Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hjemmelavet pesto med basilikum fra køkkenhaven

Pesto er super lækkert til pasta, som dressing eller bare ovenpå ristet brød. Den hjemmelavet pesto med basilikum fra køkkenhaven er LANGT bedre end købt pesto. Virkelig et hit, herhjemme.

Hjemmelavet pesto

Det er enormt nemt at lave pesto, når man har en god foodprocessor. Dermed er det blot at komme alle ingredienser i maskinen, blende og voila, så har man hjemmelavet pesto.

Det bliver virkelig ikke nemmere! Nu jeg skriver, så tror jeg faktisk at pesto er en af de nemmeste ting vi laver fra køkkenhaven – og gemmer til vinter.

Købt pesto er desuden dyrt, så der er også ganske mange penge at spare ved at lave sin egen hjemmelavet pesto. Nå ja! Også kan man VIRKELIG smage, at det er hjemmelavet.

Ved ikke hvad de gør ved pesto, som sælges i butikkerne, men det kan slet ikke sammenlignes med den intense smag af basilikum, som kan laves ved at lave det selv.

Dyrkning af basilikum

Hovedingrediensen i pesto er basilikum. Og for at kunne lave en super god hjemmelaget pesto, så skal der friskhøstet basilikum til – naturligvis med basilikum dyrket i haven.

For succes med dyrkning af basilikum er det dog vigtigt at sætte sig ind i hvordan basilikum trives. De fleste ved nok at basilikum behøver godt med varme, da det er en krydderurt fra sydpå. Basilikum bryder sig dog ikke om sollys. Varme og skygge – eller i hvert fald inddirekte sollys er det, som skal til.

Derfor dur det heller ikke at lade fremspirede basilikum stå og stege under vækstlys – eller i et sydvendt vindue. Bladene vil klappe sammen, blive brune og miste deres smag.

Har man basilikum i en vindueskarm, så er et nordvendt vindue ideelt. Vi har en stor plante med basilikum stående på køkken-øen foran et stort nordvendt vindue. Her trives vores basilikum rigtig godt.

Den mængde vi kan dyrke i køkkenet – uden at køkkenet bliver en planteskole – er dog lagt fra nok til hjemmelavet pesto. Det basilikum vi har i køkkenet er til at komme ovenpå pizza, en pastaret eller sådan.

Vores produktion af basilikum har vi i køkkenhaven. Dyrkes under tomatplanter. Derved får vi skabt skygge for basilikum, samtidigt med at vi har en ekstra afgrøde under tomatplanterne.

dyrkning af basilikum i køkkenhaven udendørs på friland

For at undgå snavs – specielt sprøjt af jord på bladene, når det regner – så dækkes jorden med savsmuld. Det oplever vi fungerer bedst. Savsmuld holder desuden på fugten i jorden, som gør at tomatplanterne trives bedre. Så win-win.

Nå ja! Og basilikum tiltrækker nogle af de insekter, som tager utøj i tomater. Især mariehøns – af alle slags – er super glade for basilikum. Se blot den fine hvide mariehøne på billedet ovenfo, det er en skakbræt-mariehøne. Ikke en af de mariehøns vi ser flest af, som er den almindelige røde.

Vi høster løbende basilikum – klipper toppen af, så vi sikrer en god forgrening. Og samtidigt får vi en stor portion basilikum til f.eks. hjemmelavet pesto.

dyrkning af basilikum i køkkenhaven udendørs på friland

Forspiring af basilikum

Vi start op med såning af basilikum i løbet af marts. Forspiring af basilikum sker i kælderen, under vækstlys – og med varmemåtte. Der skal godt med varme til, for at basilikum spirer. Og for at undgå ranglede planter, så skal der også godt med lys til.

forspiring af basilikum til dyrkning på friland i køkkenhaven

Vi forspirer basilikum i såbakker. Prikler om til individueller såpotter, når planterne har en fin størrelse. Basilikum spirer langsomt. Nogle frø spirer i løbet af 1-2 uger. Andre først efter 3-4 uger. Dermed opstår også en stor spredning i størrelsen på planterne, hvilket vi justere ind efter ved prikling.

Alle planter i samme størrelse i én såbakke. Det gør det nemmere at styre videre vækst.

Og herfra er det at vi skal passe på med vækslys. Enten skal der skrues gevaldigt ned – så planterne får 5-6 timers lys. Endnu bedre erfaring har vi med at lade planterne stå og få indirekte lys. Så har en reol ved siden af vores reol med vækstlys, hvor vi flytter basilikum over.

Virker mærkeligt at tage planter væk fra lys, men gøres det ikke risikerer man at bladene svites af den kraftige lys. Og værre endnu, så risikeres det at bladlus gør deres indtog. Bladlus ELSKER basilikum. Sunde basilikum nedkæmper dem selv, men basilikum der allerede “kæmper” pga for meget lys, bliver nemmere ramt.

En del af forspiring af basilikum er at klippe topskud løbende. Dette sikrer en solid forgrening – og dermed kraftigere planter til udplantning. Disse topskud bliver til ganske mange, når man forspirer MANGE basilikum. Så vi har pludselig en stor mængde frisk basilikum, som er perfekt til hjemmelavet pesto. Kan også anbefale at vende frisk pasta med en STOR mængde frisk basilikum, drys med parmesan – WAUW, det er så intenst.

Når vi kommer til maj, så flytter vores mange basilikum planter i drivhuset. Og herfra begynder afhærdning i løbet af juni, så vi til juli kan plante basilikum ud i køkkenhaven – under frilandstomaterne.

Opskrift på hjemmelavet pesto med basilikum fra køkkenhaven

Til 5 glas hjemmelavet pesto á 2 dl, så skal bruges 200g basilikum, 250g pinjekerner, 200g parmesan, 1 dl olie og 8 fed hvidløg.

opskrift på hjemmelavet pesto med basilikum fra køkkenhaven

Vil kraftigt anbefale at vælge en rigtig god parmesan, såvel en god olivenolie. Det smages altså virkelig, at der er kælet for detaljerne også her. Man kan godt bruge Gran-padano, men det er altså ikke parmesan – og man vil mange salten fra parmesan.

Kom det hele i en blender.

Naturligvis skal basilikum været vasket godt forud. Vi gør det nemt ved at hælde basilikum i en balje med vand, lade ligge der lidt – skifter vandet et par gange. Og bruger en salatslynge til at “tørre” basilikum for overskydende vand.

Også er det blot at blende. Dog ikke meget, kun lige til massen samler sig. Lad ikke bare blenderen køre, da varmen tager smagen af basilikum. Så kun et lille blend i foodprocessor.

opskrift på hjemmelavet pesto med basilikum fra køkkenhaven

Kom dernæst på rengjorte og skoldede glas – gerne lidt afkølede, så basilikum ikke får et chok. Husk desuden at NYD duften. WAUW WAUW WAUW! Det dufter himmelsk af basilikum. Og alene duften bør være et godt bevis for at her er tale om en virkelig god hjemmelavet pesto med friske basilikum, netop høstet i køkkenhaven.

hjemmelavet pesto med basilikum fra køkkenhaven

Ønsker man at gemme ens basilikum i længere tid end 3-4 uger i køleskabet, så top glasset op med olie – bare lige så massen er dækket. Derved forsegles ens pesto, så det nemt kan holde sig længe.

Sådan 5 glas holder dog ikke længe, når man først oplever hvor FANTASTISK hjemmelavet pesto smager. Det er virkelig lækkert. Mængden passer dog perfekt til vores foodprocessor – og 200g basilikum er faktisk ganske meget. Kræver en del planter.

Vi høster derfor løbende. Igen og igen. Og på den måde får vi i løbet af sæsonen lavet en pæn mængde pesto, så vi har til hele vinteren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *