Ærteblomster skal sås tidligt. Ærteblomster skal forspires indenfor, da der skal godt med varme til. MEN, hvornår skal ærteblomster sås? Hvornår er det rigtige tidspunkt at så ærteblomster?
Forspiring af ærteblomster
Ærteblomster er en skøn klatreplante til haven. Vælges de gamle sorter, så har ærteblomster en fantastisk duft. Og ærteblomster giver tusindvis af blomster.
Ærteblomster holder ikke længe i en buket. Blot 3-4 dage. Ærteblomster sætter dog rigtigt mange blomster, som netop bør klippes af – for at fremme endnu flere blomster. Går ærteblomst først i frø, så stopper blomstringen.
Ærteblomster kræver dog lidt forberedelse. Det er nødvendigt med forspiring af ærteblomster indenfor, for at sikre blomstring. Ærteblomst frø skal nemlig have 24 grader for at spire. Derefter følger en lang vækst sæson, før blomstring.
Det er dog hele arbejdet værd med såning, forspiring, prikling og ompotning flere gange. Belønning er noget så stor. Fra maj kan ærteblomster plantes ud i haven. Og afhængig af hvornår ærteblomster sås, så vil ærteblomster blomstre fra start juni eller slut juli. Blomstringen fortsætter indtil frosten…
Læs om dyrkning af ærteblomster her
Afhængig af tidspunkter for såning af ærteblomster , så begynder blomstringen med 2 måneders forsinkelse. Lyder måske ikke af meget, men det er det! Og det har stor betydning for væksten. Des tidligere blomstring, des større når planten også at blive – det giver sig selv. Og dermed des flere blomster, såvel meget større fornøjelse af arbejdet.
Derfor! Hvornår skal ærteblomster sås?
Tidligt er det hurtige svar. Såning af ærteblomster i marts vil give en blomstring slut juli – nok nærmere starten af august, hvis det er en kølig maj måned. Og det vil være en sørgelig plante, som går i blomst. Slet ikke en klatreplante, som har nået sit fulde potentiale. Så marts er for sent, hvis man spørg mig!
Det er dog svært at give et konkret svar på spørgsmålet: “hvornår skal ærteblomster sås?” . Der er nemlig to “skoler” indenfor dyrkning af ærteblomster.
Den ene dikterer såning af ærteblomster i slutningen af vinteren. Altså slutningen af januar – eller i løbet af februar. Denne metode kaldes forårssåning af ærteblomster.
Den anden, som der bliver mere og mere udbredt, er vintersåning af ærteblomster. Også kaldet vintersåning af lathyrus – lathyrus er det latinske navn for ærteblomster.
Vintersåning af Lathyrus
I 2020 var der enormt meget snak om vintersåning af lathyrus. Både Gardeners World og vores hjemmehørende haveekspert, Claus Dalby, talte meget varmt om vintersåning af lathyrus.
Egentlig spøjs at kalde det vintersåning af lathyrus – for såningen sker i slutningen af oktober, start november. Altså mere præcis i slutningen af efteråret.
Gevinsten ved vintersåning af lathyrus er at frøene er spiret før vinteren. Når at blive priklet om i selvstændige potter, hvor planterne mere eller mindre går i dvale vinteren over. Fra slut januar, start februar, når solskinstimerne begynder at vende retur, så starter væksten igen – og inden marts har man en virkelig kraftig plante.
Ideen er skam også god! Ingen tvivl om det. Såning af ærteblomster i oktober sætter dog også sine krav til plads – såvel varme. Ærteblomster tåler nemlig IKKE frost. Et koldt drivhus dur derfor ikke. Og det er jo ikke bare en lille forspirings kasse, som skal gemmes vinteren over. Det er potter med hver sin plante. Det bliver hurtigt meget i en vindueskarm
Hvis en vindueskarm da overhovedet kan findes. For det kan ikke være en vindueskarm over en radiator, det er for varmt. Temperaturen skal være ca. 10 grader, så planten går mere eller mindre i dvale. Nedtil 5 grader kan dog fungere. Mindre end 5 grader, så begynder planten at tage skade.
Vi har ikke den slags plads. Mere korrekt, vi har ikke den slags vækst betingelser til også at huse ærteblomster. Der er nemlig allerede proppet med pelargonier, georgineknolde, canna og andre frostfølsomme planter.
Hvornår skal ærteblomster sås – hvis det skal være nemt?
Som tingene er nu, så fungerer vintersåning af lathyrus ikke for mig. Det bliver ganske enkelt for besværligt. Og trods jeg ville elske at kunne nyde blomstring af mine ærteblomster allerede fra starten af juni, så er det ikke en mulighed nu og her.
Måske engang, når vi får bygget et drivhus.
Et koldt drivhus er godt nok ikke varmt nok til overvintring af ærteblomster – eller rettere vintersåning af lathyrus. Jeg tænker dog at en varmemåtte må kunne løse varmebehovet. Det skal i hvert fald prøvet, når den tid kommer…
Så til spørgsmålet “hvornår skal ærteblomster sås”, så vil jeg svare med et spørgsmål – trods meget forkert, at svare med et spørgsmål. Spørgsmålet vil være, skal det være nemt?
Hvis ja, så er svaret, så ærteblomster i slutningen af januar – i en vindueskarm, over en radiator, og i et minidrivhus.
Er der gulvarme, så skal forspirings ske på gulvet – selvfølgelig stadigvæk foran et vindue eller dør, som går nedtil gulvet. Eller i hvert fald i et lokale med minimum 24 graders varme. Ellers vent indtil februar.
Ved at så ærteblomster i slutningen af januar – starten af februar – så sikrer jeg blomstring på mine ærteblomster fra starten af juli. Det er nemt, og trods jeg med vintersåning kunne få blomstring tidligere – og større planter – så fingerer denne måde for såning rigtig fint. Og det er nemt.
Såning af ærteblomster
Med svaret på, hvornår skal ærteblomster sås – og uanset om der vælges vintersåning eller forårssåning, så er såning af ærteblomster ens. Og ganske nem.
Fyld nogle forspirings kasser med så- og priklejord. Så 1-2 ærteblomst frø i hvert hul – de skal trykkes ca. 1 cm ned i jorden. Tryk jorden forsigtig med en pind eller plade, så frøene får kontakt med jorden. Sil dernæst forspiringskasserne i vand. Her skal de trække vand i 3-5 minutter, så jorden er helt våd. Lad vandet dryppe af – og placer forspiringskasserne i et minidrivhus, for at holde på varmen.
Når frøene spirer, så tages drivhuset væk – for at sikre ventilation, så de nye spirer ikke rådner. Og lad spirene vokse til de har sat 2 blade. Herefter priklet om i hver sin potte. Når planterne har sat to sidegrene, så knippes toppen af – så hver plante bruger energi på to sidegrene, hvilket sikrer en tætte vækst fra bunden.
Og når planterne er vokset ud af deres potte, så pottes om til en større potte – og sådan fortsættes indtil udplantning i maj. Eftersom planterne vokser til, så bindes de nye skud op om en plantepind.
Kan lige tilføje, så man ikke tror man ender med en kæmpe klatreplante i vindueskarmen. Når der plantes ud i maj, så kan man forvente at skud er 20-40 cm lange. Viklet om en plantepind, så er planten vel knap 20 cm høj.
Jeg har netop idag sået mine egne ærteblomst frø. Frøene er høstet i efteråret, så når man først har ærteblomster – så er man hurtigt selvforsynende med frø. En enkelt bælg med frø indeholder 6-8 frø.
Gode ærteblomster frø med duft
Gamle sorter af ærteblomster, som har en kraftig duft. Kan jeg anbefale at køre fra Camilla Plum – hun har et flot sortiment af gamle sorter. Og det er altså en SKØN duft ved de gamle sorter. Modsat de nyere sorter, som er avlet med fokus på andre egenskaber – måske højere, sundere osv. Med bekostning på duften.
Jeg har selv netop lige bestilt en ny sort fra Camilla Plum – Black Knight – som skal såes, straks jeg får leveret. Så i år, får vi to sorter af ærteblomst i haven. Gwendoline, som jeg er stor fan af – og denne nye, Black Knight. Som navnet antyder, så er det en næsten sort sort. I hvert fald meget mørk lilla. Den glæder jeg mig til at opleve i blomst – og måske tage frø af til næste år, også.
Gwendoline er sart lyserød, med lidt hvidt. Den er meget fin.