Jeg har været flittig i værkstedet i weekenden! Jeg har fået bygget vores udendørs kaninbur med løbegård færdig. Og her kan du få min kaninbur tegning med guide til mit NEMME byg selv kaninbur.
Kaninbur tegning med løbegård
Vi holder kaniner til slagtning, men kaninburet her er mindst ligeså godt til en kælekanin.
Og med min kaninbur tegning – og guide her i blogindlægget – så skal jeg forsøge at gøre det super nemt at bygge et flot kaninbur med løbegård til udendørs.
Jeg har lavet min kaninbur tegning, så der er mindst muligt spild træ.
I den forbindelse vil jeg dog lige indskyde. Jeg skulle bygge to kaninbure – et bur til vores vædder og et til vores hunkanin. Der skal trods alt både en hunkanin og en hankanin til, for at kunne få unger – og dermed kød til fryseren. I min planlægning har jeg derfor optimeret mod minimalt spild ved byg af 2 kaninbure, hvorfor der ved byg af ét kaninbur vil være lidt mere spild træ – dog ikke meget.
Og trods det måske kan virke en smule forvirrende her i guiden om byg selv kaninbur, så er det virkelig nemt. Når først man kommer igang, så er det lige til – og det er helt sikkert et af de nemme gør det selv projekter.
I alt sin enkelthed, så skal du bruge:
- 4 stk. 3 meter reglar på 45×45 mm.
- 6 stk. panellister på 28×45 mm.
Det hele kan købes i et almindelig byggemarked. Jeg har bygget af trykimprægneret træ, så burene holder længst muligt. Vi har desuden ikke problemer med at vores kaniner spiser træværket, men har man det, så vælg ubehandlet træ – f.eks. lærk (ville jeg gerne have valgt, men kunne ikke skaffe det).
For at kunne skabe lå for kaninen – altså lave et overdække og hus til kaninen – så har jeg brugt klinkbeklædning. Har brugt 9 stk. klinkbeklædning på 3 meter. Det er rigeligt til valg og to sider. Således kaninburet kan se sådan her ud:
Nå ja! Også skal der selvfølgelig bruges tråd til kaninbur.
Tråd til kaninbur
I forhold tråd til kaninbur, så vil jeg kraftigt anbefale at anskaffe tråd med 50x50mm maskestørrelser. Mange steder bruges godt nok voliertråd, men maskestørrelserne er så små at det vælter græsset – og giver ikke rigtig mulighed for at græsset gror op imellem, så ens kanin kan spise det.
Og ræven kommer ikke igennem 50x50mm maskestørrelser. En mår, rotte eller lignende skadedyr kan sagtens, så har man problemer med disse skadedyr i haven, så må man vælge voliertråd.
Når der købes kanintråd til dette kaninbur, så skal der bruges et 1200 mm højt trådhegn – ellers vil tråden ikke passe til kaninbur tegningen.
Kaninbur tegning
Lad mig indledningsvis lige pointere, at dette kaninbur med løbegård er skabt til en stor kanin.
Lofthøjden i buret er 90 cm, som passer perfekt til en california kanin og New Zealand Red, som vi holder. Når de står på bagben, så er de hurtigt 70 cm høje. Og skal der lige være lidt lofthøjde, så bør man ikke bygge mindre end 75-80 cm – derfor bygges 90 cm.
Nedenfor ses, hvordan de enkelte stykker træ skal skæres ud
Af de 3600 mm lange panelliste på 28×45 mm saves:
- A: 2 stk i 3400mm
- D: 12 stk. 1150 mm stykker, med en 35grader vinkel i ene ende og 55 graders vinkel i den anden.
- E: 2 stk. på 590 mm (bruges til lågen)
- F: 1 stk. på 1150 mm med 30grader vinkel i top og bund (bruges som tværstiver i døren)
I forhold til D, som der skal laves 12 stk af, så bruges 10 til selve buret og 2 stk. til lågen til buret. 35 graders vinkel er nemt nok, hvis man har en geringssav. De fleste geringssave kan dog kun gå til 45-47 grader, hvorfor de 55 bliver lidt svært. Det er dog nemt, med et lille trick.
Sådan saves 55 grader vinkel
Af de 3000mm lange reglar på 45×45 mm saves:
- B: 2 stk på 2800 mm
- C: 3 stk. på 1155mm
Et godt råd er at få savet det hele til en start. Dernæst går samlingen hurtigt.
Byg selv kaninbur tegning og guide
D er stykkerne, som skal udgøre siderne. A & B er henholdvis top og bund i siderne. Og det første som gøres er at få samlet disse.
Lad mig desuden lige tilføje, at hele buret bliver 2800mm langt og 1200 mm bredt – A med sin længde på 3400mm skaber en løftestang, så buret nemt kan løftes rundt.
Ovenstående foto viser, hvordan D er monteret på B. Skruerne er skuet op nedefra, således de bliver usynlige, når buret er færdig.
Nedenstående foto viser, hvordan D er monteret på A. Skruerne bliver også her, usynlige, når to sider samles. Det gør bare det hele meget pænere.
Tråd til kaninbur og låge til kaninbur
Der skal laves to sider, som omtalt ovenfor, til at lavet ét kaninbur efter min kaninbur tegning – eller måske mere guide.
Når siderne er lavet, så skal der monteres tråd. Dette monterer jeg indvendigt, da jeg derved slipper for at se på de mange kramper – såvel undgår at risikere at rive mig på trådhegnet, når vi løfter rundt på buret.
Bemærk at jeg undlader tråd i ét af felterne i én af siderne. Det er her, lågen til kaninburet skal være.
Lågen til kaninburet laves af 2 stk D, såvel E og F. Dette behøver næppe nogen uddybning. Det er vist lige til, hvis man følger fotos her:
Først samles lågen, dernæst tråd på bagsiden. Dernæst monteres låge hængsler – bemærk at jeg har monteret hængsler på ydersiden af buret, hvilket muliggør at lågen kan åbnes HELT op. Og dermed kan hvile på siden af buret, når åbnet.
Måske skråstiver kunne være udeladt, da hegnstråd også fungerer afstivende. Jeg har dog valgt at lave en skråafstiver, da der trods alt er meget belastning på en låge – når den åbnes og lukkes. I resten af kaninburet har jeg dog udelads skråafstiver, da hegnstråden får lov at fungere som afstivning.
Samling af hjemmelavet kaninbur
Når der først siderne bygget, såvel lågen, og der er monteret trådshegn i begge sider, så er samling af kaninburet hurtigt gjort.
Faktisk skal det blot samles med de tre C, som bundliste.
Der skal én C i hver ende. Den tredje skal være til vensstre for døren, for ekstra afstivning – og dermed også afgrænsning af selve huset til kaninen. Det er herover, at der skal klinkbeklædning, til at skabe overdække til kaninen.
Den opmærksomme vil have bemærket at der kommer tråd også bagved klinkbeklædningen. Dette kan muligvis undlades, men jeg har gjort det. Vi har mange ræve i haven – og lidt ekstra sikkerhed gør intet. Hvorfor der naturligvis også monteres tråd i bunden af kaninburet.
Samling af mit kaninbur er lettest på græsplænen, da græsset derved kan holde siderne. Det gøres ganske nemt. Toppen er det A, de to 3400 mm lange panellister. Disse sættes mod hinanden, så de står helt fladt på hinanden. Og skrues sammen.
Sørg for at skrue siderne godt sammen – altså vær flittig med brugen af skruer – det er mere eller mindre disse, som skal holde hele buret. Når siderne er skruet sammen, så er det nemt at gå ind og skrue de tre afstandliste (C) på plads.
Voila! Det er faktisk det. Nu er kaninburet samlet. Nu mangler kun at få sat tråd i enderne – og bunden.
Kaniner har normalt ikke den store gravelyst, medmindre de mangler mad. Så i bund og grund behøves der ikke tråd i buden. Vi har dog MANGE ræve her i nordsjælland og kaninburene skal bruges til at kaninerne kan være ude størstedelen af året. Derfor sætter jeg tråd i bunden af vores kaninbur.
Vil man bare bruge kaninburet, som en udendørs løbegård til at få ens kanin på græs – og ellers har et andet bur, hvor kaninen sover, så behøves ikke laves overdækning. Og kaninburet er færdigt.
Hus til kanin
Skal kaninen sove i buret – og være i buret også, når det regner – så skal der laves overdækning. Dertil bruger jeg klinkbeklædning, da det bare er super nemt.
Først sætter jeg beklædning på enden – bemærk, at jeg har trådshegn bagved, ganske enkelt for ekstra beskyttelse af vores kaniner. Igen er det super nemt at save enderne på klinkbeklædningen med en gearingsav – enderne skal blot have en 35 graders vinkel, så passer det til kaninburet.
Dernæst sættes klinkbeklædning på siderne. Og endeligt er kaninburet helt færdigt med hus til kanin, hvor vores kanin kan ligge i tørvejr – og skygge for solen. Og samtidigt have en god stor løbegård at bevæge sig rundt på.
Jeg skulle så lige have samlet det andet kaninbur også – ét kaninbur med løbegård til vores vædder, Wesley. Og ét kaninbur med løbegård til vores hunkanin, Minie.
De er da blevet ganske flotte. Det synes jeg i hvert fald. Jeg er godt tilfreds.
Håber min guide her kan hjælpe til at springe ud i at byg kaninbur selv.
De kaninbur, som sælges er ofte til små kaniner – og giver ikke meget plads til de større kaniner. Løbegård til kaniner, som sælges, er oftest uden tråd i bunden (og det dur bare sjældent ret mange steder)
Så ja! Det betaler sig altså at byg kaninbur selv.
Der er måske ikke så meget kaninbur tegning, i guiden her. Jeg har dog lavet tegning over de forskellige lister og paneler, som skal saves – og med min efterfølgende guide til samling, så håber jeg at det er til at forstå…