Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal fårene på stald

Første juledag. Netop hjemvendt fra juleaften i jylland. Vejret er dejligt. Nu skal fårene på stald.

Får på stald

Det var ingen sag at flytte vores får på stald, nu vi har investeret i disse smarte metal hegn – eller grinder, som det fagteknisk hedder.

Vi kaldte blot fårene til os med lidt korn. Åbnede lågen, så kom fårene igennem – og blev fanget i de opstillede hegn udenfor lågen.

3, 2, 1 – vi fik lukket firkanten om fårene. Det ser måske lidt klemt ud, men sådan skal det gerne være – for at fårene ikke hopper over. Desuden er får flokdyr, så de føler sig tryk, når de står tæt.

Derefter var det blot at løfte grinderne mod staden. Stille og roligt naturligvis, så vi ikke masser fårene. Men straks vi begynde at bevæge os, så fulgte fårene stille og rolig med – og med et par pauser undervejs, så fik vi nemt vores får på stald.

Disse metalhegn – grinder – ser tungere ud end de er. De vejer nærmest ikke noget, så pauserne vi holdt var mest for at fårene kunne få lov at spise græs. Det skal jo gerne være en god oplevelse, når vi tager vores får på stald – både for os og for fårene.

Sådan blev 3 får til 5

får stald vinterstald jul
vinterstald får stald

Den opmærksomme vil have bemærket, at der er 5 får i stalden. Der var kun 3 får med fra marken. Forklaringen er enkel. Vi har fået leveret 2 får mere, så flokken nu består af 5 får.

Årsagen er at vi skulle bruge fårene til bekæmpelse af bjørneklo.

Læs om giftfri bekæmpelse af bjørneklo her

Derfor fik vi leveret 3 får tilbage i august. De sidste to af vores får er kommet nu – og det ene er et ældre får, som er ilæmmet. Altså et drægtigt får, så vi kan få lam til foråret.

Derfor har vi 5 får på stald nu.

Egentlig forkert at kalde det får. Vi fik leveret 3 gimmere, som er den korrekte betegnelse for voksne lam, som endnu ikke har født lam.

Lam bliver altså gimmere, når de er nogle måneder gamle. Det er gimmere der sælges i kølemontren, som lam. Når en gimmer bliver parret og får et lam, så bliver det til et får.

Præcis ligesom en kalv først bliver en ko, når den har født en kalv.

Først fik vi altså 3 gimmere i august. Nu har vi fået leveret 1 gimmer og et får – eller moderfår, om man vil.

Planen er at flokken skal blive til 3 igen, og derfor skal vi have slagtes 2 gimmere. Det virker måske lidt vildt at købe 5 dyr, for at slagte 2. Men fordi får er flokdyr, så transporterer man ikke får enkeltvis.

Det ville være synd.

Lang historie kort. Vi har fået 5 får på stald. 2 skal slagtes – og det bliver kun dejligt, så får vi lam til fryseren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *