Tryk "Enter" for at gå til indhold

Guide til formering af Begonia

Når det kommer til formering af stueplanter, så er begonia en af de nemmeste. Begonia står desuden flot i enormt lang tid – og med mange flotte grønne blade.

Nemme stueplanter – og guide til formering at disse stueplanter

Okay! Det er ikke kun haven, som skal stå flot med blomster. Vi er også enormt glade for at have blomster og planter indenfor. Når det kommer til indendørs blomster, så bliver det dog mest til buketter for vores vedkommende – derfor vi har skærehaven.

Af potteplanter har vi mest planter med blade. Altså stueplanter uden blomster. Vi har – som moden dikterer – selvfølgelig forskellige monstera, såvel andre at de moderne stueplanter. Dem kender de fleste, så at begynde at nævne dem vil jeg ikke.

Jeg vil dog gerne slå et slag for en af vores absolut favorit stueplanter. Nemlig begonia – også kaldet bladbegonia eller kongebegonia.

Ikke at forveksle med knoldbegonia, som de fleste kender, har man levet i 90’erne. Tilbage i 90’erne var knoldbegonia en ENORMT populær plante til terasser. De seneste år kommer lidt tilbage igen, efter at have været dømt ude i flere år. Har også set flere steder at knoldbegonia sælges, som stueplante – det er den også fin til, da den gerne tager massevis af lys, såvel godt med varm. Så knoldbegonia er faktisk genial til et sydvendt vindue, også indenfor – hvis man er til blomster i sine stueplanter.

Begonia vil nogle måske sige er en farmorplante – eller måske nærmere end oldemor plante. Min oldemor havde flere i sine vinduer, men farmor har jeg aldrig set have en begonia indenfor. Min farmor, såvel min mormor, havde dog ENORMT mange knoldbegoniaer i krukker udenfor.

Umoderne stueplanter – nu moderne igen…

Så ja! Begonia har i mange år været dømt ude, som en helt umoderne stueplante. Den er dog begyndt at vinde ind igen. Forståeligt, for den er virkelig fantastisk!

begonia med røde blade

Jeg overtog nogle fra min oldemor, som jeg fortsat tager stiklinger af. Det vil sige at et par af planterne er gået til igennem flytninger igennem tiden. Det er trods alt ganske mange år siden, at min oldemor gik bort. Og fra teenageværelse, til studenterværelse, til første hjem og nu Nymølle, så har været forskellige fokus i livet. Denne, min sidste begonia fra min oldemor, værner jeg dog om.

Okay! Det er ikke præcis samme plante, som jeg overfor tilbage for snart 25 år siden. Det er en stikling af en stikling af en stikling.

Begonia er nemlig en GENIALe stueplanter til formering. Virkelig nemt at tage stiklinger af begonia. Hvilket er heldigt, for planterne lever kun 3-5 år i en stuepotte. Medmindre man vil plante om til større og større potte – også forsvinder ideen med en stueplanter til vindueskarmen lidt.

Formering af stueplanter

Man kan dele en begonia for formering, men vil ikke anbefale det. Resultatet bliver ikke helt godt. Min erfaring er at formering af begonia bedst gøres ved stiklingeformering.

formering af stueplanter begonia bladbegonia kongebegonia

Begonia har nemlig en tendens til at bladene pludselig begynder at blive grimme – og nærmest visne fra alle sammen. Dette er oftest tegn på, at planten trænger til omplantning. Og ved omplantning kan man genskabe planten, så den igen står flot. Det tager nogle uger. Deling af planten på dette stadie vil blot forlænge tiden, førend planten står flot igen.

Det er langt nemmere at tage stiklinger af begonia. Og derved sikre løbende formering af ens stueplanter. Behøver ikke være årligt, som tidligere nævnt klarer begonia sig fint 3-5 år i samme potte. Så at tage stiklinger af begonia for formering af ens stueplanter, behøver man blot gøre engang hver 3 år. Det er ganske rigeligt.

Der går ca 6 måneder fra en stikling er taget, til man står med en række nye stueplanter. Helt gratis. Og formering af begonia er tilmed ganske nemt – kan sagtens gøres i vindueskarmen, trods jeg bruger drivhuset.

Hvordan laver man stiklinger af begonia?

Førend jeg kommer til min guide til formering af disse stueplanter – altså formering af begonia, bladbegonia eller kongebegonia – så lad mig lige komme med lidt ekstra argumentation til, hvorfor begonia er så fantastisk en stueplante.

Jeg har nævnt at begonia holder længe. Og står flot i den tid. Alene dette må være stort salgsargument, da mange stueplanter idag har det med at blive kedelige efter ganske kort tid.

Svær er især de mange grønne stueplanter, med store blade. De har en tendens til at få brune blade, fordi det er for varmt indenfor – eller den største synder, som er overvanding.

Min største begejstring for begonia, som stueplante, er dog at planten er en tæt lille busk. Begonia er pæn fra alle sider. Passer perfekt i en vindueskarm, uden at blive for voldsom og stor. Modsat de populære store grønne stueplanter, som hurtigt kræver kæmpe krukker, fylder en del, løbende har grimme blade pga for meget varme, vand eller lignende – og oftest kræver en speciel placering, for at fremstå flottes.

Måske det bare er mig, men mange af de populære grønne planter, er pænest set oppefra – eller nedefra, hvor man kan se op under bladene. Begonia er flot set fra alle sider, specielt flot set lige på.

Nå ja! Og begonia er ikke voldsom, men en fin lille tæt busk.

Min begonia er med store røde blade, men grønne og grå aftegninger.

nem formering af stueplanter med flotte blade

Jeg synes virkelig, at den er ganske særlig. Og vældig smuk. De takkede blade gør især meget for at bladene står ekstra flot. Begonia fås dog i alle mulige farver. Er man mest til grønne planter, så findes der MASSEVIS af grønne begoniaer til stuen.

Vigtigt at nævne er også at begonia ikke behøver meget pasning. Lidt vand engang om ugen eller hver 14 dag, så trives planten. Står flot i både skygge, såvel i et vindue – dog ikke i et sydvendt vindue, henover sommeren.

Guide til formering af stueplanter – formering af begonia

Formering af begonia lavede jeg en guide til tidligere på året, da jeg selv tog stiklinger af begonia. Normalt laver jeg blot et par stiklinger. I år er jeg gået all-in og har lavet ganske mange. Ikke fordi vi skal have begonia i alle vinduer, men for at kunne forære planterne videre. Sjovt nok, så har flere og flere af vores venner pludselig fået øjnene op for begonia – trods den nu ellers har været i vores hjem i flere år.

Få guide til formering af begonia her

Jeg har allerede foræret flere planter væk, som værtindegaver den sidste månedstid. Endnu en herlig gevinst ved formering af ens stueplanter – gratis værtindegaver.

Nu har jeg 8 planter tilbage i potter, som skal prikles om – og nogle af placeres rundt i vores hjem.

Virker voldsomt med 8 af samme plante til et hjem. Det er det også! Og jeg fortsætter nok med at forære nogle flere væk. For nu, så skal de 8 planter dog ind i spisestuen og stå – og fungerer som en del af vores efterårsdekoration. For seriøs, er de smukke rød-grønne blade ikke bare fantastiske efterårsfarver.

Følg med på instagram, for at være mere up-to date med hvad vi laver i haven, hjemmet og oppyntning. Det varer nok ikke så længe, førend jeg følger op med fotos fra stuen og hvordan vi får pyntet spisestuen her til efteråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *