Tryk "Enter" for at gå til indhold

Såning af sommerblomster til havens bede

Forspiring af sommerblomster til haven starter jeg med i februar. Forspiring af mamelukærme er en af de tidligste sommerblomster jeg sår. Og uden tvivl en af mine absolutte favorit sommerblomster.

Forspiring af sommerblomster til haven

Inden længe bugner alle havecentre og planteskoler med sommerblomster. Det er så småt begyndt. Og trods jeg nu næppe undlader at købe lidt sommerblomster til haven, så elsker jeg at kunne forspire sommerblomster selv.

Forspiring af sommerblomster gør jeg ikke bare for at spare penge. Jeg er også rigtig glad for at så, prikle og se planter spire. Nå ja! Også er det da temmelig sjovt at kunne forspire sommerblomster, som sælges i butikkerne – og dermed se direkte, hvad man har sparet.

Med forspiring af sommerblomster, så er udvalget også temmelig meget større. Blomsterne til salg er ofte de samme alle steder – ofte dyrket i drivhus i holland, og importeret til Danmark.

Forspiring af mamelukærme er en af de tidligste sommerblomster jeg begynder forspiring af. Mamelukærme er virkelig også en skattet favorit her i haven. Mamelukærme lever blomster hele sæsonen og sikke en blomsterflor. Samtidigt er mine frø arvet fra min farfar, som har dem fra sin far – så der er lidt ekstra kærlighed til mamelukærmer her i haven.

Læs om dyrkning af mamelukærme her

Hvornår kan man forspire sommerblomster?

Forspiring af sommerblomster petunia i februar

Læser man på bagsiden af frøposer og pakker med blomsterfrø, så vil man hurtigt lære at mange anbefaler såning af sommerblomster i marts og april.

Ovenstående foto er af petunia frø. En skøn hængepetunia med lilla blomster. Frøene er høstet fra en sommerblomst jeg købte sidste år. Sået i starten af februar. Og se lige en fin langsom vækst – hverken ranglet eller noget.

Det er også helt fint, men personligt har jeg størst succes med forspiring af sommerblomster i februar. Ikke mindst i forhold til forspiring af mamelukærme. Det gælder nemlig for de fleste sommerblomster, at temperaturen ikke må blive for høj. Altså ved såning af sommerblomster frø.

Ideelt bør temperaturen være 15-18 grader for forspiring af sommerblomster. Og det er svært at undgå at temperaturen bliver højere ved forspiring af sommerblomster i drivhus, når vi kommer ind i april. Og det vil fortsat være for koldt om natten udenfor til såning af sommerblomster.

Så når vi taler hvornår man kan forspire sommerblomster, så vil jeg klart anbefale februar. Der er det langt nemmere at sikre den optimale spiretemperatur for blomsterfrø.

Man kan selvfølgelig også undlade at forspire sommerblomster, og i stedet så sommerblomster udenfor. Der bør man dog vente til slut april, start maj førend man begynde at så sommerblomster i haven. Og blomstringen vil selvfølgelig være det senere, modsat tidlig med forspiring.

Forspiring af mamelukærme

Mamelukærme blomster sommerblomster frø

Det varierer lidt fra år til år, hvad jeg forspire af sommerblomster. Fast på repetoiret er dog altid forspiring af mamelukærme. Ikke mindst for at sikre at jeg opretholder min arv af frø.

Såning af mamelukærme gør jeg dog også i god tid, for at kunne nyde blomsterne hele sommeren.

Utroligt som mamelukærme bare bliver ved og ved med at blomstre. Mamelukærme er også en fantastisk plante til krukker, eller til at give fyld i havens bede – hvis der pludselig er en tom plads i et bed.

Så temperatur mamelukærme frø

frø til såning af mamelukærme i februar

Nævnte det tidligere, men gentager lige. Så temperatur for mamelukærme frø bør ikke være særlig høj. Ideelt bør temperaturen være omkring 15 grader. Ellers risikerer man at få ranglede planter, som er spiret frem alt for hurtigt.

Så mamelukærme frø dybt for succes med forspiring af mamelukærme

Udover at have fokus på så temperatur for mamelukærme, så sørg også for at frøene skal plantes ganske dybt. Gerne 2 cm ned i jorden. Og hav tålmodighed med forspiring af mamelukærme, med 2 cm dybde går der hurtigt 7 dage førend frøende bryder overfladen.

Guide til forspiring af mamelukærme indenfor til senere udplantning i haven

Straks mamelukærme frø er spiret frem, så flyt planterne i drivhuset – hvis forspiring af ens sommerblomster ikke allerede sker i drivhus.

Jeg forspirer i kælderen. Dette fordi her har vi frostfrist om natten, og kan sikre en konstant temperatur på ca 15-18 grader.

Straks efter forspiring af sommerblomster, så rykker planterne i drivhuset. Her er temperaturen noget lavere, hvilket matcher mængden af lys i drivhuset. Ved udsigt til flere dage med nattefrost, så tager jeg planterne ned i kælderen igen. Eller dækker med fiberdug. Det er lidt en vurdering fra situation til situation.

Udplantning i haven efter tidlig forspiring af mamelukærme

I slutningen af marts begynder jeg så langsomt at hærde planterne af, så de kan stå udenfor. Det tager normalvis en 3 ugers tid. Og passer med at jeg til midt april kan plante mamelukærme ud i haven. Og sådan gælder det nærmest for udplantning af alle sommerblomster i havens bede.

Forspiring af andre sommerblomster

Nu skal det dog ikke kun handle om forspiring af mamelukærme. Jeg har allerede vist de fine petunia, som jeg har forspiret. Nedenfor ses mandstro i en smuk hvid udgave.

Forspiring af sommerblomster mandstro i februar

Jeg er desuden godt igang med forspiring af andre sommerblomster, herunder såning af kæmpe verbena og spyd verbena. Såvel såning af paradisblomst og flere forskellige tobaksplanter.

Når vi kommer ind i marts måned, så begynder jeg også med forspiring af tagetes, såvel såning af stolt kavaler.

Tidlig forspiring af georginer til haven

Nu kalderen skriver slut februar, så går jeg også igang med forspring af georginer. Her taler vi godt nok ikke såning, trods man nu sagtens kan så georginer fra frø. Det gør jeg dog ikke. Georginer er dog en skøn sommerblomst, som netop formeres fra deling af knolde fra georginer.

forspiring af georginer til krukker

Knoldene har været gemt frostfrit i løbet af vinteren. Nu flytter jeg kasserne med georginer ned i kælderen, hvor de får lov at vågne op ved 15-18 grader.

Når vi kommer lidt ind i marts, så begynder jeg deling af georginer og rigtig forspiring af georginer.

For at undgå forvirring, så lad mig lige pointere at georginer også kaldes dahliaer – det er lidt mærkeligt at man ikke kan blive enige om et navn, men georginer og dahlia er det samme.

Læs om forspiring af georginer og dahlia knolde her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *