Tryk "Enter" for at gå til indhold

Kvæk kvæk…

Først flyttede vandsalamander ind. Dernæst fulgte vandsnegle. I foråret opdagede vi pludselig 5 fisk. Og nu har vi fået frøer i haven. Alt sammen takket være vores havedam og vand i haven.

Vand i haven

Det hele startede med en gammel nedlagt havedam, som vi pludselig opdagede. Vi ville egentlig bare gerne have den væk, men havedammen var støbt i beton. MEGET BETON.

Det var derfor ikke sådan bare lige at banke væk.

Løsningen blev derfor et forsøg på at reparere havedammen, såvel udvide det ellers temmelig lille vandhul.

Udvidelsen handlede specielt om at gøre de ekstremt stejle kanter mere naturlige – og mindre farlige. Der var næsten lodrette kanter, til en 2 meter havedam af beton. Ikke så sikkert.

Det er faktisk blevet vældig godt. Mangler endnu lidt beplantning omkring vores havedam, men stiklingerne er lavet – og inden længe tænker jeg at havedammen skal plantes rigtigt til.

Da vi først begyndte med vores havedam i beton, så mødte vi en del modstand. Eller mere præcis temmelige mange skeptiske kommentarer.

Vi har aldrig lavet en havedam før, men ved da godt at det normale er en havedam med bassinfolie. Nu var vores havedam dog støbt i beton, så vi fortsatte den vej. Og det var da især det med beton, som gjorde mange skeptiske. Ikke mindst i forhold til dyreliv, hvor især pH-værdi er af stor betydning – og vist skulle være svært med beton.

Vores havedam stor trives dog!

Læs om havedam i beton her

Kan godt være, at vi endnu mangler lidt beplatning omkring havedammen, men vi har både nøkkeroser, andemad og mange andre vandplanter, som trives i stor stil.

Nå ja! Også er der flyttet en vandsalamander ind i havedammen. Det skete allerede et år efter færdiggørelsen af havedammen. Næsten på samme tid må også være flyttet 5 fisk ind – som vi kan google os frem til må være suder.

Vi har i hvert fald hverken sat fisken eller salamander ud i vores havedam. Der er desuden flyttet en masse vandsnegle – posthorn snegle ind i havedammen. Sidste nye er at vi har fået frøer i haven.

Frøer i haven

Helt præcist har vi fået to frøer i vores havedam. To skrig grønne frøer, som gemmer sig noget så fint imellem vandplanterne – og når vi går forbi, hopper ud i vandet.

Jeg har ikke haft succes med at fotografere begge frøer, hvor de sidder sammen. Det gør de dog størstedelen af tiden, så mon ikke vi er heldige at det er en dreng og en pige – og vi dermed kan håbe på endnu flere frøer, næste år. Vi krydser fingre.

To frøer i haven har vi i hvert fald.

Intet andet gjort end at lave en stor havedam, fylde den med massevis af vandplanter og nogle buske omkring havedammen. Og det er det. Vandsalamander er gået hertil af sig selv. Fisk må næsten være kommet til via æg (måske siddet fast i fødderne på en and?). Frøerne kan måske være hoppet hertil, eller ligesom jeg tænker med fiskene, være kommet hertil i fjerdragten på en fugl.

Hyggeligt er det i hvert fald.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *