I køkkenhaven står porre endnu friske og lækre, så tænkte jeg ville bare en porretærte til aftensmad – og vil samtidigt dele mit trick til verdens bedste tærtedej.
Tærtedej til porretærte
Til enhver tærte er det først punkt en god tærtedej. Supermarkederne er godt nok begyndt at sælge færdiglavede tærtedej, men det er nu syndt at bruge. Det tager desuden ikke mange minutter at lave en god tærtedej.
Tærtedejen skal godt nok på køl i 20-30 minutter, hvorimid en købt tærtedej er klar til brug med det samme. Men de 20 minutter kan jo bruges på at lave fyldet. Resultatet bliver så meget bedre!
En tærtedej består desuden af ganske få ingredienser. Ingredienser, som de fleste har i køleskabet – og dermed hurtigt kan lave en tærtedej.
Ingredienserne er mel, smør og æg. Æg overrasker måske de fleste, som før har bagt en tærtedej. Den er dog god nok! Eller rettere sagt ikke æg, men æggeblomme. Æggeblomme i en tærtedej gør dejen langt nemmere at arbejde med, end f.eks. at bruge vand.
De fleste opskrifter på tærtedej indeholder vand istedet for æg. Det kan man gøre, hvis man ikke har æg i huset – dejen bliver dog langt bedre med æggeblomme.
Det er dog ikke æggeblomme, som er hemmeligheden til at lave en god tærtedej. Æggeblommen er blot med til at gøre dejen mere elastisk og nem at rulle ud.
Hemmeligheden til god tærtedej
Hemmeligheden til god tærtedej er at rive smørret.
Jeg ved det! Det lyder mærkeligt, men prøv!
De fleste opskrifter på tærtedej oplyser blot, at smørret skæres i mindre stykker og æltes ind i dejen.
Ved at rive smørret på et rivejern, så er det langt nemmere at samle dejen – klemme dejen sammen, om man vil. En tærtedej skal nemlig endelig ikke æltes.
Des mindre der arbejdes med dejen, des bedre!
Smørret skal nemlig helt være i “klumper” i dejen. Derved opstår nemlig flager i dejen – kan bedst sammenligned med wienerbrød. Og det er præcis det man ønsker. En god tærtedej skal være sådan flages i dejen, og sprød.
Når dejen er samlet sammen, så skal dejen på køl i 20-30 minutter. Dette igen for at sikre at smørret stivner, så der ved bagning netop opstår disse lækre flager i dejen.
Husk! Kom tærtedejen i en lukket beholder – eller plastpose. Dejen må endelig ikke udtørre, så bliver den umulig at rulle ud.
Hjemmelavet porretærte
Imens tærtedejen hviler i køleskabet, så kan fyldes til tærtedejen laves. Tærtedejen kan selvfølgelig bruges til enhver madtærte, men med massevis af modne porrer i haven, så er det oplagt at lave en porretærte.
Porrerne renses, skæres i skiver og kommes i en skål. I skålen tilsættes salt, peber og øvrige krydderier – idag får min porretærte lidt friskhakket chili. Dernæst piskes æg, som hældes over porrerne og det hele vendes sammen.
Voila! Det var fyldet til porretærten. Nemt ik?
Bagning af tærtedej
Efter tærtedejen har været på kål, så rullet tærtedejen ud og lægges i en tærteform.
Nogle vil måske bruge en tærteform af glas, som tærten senere kan serveres i. Det kan også fungere, men tærten bliver altså bedst i en jernform – det giver en sprødere skorpe på tærten. Det er desuden flottere at servere tærten på et fad, fremfor i formen tærten er bagt.
Nu skal tærtedejen forbages. Et stykke bagepapir kommes på tærtedejen og der hældes tærtedejs kugler over – alternativt kan fint bruges tørre ris, kikærter eller lignende. Blot noget, som kan gå i ovnen og modvirke tærtedejen løfter sig fra formen.
Ovnen er forvarmet til 200 grader. Og tærtedejen får 8 minutter. Tages ud, tømmes for tærtekugler og det forberedte fyld hældes i tærtedejen. Ind i ovnen igen og der skrues ned på 150 grader, hvor tærten bager færdig. Tager ca. 40-45 minutter.
Også er der klar til servering. En salat ville være oplagt at servere til en porretærte – eller man kan naturligvis spise tærten uden tilbehør. Lidt salat er dog lækkert.
Velbekom!
Opskrift på porretærte
Til de, som vil gøre mig kunsten efter – og lave en lækker porretærte – så kommer opskriften på ovenstående porretærte her.
Først tærtedejen:
- 75 g. køleskabskoldt smør
- 150 g. mel
- 1 æggeblomme
Fyldt til porretærte:
- 2-4 porrer
- 6 æg – og æggehviden fra ægget til tærtedejen. Ingen grund til spild 😉
- Salt
- Peber
- lidt chili