Sol, varme og vand er kun en lille del af, hvad haven har brug for.
Skal havens planter trives, så er gødning nødvendigt. Afgørende, faktisk!
Gødning er liv og næring
Der er mange måder at gøde havens planter, træer og grøntsager på – såvel som gødning til græsplænen. Der findes organiskgødning, som kommer fra husdyr, kompost eller sågar findes i fabriksfremstillet pilleform.
Det mest brugte gødning er dog kunstgødning. Kunstgødning sælges oftest som NPK-gødning
Bogstaverne står for henholdsvis kvælstof (= nitrogen (N)), fosfor (= phosphor (P)) og kalium (K).
Kvælstof (N) bruges ved dannelsen af det grønne farvestof, klorofyl, som er nødvendigt i fotosyntesen.
Fosfor (P) bruges i DNA, som bærer arveanlæggene, til stoffet ATP, der indgår som energiformidler i alle livsprocesser og i regulering af sukkertransporten.
Kalium (K) bruges som hjælpeenzym i mange processer, men mest afgørende er dets virkning i forbindelse med åbning og lukning af spalteåbningerne i bladene.
Overordnet kan man altså sige, at N styrer blad- og skudvækst. P regulerer dannelsen af blomster. Og K står for styring af CO2-forsyningen.
Gødninger med et højt indhold af kvælstof er med andre ord beregnet til planter der skal sætte meget bladmasse – blandt andet korn, græsplænen, bladgrøntsager.
Hvorimod gødning med lavt indhold af fosfor er beregnet til blomstende planter – såsom stauder, frugttræer, frugtbuske, blomsterløg.
Organiskgødning indeholder egentlig også kvælstof, fosfor og kalium – eller enkelte af dem.
Kunstgøning eller organiskgødning
Fordelen ved kunstgødning – kontra organiskgødning – er at forholdet af kvælstof, fosfor og kalium er kendt. Og det har den kæmpe store fordel, at forskellige planter har brug for forskellige doseringer af de enkelte stoffer, for at trives optimalt.
Pæoner skal f.eks. ikke have kvælstof, men skal have fosfor og kalium.
Kunstgødning er desuden nemmere at fordele, da det kommer i små piller – kugler – som kan strøes ud i havens bede og på græsplænen.
I langt de fleste tilfælde er det dog en god ide at bruge både organiskgødning og kunstgødning, hvilket bidrager til god næring i jorden. Især roser har glæde af at få et lag hestepærer (organiskgødning) i februar – og senere få kunstgødning igennem vækst sæsonen.
Som det set af fotoet ovenfor af vores rosenhæk, så er hestepærerne allerede formuldet godt ned. Roserne har det godt og er i fin vækst – derfor er det nu tid til at give en omgang rosengødning til roserne
Gødning til haven
Vi har allerede været igang med at give gødning til haven. Græsplænen har fået NPK-gødning. Vores pæoner har fået PK-gødning. Vores roser har – som allerede nævnt – fået organiskgødning og nu fået kunstgødning i form af speciel rosengødning.
Idag har vi været i haven og gøde havens øvrige planter, for at hjælpe planterne til en god vækst – og massevis af blomser. Alle havens bede er blevet gødet. Vores rododendron har fået en god portion rododendrongødning.
Alt er blevet gødet. Det tager sin tid at få gødet hele haven, men det er hele arbejdsindsatsen værd.
Nu har vores planter, græsplæne, buske og træer – sågar vores hæk – de bedste betingelser for at få en god vækst. Den perfekte start på endnu en god sæson i haven.