Februar er godt nok sidste måneder i vinter perioden. Og foråret står lige om hjørnet. Februar er dog fortsat en mørk, grå og ofte temmelig våd årstid. En årstid perfekt til en omgang rigtig vintermad…
Rigtig vintermad
Jeg elsker mad! Det gør Martin også! Og vi er begge rigtig glade for at arbejde i køkkenet.
Når det kommer til mad, så er jeg dog især vild med to typer mad.
Den ene type, det er mad med flere retter – hvor man kan sidde og tage en masse forskelligt. Nogle vil måske kalde det tapas, andre vil måske kalde det mad fra mellemøsten. Hjemme hos os, kalder vi det snack mad. Det er nemlig præcis, hvad det er – mad, som kan snackes. En masse forskelige dips, dressinger, salater, kød og brød.
Den anden type mad, som jeg elsker, er simremad og langtidstilberedt mad. Og det er netop det, som mit indlæg idag skal handle om. Eller helt præcis vintermad, som mange netop vil kalde denne type af mad.
Det er nemlig netop om vinteren, når det er koldt og mørkt udenfor, at der er ekstra god tid til at stå i køkkenet og bruge ekstra god tid på at tilberede mad.
Jeg har det også sådan, at jeg om sommeren i varmen, hellere vil spise let. Modsat har jeg om vinteren ekstra meget lyst til de tungere retter – gerne med masser af kraft og varme.
Rigtig vintermad
Når det i vintermånederne er koldt og mørkt, så har man også brug for varme retter at varme sig på.
Simremad og langtidsstegtmad er naturligvis ikke forbeholdt vintermåneder, men det er nu engang ofte de tungere og varmere retter, som forbindes med vintermad.
Simremad, langtidsstegt og langtidstilberedt mad – det jeg vil kalde vintermad – tilberedes desuden oftest med kål, rodfrugter og lignende råvarer, som er vintersæson grøntsager.
Eller i hvert fald grøntsager, som er lette og nemme at gemme til vinteren.
I hvert fald, hvis vi kigger traditionelt på det. Salat, tomat og agurk er bare ikke noget vi tidligere har kunnet gemme – det er kun takket være drivhus produktion og import fra udlandet, at supermarkederne kan forsyne os med den slags grøntsager 365 dage om året.
Kål derimod – f.eks. grønkål – er bedst, når det har fået frost. Høstet frisk fra haven, selv i det vildeste frostvejr. Vi henter fortsat grønkål i haven, hvilket er en fantastisk luksus.
Rødkål, hvidkål, gulerødder, rødbeder og lignende rodfrugter høstes inden frosten sætter ind – og kan let gemmes til vinteren, hvilket gør disse typer af rodfrugter geniale til vintermad.
Shephard Pie
Idag står menuen på, hvad jeg vil kalde en virkelig vinterret: Shephard’s Pie. Vi har ikke rigtigt noget ord for retten på dansk, men skal jeg hurtigt forsøge at forklare rettet, så er det kødsovs med bagt kartoffelmos.
Det smager fantastisk!
Det er super nemt at lave, men det tager tid – og der skal masser af grøntsager og krydderier i, for at lave en god shephard’s pie.
Traditionelt laves retten med lam. Vi har lam på Nymølle, så tilbereder med lam. Retten kan dog også sagtens laves med okse- eller svinefars.
Se vores super søde lam her – som nu skal spises
Tilberedningen er ganske nem!
Start med at brune kødes af i en gryde. Imens snittes rodfrugter – vi tilbereder med gulerødder, pastinak og knoldselleri. Og naturligvis masser af løg, hvidløg, chili og lidt peberfrugt.
Desuden tilsætter vi hjemmelavet tomatsovt, samt masser af frisk rosmarin.
Når kødet er brunes af og krydret med salt og peber, hældes det i en skål. Smid nu løg i gryden og lad dem klares. Hæld løgene i skålen med kødes og giv nu alle øvrige grøntsager en tur i gryden med olie. Steg grøntsagerne i nogle minutter, så de lige klares.
Hæld nu kød, løg, tomatsovs og krydderier i gryden. Tilsæt vand, så retten kun netop lige dækkes. Lad nu simre nogle timer ved svag varme. Retten skal koge temmelig meget ind, så væsken forvandles til en lækker kraftig sovs.
Bagt kartoffelmos
Når retten er næsten færdig, så skal der laves kartoffelmos. Skræl en god portion kartofler og kog kartoflerne – uden salt.
Til kartoffelmos dyrker vi kartofler af sorten King Edward, hvilket er en fantastisk kartoffel til kartoffelmos. Kartoflen er både god at gemme og laver en flot hvid kartoffelmos.
Læs om vinteropbevaring af kartofler her
Når kartoflerne er kogt, skal de moses og der skal tilsættes smør.
Hæld nu kødsovsen i et ildfast fad, med en ske sættes toppe af kartoffelmos ovenpå kødsovsen. Kødsovsen skal dækkes helt med kartoffelmos.
Bag herefter retten i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter. Og så er der klar til servering af en omgang rigtig lækker vintermad! Velbekom!