Jeg bruger et pælebor til at bore et hul på 50 cm. Dernæst får jeg placeret pælene og med en hammer banker jeg pælen de sidste 10 cm ned i jorden, således at pælen er 60 cm i jorden.
Lad værre at brug stolpebeton til at støbe pælene fast. Det er helt unødvendigt. Vælg i stedet at kom 1/3 del jord tilbage i hullet, stamp det og vand. Dagen efter kan de sidste 2/3 dele jord fyldes i – og igen stampes og vandet. Derved kommer pælen til at stå godt fast.
Indskyder lige. Vælg at brug stolpebeton til den først og sidste pæl i hegnet. Derved er det lettere at stramme kastanjehegnet hårdt op – og der kommer til at være temmelig meget belastning på endepælene. Bemærkt desuden at et hegn hurtigt får mange ender, hvis der er låge – eller anden afbrydning i hegnet – så skal hver ende stolpe støbes.
Ved brug af stolpebeton, så husk dog at kom 5-10 cm jord i hullet først. Dette sikrer at vand kan løbe væk fra stolpen, så stolkpen ikke står og sopper i vand. Altså 5-10 cm jord i hullet, 50% vand, stoplebeton og 50% vand. Det giver den bedste støbning af stolper til hegn, så det hele holder bedst – og længst.
Vælg desuden at opsæt alle pæle på et stykke hegn, førned der fyldes jord omkring stolperne. Derved kan man nemlig få stolperne rettet lidt frem og tilbage, så stolperne står helt lige i forhold til hinanden. Det giver det flotteste resultat og er altså en vigtig del af opsætning af kastanjehegn, så det bliver snor lige.
Stramning af kastanjehegn
Med alle pælene i jorden, så er det tid til opsætning af selve kastanjehegnet. Start med at rul hegnet ud og få det placeret langs stolperne. Det er lidt omstændigt, da kastanjehegn er stift. Tag det dog stille og roligt og få rullet hegnet ud, så går det. Jeg gjorde det selv, men det er da måske nemmest at være 2 til lige at få rullet ud og sat op af pælene.
Start dernæst med at monter den først pæl på endestolpen. Gøres ganske enkelt ved at skrue én stav fast til endestolpen, som er støbt med stolbeton. Til et 90 cm hegn er 3 skruer ganske rigeligt – én skrue ved hver jerntråd.
Dernæst strammes hegnet nogenlunde op i sin fulde længde, samtidigt med at det sørges for at hegnet kommer ind og står opad de enkelt pæle. Med en spændrem fra en trailer, så kan men nemt stramme hegnet op til stolpen i modsat ende. Brug gerne en spændrem med tralle, så man løbenede kan stramme hegnet mere og mere.
Også er det egentlig bare at skrue hegnet fast. Arbejd dig frem fra enden, hvor hegnet er monteret. For at sikre at kastanjehegnet bliver strammet helt op, så brug en spade ved hver pæl, til at stramme hegnet op. Ganske nemt.
Spaden bruges som vægtstang imellem stavene i hegnet og hegnspælen. Og når hegnet er strammet op, så kan man lige sætte ryg eller bagdel på spaden, og skrue kastanjehegnet på endnu en pæl. Sådan fortsætter man pæl for pæl, indtil man når enden. Det er da nemt! Og kræver egentligt hverken kræfter, vold og man kan sagtens gøre det ene mand – det gjorde jeg.
Færdig opsætning af kastanjehegn
Det var de første 10 meter kastanjehegn. Sat op tilbage i slutningen af april, imens påskeliljer endnu pyntede haven. Sidenhen er flere pæle kommet i jorden – både til låger og mere hegn.
Arbejdet skrider fremad, men det tager tid. Ikke mindst da døgnrytmen er forandret med en baby. Foråret er dog også en tid, hvor vi har mange andre gøremål i haven – specielt med såning og udplantning i køkkenhaven.
Ikke helt optimalt planlagt med hegnsopsætning nu og her. Det kunne vi have gemt til vinter, hvor vi har mindre i haven. Nu skulle hønsene dog have mere plads, så nu får vi det gjort.
Heldigvis er det et projekt, som man nemt – virkelig nemt – kan gå til og fra. Så ja, vi tager det i etaper.
Nu er de sidste pæle dog kommet i jorden og planen er at vi i weekenden får sat det sidste hegn op og monteret lågerne. Også kan hønsene, langt om længe, få lov at komme ud og boltre sig i hele den vilde have.
Vores kastanjehegn er købt hos Sallingbo. Super service – og virkelig flotte låger til kastanjehegn, som de har.