Tryk "Enter" for at gå til indhold

Plantning af mistelten i haven

Mistelten er både en juleplante og romatisk plante – enhver ved at står man under misteltenen i juletid, så betyder det kys. Vi har fået frø i gave og vil så i haven.

Den perfekte gave

Vi har længe tænkt, at skulle forsøge at dyrke mistelten. Vi er bare aldrig kommet dertil, da vi har haft rigtigt mange andre projekter.

Den anden dag havde vi gæster, som medbragte en gave – en gren fra deres have.

Se den flotte værtsgave her

Med overskriften for dette indlæg, så er det dog næppe svært at gætte gaven. Naturligvis en mistelten med friske bær.

Netop det med friske bær er vigtigt for at få succes med at få mistelten-grene i haven.

Årstiden er også helt perfekt. Det er nemlig her i januar og februar at tiden er helt perfekt til at forsøge sig med at få bærrene til at sætte sig fast på et træ.

Misteltenplanten gror på andre træer. Skal ikke sås i jorden, men skal sås i revner på levende træer. Bedst er æbletræer, pæretræer, hvidtjørn og lind.

Plantning – eller helt præcis podning – sker ganske nemt. Tag en skruetrækker og prik et hul i barken på et træ. Gerne et hul nærved et nyt skud. Tag nu et friskt misteltenbær og klem det fast i hullet.

Der er en hvid hinde udenpå bærret. Denne skal lige klemmes, så den spækker. Indeni er der en klæbrig masse, som presses mod hullet i barken på træet. Bedst er det, hvis man kan sikre at det lille grønne frø inde i alt den klæbrige masse får kontakt med træet.

Det er egentlig det. Nu er det blot at vente og håbe at frøet spirer.

mistelten bær podning dyrkning

Det er altid en god ide at sætte flere bær på samme træ – gerne også i samme sprække – da der ofte er mange der ikke overlever.

Nu er det blot at vente. I løbet af sommeren kan man være heldig at se et lille skud, men det vil tage i hvert fald 3 år, før der er en egentlig gren. Og nok 7-10 år før man kan begynde at høste grene til juledekorationer og ophæng til jul.

Hvorfor egentlig, Mistelten?

At mistelten er den perfekte værtsgave til os handler ikke kun om vores glæde ved vores have. Og en plante, frø eller andet til haven altid er et hit hos os.

Tænker de fleste havemennesker har det på den måde 🙂

Vi er dog ekstra glade for netop at få en mistelten-gren, da vi har rejst meget i syd- og østeuropa. Dernede gror mistelten vældig godt. Det er et fantastisk smukt syn at køre igennem f.eks. Polens mange alleér og se mistelten blomstre i trækronerne. Altid grøn – om foråret i blomst og i vinter med klare hvide bær.

Det er bare smukt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *