Valmue afblomstrer hurtigt, men sikke en blomstring. En skøn og meget smuk blomstring i juni måned – og de tilbagestående frøstande er noget så dekorative.
Opiumsvalmue
Der findes mange forskellige sorter af valmue. Den det skal handle om her er den etårige opium-valmue – også kendt som birkesvalmue, da det netop er fra denne valmue at man kan høste birkes.
Det helt korrekt navn for opium-valmuen er dog “Papaver somniferum“. Vigtigt at tjekke at det er denne sort, som man har – hvis altså man vil høste birkes.
Ens for alle valmuer er, at de blomstrer fra slut maj og indtil midten af juni – indtil slut juni, hvis man er heldig. Valmuer blomster ca. 1 måned, så er blomstringen ovre.
Valmuer hører dog til i haven. Valmuer så utroligt smukke, når de blomster. Og frøstanden er enormt dekorativ – et skulpturelt kunststykke i haven.
Frøstanden fra opiumvalmuen kan også bruges i buketter – både frisk og tørret. Det er dog ikke muligt at tage buketter med blomstrende opiumsvalmuer – blomsterbladene falder af, ved den mindste berøring.
Vil man have valmuer til buketter, så skal man kigge på nogle af de andre typer af valmue – der er flere typer valmuer, som fungerer fint som snitblomst.
Lader man frøstrandende fra “Papaver somniferum” tørre, så kan man høste birkes – frøene er netop birkes. Og desuden hovedingrediensen i opiumproduktionen.
Læs mere om Papaver somniferum her
Pas på valmue frø!
Det gælder egentlig for alle valmue frø – på nær kæmpe valmue (også kaldet staudevalmue) – at man skal passe på frøene. Valmue spreder sig nemlig vældig nemt. Er man ikke varsom, så får man hurtigt valmuer i hele haven.
Endnu en årsag til at passe på frøene – i hvert fald, når det kommer til Papaver Somniferum – er at frøene er birkes. Når frøstandende tørrer, så kan man klippe dem af og drysse frøene i en skål – og vupti, så har man hjemmedyrkede birkes til sine brød og boller.
Der er flere tusinde frø i bare én frøstand – så det kan hurtigt blive til mange birkes. Og da bestemt værd at gøre, da birkes er ganske dyre i indkøb.
De høstede frø – birkes om man vil – kan desuden sås på ny og dermed få endnu flere planter, til næste år.
OBS: man kan ikke regne med farven. Valmue krydsbestøves nemt. Og den røde farve er dominerende, så der er stor risiko for at man kun får røde – eller mørke – valmuer. Det er derfor en god ide at købe nye valmuefrø, hvor der er kontrol over farve-krydsningen – hvis man vil være sikker på farverne.
Frøene kan sås allerede i juli, når frøstandende er tørret – eller man kan vente indtil vinter. Vigtigt er det blot at frøene får frost, ellers spirer de ikke.
Valmue i krukker
Dyrkning af valmuer i krukker fungerer rigtig fint! Vi sår frøene i slut februar – og har meter høje planter i hele juni.
En KÆMPE fordel ved dyrkning af valmuer i krukker – når det kommer til Papaver Somniferum – er at vi har bedre kontrol over høst af frøstandene, før der smides frø.
Sammenlignet med dyrkning i bede, hvor en frøstand hurtigt gemmer sig bagved en anden plante.
Trods valmuer er skønne i haven, så skal de altså kontrolleres temmelig meget. Især, når det er de frøformerende sorter – som Papaver Somniferum. Det bliver hurtigt til tusidvis af selvsåede valmuer i alle mulige forskellige farver — det er som sagt umuligt at styre farverne med de frøformerede, da de let krydsbestøves.
Med dyrkning af de frøformerede valmuer i krukker, så får vi klippes alle frøstande af, når de er modne.
Og det er egentlig en overdrivelse – temmelig stor overdrivelse.
Mere korrekt er det at sige, at når vi har høstet de birkes vi ønsker, så klippes de sidste frøstande af – modne eller ej, og smides i skraldespanden. Det er vel nærmest 60-70% af frøstandende, som vi ikke høster til birkes – kommer enormt mange birkesfrø af alene én enkelt frøstande.
Der er vel 50 frøstande – eller mere – i hver eneste krukke. Det bliver til mange birkes. Virkelig mange!
Resten af planten kommer på komposten, hvor den kan få lov at gøre nytte til havens bede.