Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vinterbekæmpelse af ukrudt

Lugning af ukrudt er ikke noget, vi bruger meget tid på. Vi indretter vores bede, så de er ukrudtsfri. Nogle gange er det dog nødvendigt – f.eks. ved anlæg af nye bede – med fokus på bekæmpelse af ukrudt og fjernelse af senegræs.

Giftfri bekæmpelse af ukrudt – og ukrudtsfri have

Vi dyrker både have – og naturligvis køkkenhaven – økologisk. Altså uden brug af gift, sprøjtemidler og den slags – måske effektive midler mod ukrudt, men skadelige for naturen og os selv.

Vores have ligger dog ikke hen i ukrudt. Og det selvom vi faktisk ikke bruger ret meget tid på lugning af ukrudt.

Løsning er at vi sørger for at vores bede er propfyldte med blomster og planter. Ganske enkelt, så ukrudt ikke kan få fæste.

Lagt det meste ukrudt kommer med luften. Har man først én gang fået luget haven luget igennem for ukrudt – og sidenhen sørger for at holde jorden dækket, så gør man en ENORMT effektiv indsat mod fremtidig lugning af ukrudt. Og en giftfri bekæmpelse af ukrudt.

Stauder dækker jorden fra maj og indtil frosten sætter ind. Førend stauderne har fået fat i det tidlige forår, så er jorden ekstra udsat for ukrudtsfrø – specielt i periode efter vi har klippet stauder ned.

Vi klipper stauder ned i februar. Et par uger efter, så får jorden et godt lag topdressing.

Topdressing hjælper både til at gøde jorden, giver en god humus og pynter. Vigtigst af alt, så sørger topdressing for at kvæle de ukrudtsfrø, som måtte være landet på jorden henover vinteren – og efter vi har klippet stauder ned, hvor jorden er blottet.

Desuden har vi tæppebombet alle vores bede med forårsløg, så fra starten af marts står havens bede flot grønne med blade fra påskeliljer, tulipaner og andre skønne forårsløg. Fra midten af marts, så start blomstring med forårsløg.

Ved at sørge for et miks af forskellige forårsløg, som blomstrer på forskellige tidspunkt, så har vi bedene dækket af blomster indtil stauder tager over i løbet af maj.

Ganske smart ikke?

Læs om ukrudtsfri have her

Trods lugning af ukrudt bestemt ikke er der, hvor vi bruger vores tid. Undgår vi det ikke helt.

Vi tager f.eks. lige en tur i februar – efter vi har klippet stauder ned – med lugefjernet og får alle bede gået igennem. Det sker altid at der er noget ukrudt, som finder vej til haven. Ikke meget, men vi holder det væk ved lugning i februar.

Dertil kommer at vi ved anlæg af et nyt bed, altid er igennem flere omgange med bekæmpelse af ukrudt. Både når bedet er anlagt og når stauder er nye og ikke helt dækker jorden.

Lugning af ukrudt

Når vi anlægger et nyt bed, så sker det også – temmelig ofte – at vi får gravet græs væk og dannet rammerne for bedet, et år. Og først senere får plantet til med stauder og andre planter.

Sjældent fordi vi ikke gerne vil plante, med det sammen. Men fordi vi vil plante på det rigtige tidspunk – såvel vil være sikre på at have bekæmpet ukrudt ordentligt, så vi ikke skal kæmpe med massevis af ukrudt. Specielt senegræs, efter at have plantet til med stauder. Det er bare besværligt!

Sådan er det f.eks. med bedet jeg netop har luget.

I december 2021 blev bedet anlagt. Bedet fik en grundig lugning i foråret 2022, hvorefter der blev sået til med tagetes og solsikke. Tidligere havde her været græs, så jorden trængte virkelig til næring. Det bidrager både tagetes og solsikke med. Solsikke er desuden FANTASTISKE til at smadre jorden og skabe en lækker løs jord.

Det har desuden været vildt flot med tagetes og solsikke hele sommeren. Skyggen fra planterne gør desuden at ukrudt har det sværere, og dermed bekæmpes. Uden brug af hverken gift eller håndkraft.

Siden efteråret, hvor både tagetes og solsikke hurtigt er visnet ned – og derefter blotlagt jorden – så har ukrudt haft en fest. Nu skal det luges væk. Kalenderen skriver januar, det er vådt og regnfuld. Perfekt tidspunkt til lugning af ukrudt.

bekæmpelse af ukrudt

Ukrudtet kan ganske let hives op af jorden. Tjek bare senegræs fra ovenstående foto. Sikke et rodnet, som jeg har fået gravet frem. Det havde ikke været muligt i tørvejr, så var planten knækket i flere dele.

Og udfordringen med senegræs er, at hver gang det knækker, så skabes et hav af nye planter. Derfor vigtigt at få hele planten op – og gerne i ét stykke.

bekæmpelse af ukrudt

Se også lige ovenstående foto. Se lige et rodnet på det ukrudt. Også her er hele planten – uden de vilde kræfter eller gravearbejde – hevet op af jorden. Samme med nedenstående kæmpe rod.

Når jorden er våd, så er lugning af ukrudt en leg.

lugning ukrudt giftfri bekæmpelse sene græs

Og det er altså noget sjovere at kunne luge én gang også få det hele med, fremfor at skulle luge gentagne gange fordi halvdelen af planten lever videre.

Bedste tidspunkt til lugning af ukrudt

Endnu en fordel ved lugning af ukrudt i januar er, at vi i februar ofte får frost. Nu får jorden lige en pause på et par uger, når jeg fornemmer at frosten kommer, så går jeg bedet igennem med en kultivator for at få resterende rødder op til overfladen – og derefter lade frosten tage affære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *