page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det er såååh hyggeligt…

En havelåge er med til at skabe stemning. Præcis ligesom en havelåge – naturligvis – fungerer som afspærring og afgrænsning. I den nye hæk skal vi have en klassisk havelåge i træ.

Praktisk, smukt og stemningsfyldt

Solskin, påskeliljer og en hæk, som netop er ved at springe ud, afslører vist uden tvivl at fotoet øverst på siden ikke er taget idag.

Fotoet er taget foråret 2018, men ikke desto mindre skønt. Og trods havelågen er åben, så kan det vist godt skimtes, hvilket type havelåge dette blogindlæg skal handle om.

Havelågen er monteret i vinteren 2017, efter vi havde plantet ny bøgehæk til huset. Nu er vi igen igang med at gøre klar til at plante hæk – endnu mere hæk – hvilket bloggen har handlet lidt om den sidste tid.

Den nye hæk skal skabe afgrænsning imellem haven – prydhaven, om man vil – og vores kommende køkkenhave.

Martin har allerede været igang med at sætte stolperne op til havelågen.

Læs om opsætning af stolper til havelåge her

Havelågen – eller rettere sagt de to havelåger, som skal i hækken – står i værkstedet og er klar til montering. Vi venter dog med at montere havelågerne, indtil hækken er plantet.

Helt præcis venter vi med at montere havelågerne, indtil stolperne står fast i jorden. Det gør stolperne, når de har fået flere dage med frost – derved sætter jorden sig om stolperne og stolperne står fast i jorden, som støbt i et betonfundament.

For at holde stilen i haven, så har vi valgt at have ens havelåger. De nye havelåger bliver altså end med den, som allerede er monteret i bøgehækken tilbage i 2017.

Klassisk havelåge i træ

Martin og jeg bor i et hus fra 1897 – haven anlægger vi, som en gammel bondehave – naturligvis skal havelågen også være en klassisk havelåge i træ. Det burde næsten sige sig selv.

Når det kommer til klassiske havelåger i træ, så er udvalget dog mange. Der er både de naturlige, de enkle, de mere avancerede, de mere solide… og sådan kunne jeg blive ved.

En klassisk havelåge – for mig – er dog, hvad der af nogle kaldes mormor-stakit. Mere korrekt, så er det et stakit af tilspidsede trælameller. Også kaldet et skagens stakit og skagen havelåge.

Stakittet har nemlig rødder tlbage i maleriern, som skildrer Skagens fiskermiljø i 1880’erne. Også meget kendt fra malerierne af Skagensmalerne. Stakittet er dog ikke mere hjemmehørende i skagen, end som så. Stakittet – og lågerne i samme stil – er kendt fra alle egne af Danmark. Specielt sommerhusområder, såvel som bondegårde.

Med et hus fra 1897 – bygget efter datidens, danske byggestil – så er det vel kun passen at tilføje et stakit fra næsten samme periode. Og tilmed det mest brugte danske stakit.

Valg af havelåge i træ

stolper til havelåge

Hverken Martin eller jeg, var i i tvivl om designet på den havelåge vi skulle have – da vi for 2 år siden skulle give haven sin første havelåge. Nu kommer 2 havelåger mere til, i samme klassiske stil.

Den enelåge bliver, som den første havelåge, en enkeltlåge. Den anden havelåge bliver en dobbelt havelåge, så der bliver bedre plads at komme igennem med trillebør – og på senere tidspunk grøntsager fra køkkenhaven.

Glæder os til at se det færdige resultat. I første omgang glæder vi os til at få hækken i jorden. Hækken bliver leveret med fragtmand, her til weekenden – også er det ellers igang med at få hækken hurtigt i jorden.

Alt er forberdt og klar til plantning af hækken, så det skulle gå ganske nemt med at få hækken i jorden.

Læs om klargøring til plantning af hæk her

Efter hækken er kommet i jorden, så skal der sættes hundehegn i hækken – og derefter, så passer det nok med at vi kan montere havelågerne. Kommer tilbage med mere information og fotos, når den tid kommer.

Hjemmelavet havelåge i træ

Forresten! Vi har ikke lavet havelågerne selv, men købt havelågerne færdige.

Martin er ellers enormt skrap til at lave alting selv, men alting tager tid. Og da købte den første havelåge var vi igang med at undersøge om det kunne betale sig at lave lågen selv. Det kunne det næsten ikke – med arbejdstiden taget i betragtning, så valgte vi at købe.

Det er blevet samme løsning denne gang. Vi har købt lågerne. De var grundet, men vi har givet lågerne en ekstra omgang malling. Nu står de flotte hvide, ligesom stolperne er malet flot hvide.

Til de interesserede, så kan vi oplyse at vores havelåge i træ er købt fra det danske firma Plus, som laver flere forskellige flotte havehegn, havelåger og havemøbler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *