Tryk "Enter" for at gå til indhold

Første blomsterknopper på dahliaer

Med forspiring af dahlia knolde, så er det muligt at få tidlige dahlia blomster. Dermed får man en langt længere blomstringsæson med ens dahliaer – og det er ganske nemt.

Guide til tidlige dahlia blomster

Normal vil de fleste tage dahlia knolde fra vinteropbevaring i slutningen af april – start maj. Og efter deling af ens dahlia knolde, så plante dahlia knolde i starten af maj. Er det et mildt forår, så kan dahlia knolde lægges i jorden allerede slut april.

For lidt tidligere blomstring, så kan man sætte ens dahlia knolde til forspiring et lunt sted fra midten af april – også lægge dahlia knolde i jorden start maj.

Jeg starter med at vække mine dahlia knolde op i starten af marts. Tager de mange dahlia knolde fra vinteropbevaring. Helt enkelt, så flytter jeg de mange kasser med dahlia knolde fra et frostfrit lokale til et lokale ved 20-24 grader (vores fyrrum i kælderen).

Efter 1-2 uger, så begynder deling af dahlia knolde, for derefter at potte dahlia knolde op.

Læs om forspiring af dahlia knolde

Hele opvækning af dahlia knolde og forspiring af dahlia knolde sker i en mørk kælder. Uden vækstlys, blot med varmen i fyrrummet.

Fra midt april rykkede planterne ud i drivhuset – uopvarmet – men beskyttet af plastkasse med låg og drivhuset, så går det fint.

Og til maj flyttede planterne på friland, hvor de blev pottet op i krukker.

Resultatet er, at vi allerede her start juni kan se de første blomster knopper. Og inden længe kan glæde os til meget tidlige dahlia blomster.

tidlige dahlia blomster dahliaer knolde forspiring dyrkning krukker

Nuværende står de mange krukker med dahliaer bagved stalden, hvor de vokser pænt frem. Når blomstringen begynder, så rykker jeg krukkerne ud i haven.

Idag har jeg netop givet lidt gødning til mine dahliaer, så de fortsat har noget at vokse af. I løbet af den næste uge får jeg sat stativ til mine dahliaer, så de ikke vælter. Og inden slutningen af juni, så skulle alle krukker gerne stå i fuld blomstring.

Det er da lidt sjovere med tidlige dahlia blomster – end at vente til august. Ikke mindst, når man tænker på at dahlia knolde kræver både vinteropbevaring og en del arbejde her i foråret.

Beskæring af dahliaer

Lad mig forresten lige tilføje i forhold til mine tidlige dahlia blomster, at planterne er nippet af flere omgange. Dette for at sikre en god busket vækst, helt nedefra.

Droppede jeg at nippe dahliaer – også kaldet beskæring af dahliaer – så ville jeg have endnu tidligere blomstring. Jeg ville dog også have nogle temmelig ranglede planter. Det er derfor en rigtig god ide at sørge for løbende at nippe topskud af ens dahliaer

Læs om beskæring af dahliaer her

Dyrkning af blomster i krukker

Dyrkning af dahliaer i krukker gør det hele så meget nemmere. Det synes jeg i hvert fald. Den største gevinst – som jeg ser det – er dog at jeg kan tage planterne frem, når de er i blomst.

Og samtidigt tage krukkerne væk, når blomstringen er ovre.

tidlige dahlia blomster dahliaer knolde forspiring dyrkning krukker

Side om side med de mange dahlia knolde i krukker, står fortiden f.eks. tulipaner i krukker. Tulipanerne er ved at visne ned. Inden længe skal jeg igang med at opgrave alle løgene, lægge til tørring og gemme løgene indtil vinter – hvor løgene på ny skal lægges i krukker.

Andre planter lever hele deres liv i krukker. Graves kun op, når det er tid til deling. Det kunne f.eks. være krysantemum og liljer.

Overvintrede krukker med krysantemum står ligeledes bagved stalden. Samme gør krukker med liljer. Liljerne er ved at være godt høje – de er vel 100-120 cm høje allerede. Og begynder snart at blomstre, hvor det så er tid til at planterne rykkes frem i haven.

Til vinter tages krukker med krysantemum og krukker med liljer indenfor, hvor de overvintres i stalden. Ikke pga frosten, men for at undgå at planterne drukner i vand henover vinteren.

På denne måde genbruger jeg samme planter, igen og igen. Og sikrer at jeg altid har krukker med blomster placeret rundt i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *