Tryk "Enter" for at gå til indhold

En lille jule-reminder…

Julen, idag, er måske mere glimmer, kugler, stjerner og nisser. Dannebrog er dog ét af vores danske julepynt – idag, nærmest kun i form af flag på juletræet.

Hurra for Dannebrog!

Dannebrog bliver 800 år i år. Det rødhvide flag har igennem tiderne stået model til meget og bliver også idag båret, som fane foran en lang række forskellige sager. Glemmer vi alt det politiske for en stund, så er Dannebrog et 800 år gammelt holdepunkt. Ikke mindst til fejring af livets begivenheder – hvad enten det er fødsels, dåd, fødselsdag eller død.

Legenden lyder at Dannebrog faldt fra himlem i år 1219 i Estland, hvor Valdemar Sejr var i felttog.

Traditionen med flag på juletræet kom dog først langt, langt senere. I første omgang var Dannebrog kongens flag. Faktisk blev Dannebrog først – rigtigt – danskerne flag efter enevældens afskaffelse i 1849.

Flag på juletræet

Det er da også i forbindelse med enevældens afskaffelse, at der begynder at opstår tradition med flag på juletræet.

Største delen af julen, som vi kender den idag, er netop skabt i årene omrking 1850. Dannede borger og fremtrædende kirkefolk fik i forening skabt ny tradition – og ny mode. Juletræet kom til og samtidigt moden med at pynte juletræet. I bund og grund, så blev hele julen “bygget” på julens kristne budskab, med stor inddragelse af nationale følelser og elementer fra folketroen.

Det pænere borgerskab gik først og hurtigt fulgte resten af Danmark. Før i tiden havde man måske mest rettet ind efter Kongen og de adelige, men med enevældens afskaffelse blev fokus drejet mod borgerskabet. Sikkert også derfor at julen netop er så kirkelig, såvel forbundet med folketroen.

Præcis ligesom det helt sikkert er en af de store årsager til at julen i Danmark er så stor en familiefest.

Flag på juletræet – eller ej

Trods vi i Danmark er meget hurtige til at flage og benytter Dannebrog til snart alt – hvilket kan overraske en del udenlandske gæster — så er der imidlertid stor uenighed om der skal flag på juletræet.

Martin og jeg er heldigvis ikke uenig om der skal pyntes med flag til jul. Det skal der, hvis du spørger os! Og da specielt i år, hvor flaget fylder 800 år.

Tror reglen må være. Enten pynter man med flag til jul, eller også gør man ikke. Der er vist ikke nogle andre regler for flag til juletid. Det er hverken en egns-ting, klasse-ting eller dansk-ting.

Mange dansker – igennem alle tider – har pyntet juletræ uden guirlander af flag.

Det at pynte med flag er dog en temmelig dansk ting. I hele verden, så er vi ene om at bruge vores flag, som vi gør. Traditionen med flag på juletræet tog rigtig fat efter afstemningen om Sønderjylland i 1920 – og 2. verdenskrig satte yderligere fart på traditionen.

Trods Dannebrog er 800 år, så er det med andre ord kun de sidste 100-200 år, at det er “normalt” at pynte med flag på juletræet. Og nu er moden vist på tilbagetog – erstattet af skinnende kugler, glitterstads og stjerner.

Fred være med det! Jeg værner nu fortsat om den traditionelle danske jul. Og har allerede pyntet et lille juletræ med flag.

Lys på juletræet

Flag på juletræet

Jeg er personligt mest til den gamle danske jul. Jeg synes hurtigt at julen bliver voldsomt amerikansk. Det synes jeg er synd! Bevars, hvis det kan lyde en smule gammeldags.

Når det er sagt, så er jeg hoppet med på den ameriskanske “mode” med lys i haven. Og der er allerede pyntet op med lys i juletræet, såvel som lys omkring fuglebadet. Omkring fuglebadet har Martin desuden pyntet med gran.

Læs om julepynt i haven her

I dagens anledning, så lad mig slutte dette blogindlæg, med at ønske god 1. december – og rigtig glædelig advent.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *