Ved dyrkning af blomster til buketter, så er ønsket langstilkede blomster. Naturligvis flotte lige stilke. Ved dyrkning af løvemund, så er det ekstra besværligt – tyngdekraften er problemet.
Dyrkning af løvemund til buketter
Langt de fleste blomster strækker sig efter solen. Solsikke vender blot blomsten i retning mod solen, men opretholder en pæn lige stilk. Samme med Zinnia – også kaldet frøkenhat.
Georginer vil vælte i retning mod syd. Sådan er det bare. Planten vil dreje sig – mere eller mindre – helt mod syd.
Det kan bedst sammenlignes med blomster i et vindue. Sørger man ikke for løbende at vende en blomst i vinduet, så vil alle blade og blomster have retning mod vinduet. Og planten se kedelig ud inde fra rummet.
Sådan er det ikke med løvemund. Løvemund skaber helst en langstilket plante, og blomsten har indrettet sig så genialt, at den har blomster jævnt fordelt HELE vejen rundt om stilken.
Med andre ord, så er løvemund en 360 graders forbruger af solen.
Udfordringen er dog tyngdekraften, hvilket der må tages højde for ved dyrkning af løvemund til buketter.
Kort sagt, så er det – trods kraftigt stilke – enormt vigtigt med virkelig god støtte til løvemund.
Når løvemund når en vis højde og begynder at sætte blomst, så vil vægten fra blomsterne få stilken til at bøje – som set på fotoet øverst oppe. Resultatet er en bøjet og buet blomst, som ikke går så godt i en buket.
Langt de fleste løvemund får en fin lang stilk, blot ved ovenstående løsning med et par snore til støtte til blomsterne. Men nogle planter må have sin egen pind, for ekstra støtte. Det er ærgerligt med bøjede stilke på blomsterne. Målet med dyrkning af blomster i skærehaven er jo netop at sikre flotte langstilkede blomster med flotte blomster, som kan pynte i buketter indenfor.
Løvemund i buket
Faktisk er det ikke kun ved dyrkning af løvemund – altså førend høst at blomsterne – at det er vigtigt med fokus på støtte til løvemund.
Det er også nødvendigt med støtte til løvemund, når man høster blomster til en buket.
Klipper jeg et budt løvemund, så bør de lægges i en kurv – alternativt stilles i en spand oprejst. For placerer jeg – bare 30 minutter – løvemund i en spand, hvor blomsterne hænger udover siden, så får stilken et bøj. Ikke at blomsten knækker, men så der kommer en bue på stilken.
En buket med løvemund bør desuden sættes i en ganske dyb vase. Hvorfor det er ekstra vigtigt med dyrkning af langstilkede blomster, når det kommer til løvemund.
I hvert fald vigtigt at sikre at løvemund til en buket står oprejst, da de ellers hurtigt kommer til at bøje mod jorden. Og det er jo bare ikke pænt.
Succes med dyrkning af løvemund
En ting er at have fokus på optimal støtte til løvemund. Noget andet er såning og forspiring.
Såning skete tilbage i marts måned. Slut marts. Prikling skete i april. og udplantning af løvemund skete maj. I år skete det 30 maj, normalt ville jeg have plantet ud midt maj. Tørken i år har dog gjort at jeg har ventet.
Støtte til blomster i skærehaven
Generelt er det bare vigtigt med støtte til blomster i skærehaven. Der findes massevis af smarte løsninger – et stort his hos mange er disse net, hvor blomsterne vokser op igennem.
Personligt synes jeg ikke helt det fungerer. Jeg synes det gør høst af blomster besværligt.
Jeg bruger bare nogle bambus grene, som placeres langs blomsterne – for nogle blomster også omkring. Også spænder jeg snor ud imellem.
Dyrkning af løvemund kræver mest støtte, så her giver jeg ekstra bambus pinde – og ekstra snort. Georginer og Zinnia klarer sig med bambus pind omkring og et par pinde i midten.
Gladiolus støtter nærmest sig selv. Jeg binder kun en snor omkring, for at undgå at blomsterne vælter udover stierne i blæsevejr.