Tryk "Enter" for at gå til indhold

Rhododendron dækket af blomster

Alt godt har en ende – og sikke godt det har været i år. Skal det være godt igen næste år, så er det NU der skal sættes ind med pleje af rhododendron!

Pleje af rhododendron

Rhododendron må vist være en af havens nemmeste blomster. Og sikke taknemlig en plante, som det er. Med ganske lidt pleje af rhododendron takker busken ved at sætte massevis af blomster.

Ikke til at se, at disse 4 kæmpe rhododendron buske var ved at dø, da vi overtog huset. Beskæring, ny jord og korrekt pleje af rhododendron har reddet buskene.
Læs om vores redning af rhododendron her

I år har blomstringen været helt fantastisk. Vi har ikke set flottere blomstring i den tid vi har boet her. I år er tredje sommer vi oplever vores rhododendron blomstrer, og alt vores arbejde har virkelig været det hele værd. Og blomstringen er ikke engang slut endnu.

Den sidste af de 4 kæmpe rhododendron skal først lige til at blomstre, så der er lige 14 dage rhododendron nydelse endnu.

Vi starter dog op allerede nu med de afblomstrede rhododendron. Det er nemlig straks efter blomstring, at rhododendron har behov for ekstra pleje – for at hjælpe til endnu bedre blomstring næste år.

Pleje af rhododendron ved at nippe blomster

Som for, næsten, alle blomster gælder det at det fremmer blomstring at nippe blomsterhovederne væk.

Pointen er at planten ikke skal bruge energi på at sætte frø, men istedet skal bruge energi på at sætte nye blomster.

Det er også derfor at det netop er så enormt vigtigt at nippe blomsterhoveder af stauder, roser og havens øvrige blomster – sommeren igennem (eller som englænderne kalder det “deadhead”).

Det sikrer endnu flere blomster.

Læs om deadhead af blomster her

For stauder og roser gælder det, at der kommer nye blomster samme sommer, hvis man sørger for at fjerne de afblomsterede blomster. Sådan er det dog ikke for rhododendron.

Trods god pleje af rhododendron, så kan man ikke fremtvinge endnu en blomstring. Ved at fjerne de visne blomster – efter afblomstring – så hjælpes busken til at sætte knopper til næste års blomstring. Samtidigt fremmer det også nye skud, som ligeledes kan bære blomster.

Vil man have rhododendron buske, som er dækket af blomster, så er det altså en virkelig god ide at fjerne de afblomstrede blomster – straks efter afblomstring.

rhododendron

Det pynter desyden gevaldigt meget, at få fjernet de visne blomster – såvel som få fjernet de lange frøstrande og støvdrager.

Guide til pleje af rhododendron

Vi har vist det tidligere, men gentagelse gør vi gerne – og nu er det jo igen blevet slut juni, hvormed tid til den haveopgave.

Det handler ganske enkelt om at bruge en god saks, og klippe frøstanden af – lige over et blad.

pleje af rhododendron

Det er også muligt at knække frøstandende af med fingrene, men rhododendron er klistrede at røre ved – der sidder “lim” på støvdragerne. Derfor er det lettest med en saks.

Sørg desuden for at have en spand i nærheden, til at smide de afklippede frøstande i – for sidenhen af komme på komposten. Det bliver hurtigt til et par spandfulde på en stor rhododendron.

pleje af rhododendron

Efterfølgende ser busken pludselig helt pæn ud igen. Og i løbet af 14 dage vil man opleve at busken begynder at skyde temmelig meget – både der hvor man har fjernet frøstanden, men også helt fra roden af planten.

Husk gødning til rhododendron

Efter at have nippet alle de mange frøstande væk, så giv en god portion gødning til busken. Det er nu, at planten er mest taknemmelig for gødnin – og det er nu, at den største portion gødning skal gives.

Slut august er det fint at give gødning igen, såvel som i marts måned. Dermed får busken lidt at gå på vinter på, såvel som til at starte året med.

Vigtigst gødning er dog her i slut juni, efter at man har nippet alle de øde blomsterhoveder af.

6 Kommentarer

 1. Chris
  Chris 29. maj 2023

  Tak for et rigtigt godt indlæg om pasning af rhododendron.

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 30. maj 2023

   Hej Chris

   Velbekom. Herligt du læser med – og fedt, at du kan bruge informationen.

   Vh. Rune

  • Helle
   Helle 12. juni 2023

   Hvilken gødning benytter du?

   • Rune&Martin
    Rune&Martin 19. juni 2023

    Hej Helle

    Jeg benytter blot en Hornum Rododendron gødning – kan købes i de fleste planteskoler.

    Vh. Martin

 2. Jmkiil.dk
  Jmkiil.dk 25. juni 2019

  Det er en have man godt kan være lidt misundelig på! Et hegn fra os – https://jmkiil.dk/ – kunne også se rigtig flot ud som baggrund til den rhododendron.

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 25. juni 2019

   Tak! Vi er bestemt også glade for haven 🙂

   Tænker dog et hegn ville være liiidt voldsomt – der er jo allerede en væg. Måske et andet sted i haven et hegn vill passe bedre, men tak for foreslaget … hehe… eller reklamen 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *