Tryk "Enter" for at gå til indhold

Søndagsfrokost med stegt rødspætte

Den perfekte afslutning på ugen – og en weekend i haven – sker med gode venner. Vi laver lækker søndagsfrokost med stegt rødspættefilet, rejer, varm leverpostej, hjemmebagt rugbrød og masser af andet lækkert.

Forkælelse skal der til!

Vi brugte det meste af lørdagen i garagen med at bygge vores nye hønsehus.

Se vores nye hønsehus her

Vi kunne egentligt sagtens fortsætte arbejdet med hønsehuset idag. Vi kunne male hønsehuset, men hvem har travlt. En af fordelen ved at lave denne slagt byggeprojekter om vinteren, når vejret ikke tillader ret meget anden arbejde udendøre, er at kunne tage sig god tid.

Denne skønne søndag har vi derfor inviteret nogle venner på besøg til frokost.

Søndagsfrokost på Nymølle

Det er – næsten – blevet en tradition, at vi første søndag i måneden holder søndagsfrokost. Det er i hvert fald noget, som vi har praktiseret i nogle måneder nu. Tror idag er 5 søndagsfrokost.

Og det er en super hyggelig tradition.

Hverdagene flyver bare hurtigt afsted. Weekenderne bliver hurtigt booket, hvis man ikke har for øje at prioritere. Og er der noget vi virkelig nyder at prioritere, så er det selskab med venner.

Ofte bliver det til en kop kaffe – næsten altid også kage – eller blot et glas vin og nogle timers grin, snak og sjov. Det er dog altid super hyggeligt at sætte sig ned, og spise et måltid sammen. Der falder en helt anden ro over selskabet og snakken.

En frokost er – specielt – dejlig afslappet.

Efter frokosten går vi gerne, hvis vejret tillader det, en tur. Og afslutter dagen med en kop kaffe.

Denne søndag forløb på præcis samme møde! Vores gæster kom kl. 12.30. Vi spiste en lækker frokost, gik en tur i skoven og afsluttede med en kop kaffe og et stykke kage.

Kl. 17 var de sidste taget hjem – og vi havde søndagaften for os selv, til at slappe af og gøre klar til næste uge. Aftensmaden var desuden ganske nem. Den bestod af rester fra frokosten.

Herlig søndag – og virkelig herlig afslutning på en produktiv weekend.

Nå ja! Maden…

Ingen søndagsfrokost uden mad.

Egentligt kan man til en frokost servere, hvad man vil. Kun fantasien sætter grænser.

Hvor aftensmad ofte er én ret, som spises samlet – eller selvfølgelig flere retter i forlængelse af hinanden – så er en frokost dog ofte flere retter, serveret samtidigt. Lidt alla en buffet anrettet på bordet.

Forveksel endelig ikke en afslappet søndagsfrokost – trods flere valgmuligheder – med en julefrokost, hvor hver ret serveret efter hinanden.

Tænk hellere “tapas” – for at bruge et moderne ord. Lad alt maden komme på bordet samtidigt, så gæster kan tage for sig af præcis de retter, de ønsker. Det er altid et hit – og skaber en dejlig afslappet stemning.

Vi serverede panerede rødspættefilet, rejer, æg og tomat, varm leverpostej med bacon og champignoner.

Det hele kunne spiset med vores hjemmebagte rugbrød og friskbagt franskbrød.

Til æg og rejer var pisket en mayonaise og til rødspættefilet var rørt en remoulade – men igen der var ingen regler. Min sidemand til højre tog remoulade til leverpostej, min sidemand til venstre tog mayonaise til en rødspættefilet og det er helt ok!

Intet blev sendt rundt. Det hele stod på bordet – og man tog, præcis hvad og hvordan man ønskede. Og vi, som værter, rejste os ikke én eneste gang under frokosten. Sådan skal det være til en afslappet søndagsfrokost, hvis man spørg os.

Hold det simpelt – og nemt.

Nu er vi glade for at lave mad. Specielt glade for god gammeldags mad, som vi også fortæller om her på bloggen.

En afslappet søndagsfrokost handler dog rigtigt meget om at gøre det simpelt. Gæster kan sagtens mærke, hvis man er stresset eller har tankerne på ovnen eller alt muligt andet.

Og en søndagsfrokost behøver ikke være med hjemmebagt rugbrød, friskbagt franskbrød, hjemmelavet mayonaise eller remoulade. Det hele kan købes i supermarkedet. Vi foretrækker blot at gøre det selv – og har gjort det mange gange efterhånden, så det hele går stærkt.

Kan tilføje, at vi sov længe denne søndag. Sov til kl. 9.30. Lavede dej til franskbrød, som blev sat til hævning. Spiste morgenmad – og kl. 11 begyndte vi at gøre klar til søndagsfrokost.

Først kom franskbrødet i ovnen.

30 minutter senere kom leverpostejen i ovnen. Leverposten var lavet forud. Tøet op, og skulle blot bages 1 time i ovnen, hvilket passede præcis med at den ville være færdig kl. 12.30 – når gæsterne ankom.

Æg tager 9 minutter at koge. Rejerne er købt, og skulle blot hældes i en skål. Mayonaise og remoulade blev lavet imens æggene kogte.

Rugbrøb bager vi altid flere af, når vi bager. Trods en tur i fryseren smager hjemmebagt rugbrød, som nybagt – så det var blot at skære ud og anrette.

Alt i alt, var det egentlig kun rødspætterne, som skulle paneres og steget. Nå ja, også skulle der dækkes bord. Kort sagt, ikke det store arbejde i sådan en søndagsfrokost.

Paneret og stegt rødspættefilet

Det tager ikke mange minutter at stege rødspættefilet. Nogle vil måske vælge at købe de færdigtpanerede i supermarkedet. Det er også fint. Personligt foretrækker vi dog at panere selv, da det smager bedre.

Vigtigt ved panering af rødspættefilet!

Sørg for at tage fiskene ud af køleskabet 15 minutter før panering. Paneringen kan let falde af, hvis fiskene paneres imens de er køleskabskolde – og det er bare ikke flot, når der skal serveres.

rødspættefilet frisk fisk

Lad de rengjorte rødspættefiler ligge på en talerken og få en smule rumtemperat – 15 minutter er ganske rigeligt.

Imens kan paneringen til fisken gøres klar.

Panering af rødspættefilet

Fejlagtigt vælger mange at panerere fisk kun i æg og rasp. Det er synd!

Korrekt panering består af mel, æg og rasp – fordelt på 3 tallerkner. I melet bør vendes salt og peber, for at krydre fisken

paneret rødspættefilet

Start med at vend fisken i melet. Dyp derefter fisken i æg – du vil opleve at æg hænger langt bedre ved. Slut af med at vend fisken i rasp.

Ved at vende fisken i melet først vil ægget hænge langt bedre ved fisken, fremfor blot at glide af – og dermed vil rasp have mere at klistre til.

Nogle vil kalde dette dobbeltpanering. Det er det ikke. Det er korrekt panering!

Dobbelt panering sker, når man efter rasp igen dypper i æg og derefter rasp igen. Altså 2 lag æg og rasp.

Det giver en helt anden panering ved at følge ovenstående 3 trin til panering af rødspættefilet. Det kan virkelig anbefales! Raspen hænger langt bedre ved fisken, så du får et flottere resultat at servere. Og du får en sprødere overflade på fisken, hvilket jo netop er derfor man panerer.

Fra raspen er det blot at stege fileterne. 1-2 minutter på hver side er rigeligt. Paneringen skal kun blive brunet – ikke brun, som man ville med en schnitzel ellerlignende.

Rødspættefilet stegning steg pande smør

Vælg desuden at steg i smør – rigeligt smør, for at citere Brødrene Price. Det er synd at stege paneret fisk i olie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *