Hjemmelavet tomatsauce, tomatpure eller tomatsovs – kært barn har mange navne, men uanset navnet skal bruges MANGE modne tomater. Tomater modner løbende, så vi fryser tomaterne ned – før vi laver hjemmelavet tomatpure.
Dyrkning af tomater på friland i køkkenhaven
Vi dyrker ganske mange tomater på friland. I år har vi haft 32 tomater på friland, fordelt på 4 sorter af frilandstomater. De mange tomatplanter står i et højbed på 1,5×3,5 meter. Så optager faktisk ikke ret meget plads i køkkenhaven.
Dertil kommer 15 tomatplanter vi har i drivhuset. Kort sagt, vi har ganske mange tomater.
De bedste tomater høster vi på friland. Frilandstomater smager mange gange bedre end drivhus tomater. Fordelen ved drivhus tomater er dog at de er modne tidligere, så ved dyrkning af både drivhustomater og frilandstomater har vi en langt længere sæson med friske tomater.
Ovenstående foto er taget igår d. 25 september 2024, og det ses tydeligt at vi fortsat høster massevis af friske tomater. Fotoet er desuden taget efter at jeg netop havde høstet en stor kurvfuld af modne tomater, hvilket jeg sikkert kan gøre igen om 3-4 dage.
Det er dog ved at være sidst på sæsonen for tomater på friland. Tænker vi kan høste 1-3 uger endnu, så er det slut. Dette leder mig dog til pointen med dette blogindlæg, nemlig hjemmelavet tomatsauce.
Rettere sagt, hvordan vi laver tomatsauce super nemt. Lad mig dog først introducere, hvad vi ser, som den største udfordring ved dyrkning af tomater på friland eller i drivhus – når dyrkningen handler om at kunne høste tomater til hjemmelavet tomatsauce, tomatpure, tomatsovs eller måske tomatsuppe?
Selvforsyning med tomater fra haven
Vi kan selvfølgelig ikke nå at spise alle de mange tomater, som vi høster hver 2, 3 eller 4 dag. I hvert fald ikke frisk. En stor del af glæden ved dyrkning af grøntsager i køkkenhaven er dog også at kunne forlænge sæsonen ved at henkoge, sylte og gemme grøntsager og afgrøder til vinteren.
Nogle vil måske kalde det selvforsyning. Det kan vi også sagtens kalde det, men det er svært at være selvforsynende – i hvert fald 100% selvforsynende, eller bare delvis selvforsynende. Det er dog muligt at være selvforsynende på nogle fødevarer. Vi er f.eks. 100% selvforsynende på tomater til tomatsuppe.
Vi er 50-60% selvforsynende på tomatsauce – tomatpure, om man vil – og vi er selvforsynende med friske tomater i månederne juli-oktober.
Bemærk forresten at jeg skrev, at vi er selvforsynende på tomater til tomatsuppe. Vi er det også på løg og krydderurter til vores tomatsuppe. Vi er dog ikke 100% selvforsynende med tomatsuppe. Ikke fordi vi køber tomatsuppe, men vi køber sukker, salt og peber, som bruges til at lave hjemmelavet tomatsuppe.
Den største udfordringen ved dyrkning af tomater på friland
Nå! Det skulle ikke handle om selvforsyning. Eller en snak om definitionen af selvforsyning. Det skulle handle om, hvordan vi laver en super nem hjemmelavet tomatsauce.
I første omgang vil jeg dog lige vende et af de store udfordringer ved dyrkning af tomater på friland – når dyrkningen handler om at man gerne vil bruge en del af høsten til hjemmelavet tomatsauce, hjemmelavet tomatsuppe eller på anden måde gemme tomater.
Det handler nemlig ganske enkelt om at tomaterne modner løbende. Når først tomaterne er modne, så skal de høstes – ellers falder de hurtigt at planten. Friske tomater kan gemmes i nogle dage – en lille uges tid – i køleskabet. På den tid kan man fint samle mange tomater, men der skal også bruges virkelig mange tomater til tomatpure. Virkelig mange. Specielt, hvis det skal gøre nogen forskelig i ens vinterforråd og ideen om selvforsyning.
Vores løsning startede lidt, som et forsøg. Nemlig at fryse de friske tomater – for derved at gemme på en nem måde, til senere at lave tomatsauce. Det er dog VIRKELIG genialt.
Ved optøning sker nemlig det, at tomaterne smider en utroligt stor mængde væske. Dette kan nemt sies fra, hvilket hjælper til hurtigere tilberedning af tomatsauce. Fremfor at vi skal have vores tomater til at koge i flere timer, for at få væsken i tomaterne kogt væk – så skal vi pludselig blot koge i 20-30 minutter.
Vi gør ganske enkelt det, at vi høster tomaterne løbende – nøjes med at høste de helt solmodne (og dermed bedste) tomater. Vasker tomaterne og kommer i plastikposer, som kommes i fryseren.
Hjemmelavet tomatsauce og tomatpure
Jeg har nævnt at god tomatsauce handler om at få kogt tomaterne ind. Altså få dampet væsken i tomaterne væk. Jeg er ikke kemiker, men noget sker med tomaterne, når de fryses. Skrællet kan nemt smuttes af. Og tomaterne smider ENORMT store mængder væske, når de tør op.
Når vi er klar til at lave vores hjemmelavet tomatsauce, så tager vi ganske enkelt bare de mange poser med tomater op af fryseren. Kan oplyse at der ovenstående er 10 poser med 4 liter tomater.
Altså ca. 40 liter tomater, sådan cirka. Ganske mange tomater, som løbende er høstet her i september.
Igennem optøning falder tomaterne sammen, væske siver ud. Og tomaterne fylder mindre og mindre.
Det er måske ikke, så nemt at se på ovenstående foto – men håber fotos giver en fornemmelse af pointen. Altså at der virkelig forsvinder meget væske fra tomaterne ved optøning.
Faktisk gik vi fra 40 liter tomater, til at kunne komme alle tomater i en 10 liters gryde. Tomaterne er altså skrumpet 75 % – ganske enkelt ved at væsken er fjernet.
Opskrift på hjemmelavet tomatsauce
Dernæst er det ganske nemt at lave tomatsauce. Handler blot om at give tomaterne et opkog og blende.
Vi kunne selvfølgelig tilsætte krydderurter, salt, sukker og alt muligt nu og her – for at give en mere smagsfuld hjemmelavet tomatsauce. Det gør vi dog ikke, da vi ganske enkelt ønsker en tomatsauce – tomatpure om man vil – præcis som dem man køber på dåse. Altså hvor det bare er tomater, som vi kan tilsætte til madlavning – og først til den tid tilsætte og justere smagen.
Efter at have lavet tomatsauce, så kan man henkoge den færdige tomatsauce – eller komme i fryseren og derved gemme ens tomater til vinteren. Klar til at finde frem, når der skal laves f.eks. spaghetti kødsovs, lasagne, pizzasovs eller anden ret, hvor der bruges tomatsauce.