Tryk "Enter" for at gå til indhold

Undgå at syltede pærer bliver brune

Det er måske lidt 80’er gammeldags. Jeg er dog vild med syltede pærer. Et stort dillemma har dog været hvorfor bliver mine syltede pærer brune. Jeg har fundet løsningen på at undgå brune pærer.

Hjemmelavede syltede pærer

Sæsonen for friske pærer er i fuld sving. Vi har så mange pærer i år. Og dermed perfekte tidspunkt til at lave syltede pærer, så vi også til vinter kan nyde havens glæder.

Findes også sorter af pærer, som kan gemmes friske. De fleste pærer er dog ikke gode til at gemme til vinter. Langt de fleste pærer skal spises friske fra haven – eller i hvert fald i løbet af en månedstid. Syltede pærer gør at pærer kan holde sig længe.

Jeg er desuden vild med pærer i sukkerlage. Ved godt at det er temmelig 80’er dessert. Nogle vil måske sige lidt gammeldags. Jeg er dog fan. Smager skønt. Nå ja. Og syltede pærer i en tærte er da bare så lækkert.

Opskrift på pæretærte

Det er desuden ganske nemt at lave syltede pærer. Det svære er dog at undgå at syltede pærer bliver brune.

Hvorfor bliver syltede pærer brune

Ligesom med æbler, så bliver pærer brune, når de får ilt. For pærer sker det dog langt hurtigere end med æbler. Derfor er et gammelt råd at lægge skrællede pærer i vand med citron førend syltning.

Dette løser dog kun en lille del af spørgsmålet: “hvorfor bliver syltede pærer brune”.

En ting er nemlig ilt. Noget andet er at pærer ikke kan lide et kulde eller varme chok. Og det er jo netop et voldsomt varmechok som sker, når man dumper pærer ned i kogende sukkerlage.

Resultatet er at pærerne bliver brune. Og det uanset om pærerne har ligget i vand med citron.

Det er faktisk samme dilemma med æbler – når man vil lave æbler i sukkerlage f.eks. til julemaden. Også derved at jeg har fundet løsningen. Altså i forsøg på at undgå brune æbler til julemaden, hvilket jo bare ikke er pænt.

Forsøgte at koge sukkerlagen. Afkøle sukkerlagen og lægge æblerne heri – også derefter opvarme sukkerlagen langsomt. Det fungerer nogenlunde, men er ikke helt pefekt. Det er desuden ekstra besværligt, da sukkerlagen først skal koges, afkøles også koges op igen.

Min løsning er blevet, som fungerer super godt, til at undgå at pærer bliver brune. Samme gælder med syltede æbler. Er at jeg ganske koger frugten i vandet med citron.

syltede pærer opskrift hjemmelavet syltet

Også ved siden af koger sukkerlagen. Det fungerer altså. Og nej, pærerne kommer ikke til at smage af citron.

Ved kogende af pærer til syltede pærer – samme med æbler – så brug en tallerken til at holde pærerne under vandet. Delene over vandet vil blive brune.

syltede pærer opskrift hjemmelavet syltet Hvorfor bliver syltede pærer brune

Når pærerne er kogt møre, så kommer jeg pærerne i patentglas. Straks derefter holdes kogende sukkerlage henover. Låget lukkes, straks. Og patensglas stilles på hovedet.

Hvorfor bliver syltede pærer brune undgå opskrift hjemmelavede

Ved at stille patentglas på hovedet, så sikres en lang holdbarhed på syltede pærer.

I baggrunden ses min havtorn snaps og honning snaps, som er ved at trække.

Få opskrift på hjemmelavet snaps her

Hvordan undgår man at pærer bliver brune?

Det virker altså! Nu er det en uge siden, at jeg lavede syltede pærer, og pærerne er stadigvæk lige flotte.

Hvorfor bliver syltede pærer brune undgå opskrift hjemmelavede

Og efter en uge i sukkerlagen, så smager pærerne også præcis som syltede pærer i sukkerlage. Smager fuldstændigt som de pærer vi ellers køber på dåse. Hvilket så ikke er sandt. Hjemmelavede syltede pærer smager langt bedre. De smager af pærer og ikke bare af sukker.

Jeg undlader desuden at koge mine pærer helt færdige. Jeg kan godt lide at der lige er lidt bid i.

Opskrift på syltede pærer

Fremgangsmåden har jeg næsten forklaret.

Citronlagen laves af 1 dl citron pr liter vand.

Sukkerlagen laves af 1 liter vand, 1/2 dl eddike og 1/4 dl citron. Det koges op med 1 kilo sukker.

Ovenstående opskrift passer til 4 patensglas på 1/2 liter. Der kan være 3-4 pærer i ét halvliterspatentglas.

pærer pæretræ høst dyrkning friske pære fra haven

Ved høst af pærer til syltede pærer, så sørg dog for kun at brug de flotteste pærer. ALDRIG nedfaldsfrugt. Frugt til syltning i sukkerlage skal være friskhøstet, plukket direkte fra træer.

Sørg for ikke at støde frugten. Det vil give brune mærker i det færdige produkt, som jo bare ikke er pænt.

Pærer til syltning

Vælg desuden de flotteste pærer til syltede pærer. Det har intet med smagen at gøre, men udelukkende udseendet. Skrællen er ligegyldig, den skal væk alligevel. Men sørg for at vælg pærer med nogenlunde ens størrelse og en pæn “rigtig” pæreform. Det giver altså det flotteste resultat.

For at kunne lave en endelig udvælgelse af frugt til syltning, så plukker jeg altid en stor portion pærer. De jeg ikke bruger til syltning kommer i en skål på sofabordet, så bliver de hurtigt spist – trods de ikke bestod mine kriterier for at blive syltet.

Hvorfor bliver syltede pærer brune efter syltning?

Problemet med at syltede pærer bliver brune, når man er færdig med syltning. Altså når pærerne køler ned i patentglasset. Og man egentligt troede nu var det hele perfekt, men dagen efter så er pærerne blevet brune.

Dette dilemma er også løst via ovenstående metode.

Hvorfor det sker at pærerne bliver brune efter syltning – når pærerne står i glassene og er færdige – ved jeg ikke. Det er dog super frustrerende! Og føler nærmest at man har spildt sin tid på at lave syltede pærer.

Måske forklaringen er lidt som opvarmning af pærer i sukkerlage. Altså at det handler om at afkølingen sker for hurtigt. Det samme sker jo f.eks. med æblemos og æblegrød. Det kan også være flot klart i gryden. Og når man kommer det i beholder og stiller direkte i fryseren, så bliver det brunt.

Min tease er at både opvarmning og afkøling påvirker farven, hvis det sker for hurtigt.

Så pas på ilt, såvel opvarmning og afkøling. Der skal kun lidt ilt til førend pærer og æbler bliver brune. Der skal også kun lidt for hurtig opvarmning eller lidt for hurtig afkøling til, førend syltede pærer bliver brune – og det samme med syltede æbler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *