Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til at slække liiidt på tøjlerne…

18 måneder er gået siden plantning af de store træer langt indkørslen. NU er det tid til at efterse vores opbinding af træer – få løsnet lidt og besvaret spørgsmålet: “hvor længe skal et træ have støtte”?

Opbinding af træer – og korrekt støtte til træer

Lad mig lige starte med at rette misforståelse. Opbinding af træer er ikke altid nødvendigt. Og er det ikke nødvendigt, så er det er faktisk bedst helt at lade værre med at montere større til træer i haven.

Det er LANGT bedre at træet får lov til at blive kastet rundt af vinden. Det giver kraftigere rodvækst. Netop af den årsag, at træet kæmper for at forankre sig selv – og sikre sin overlevelse.

Jeg har set massevis af små træer, som har fået støtte af en pæl. Det er synd! Det giver en dårlig vækst. Alle vores frugttræer i haven er plantet helt uden støtte og opbindingsbånd. Træerne er blot plantet i jorden også har træet ellers klaret sig selv. Det var dog også små træer – træer under 175 cm.

Og netop højden er afgørende for, hvornår det skal tilføres støtte til træer. Store træer skal støttes. Des større træ, des større påvirkning af vinden – og derfor behov for korrekt opbinding, for at undgå træet væltes af vinden.

Vores træer langs indkørslen er alle 3,5-5 meter høje. Her har vi naturligvis monteret korrekt støtte, som det skal.

Få guide til korrekt opbinding af træer her

Når støtten er på plads, så dukker næste spørgsmål op: “hvor længe skal et træ have støtte”. Og hvornår kan opbinding af træer fjernes? Det er netop det, som dette blogindlæg skal handle om.

Hvor længe skal et træ have støtte?

Det hurtige svar er 3-4 år. Det lidt længere svar er at ens opbinding af træer bør efterses hver 12 måned. Og efter 18-24 måneder, så skal opbindingen løsnes.

Det er netop i forbindelse med denne – i mange af bedre formulering – delvise fjernelse af støtte til træer, at de såkaldte “strammer” gør en stor forskel.

Det virker meget hurtigt unødvendigt med strammer ved opsætning af støtte til træer.

Det er desuden et fordyrende led i en allerede dyr plantning – støttebånd, støttepæle og afstandspæle. Det koster hurtigt 250 kr at sikre korrekt opbinding af store træer. Det er dog hele prisen værd, da store træer også er en større investering…

Med brug af strammer, så kan den blot klikkes væk – også kaldet båndstrammer. Ganske nemt.

hvor længe skal et træ have støtte opbinding opbindingsbånd opbindingsrem

Og straks derefter har træet fået temmelig meget mere plads at bevæge sig på. Det er super smart og ganske nem løsning, for at sikre træet kan bruges samme opbinding de næste 18-24 måneder, førend støttepæle og støtte bånd fjernes.

Det koster lidt at købe plantestøtte, stropper til opbinding osv. Det er dog virkelig godt givet ud, da det sikrer at det træ man har købt får en rigtig god start – og sikrer at rødderne sætter sig godt fast, så træet kan stå i mange år. Det vil trods alt være enormt ærgerligt om træet gik ud, fordi træet ikke får sig sat ordentlig fast.

Endnu en fordel ved at give korrekt støtte til et nyt stort træ er, at man derved mindsker behovet for vanding. Ganske drastisk. Netop fordi træet hurtigt sender rødder dybt ned i jorden og derved selv finder ned vand. Med de varme somre vi efterhånden har – og lange perioder uden regn – så er det altså en faktor, som ikke må glemmes ved plantning af store træer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *