Til en bondegård skal der naturligvis være dyr. Vi starter med høns, som vi glæder os til at få æg fra. Se vores flotte hønsehus og se vores nye flotte høns af racen Danske Landhøns.
Vi var kun lige flyttet ind. Vores møbler var kun løseligt sat på plads og kun de første flyttekasser var pakket ud. Faktisk sad vi midt i alt flytterodet og spiste frokost, fik en kop kaffe og tog en pause inden udpakningen rigtigt begyndte.
Alt imens bladrede vi i forrige uges lokalavis, som var hvad vi fandt i postkassen – sammen med landbrugstidende, som man som gårdejer tilsyneladende får automatisk. Så lærte man det.
I lokalavisen var en annonce for et hønsemarked i byen, hos en af disse butikker der sælger foder til dyr og udstyr til dyr.
Vi nævnte vist allerede hønsemarkedet i forrige indlæg, som du kan genlæse her:
Vildt af flytte fra lejlighed i byen til en gård på landet
Hønsemarkedet skulle holdes den kommende lørdag, så det skrev vi da naturligvis i kalenderen.
Vi vil gerne have høns. Det hører sig til på en gård og Nymølle er en rigtig fin gammel gård, så her skal være høns. Vi ved egentligt godt, hvad høns vi gerne vil have. Vi ved bare ikke hvorfra – en lokal hønseavler ville da være helt perfekt.
Samtidigt er en hønseudstilling da en rigtig fin anledning til at køre en tur i byen og se lidt nærmere på området, som vi er flyttet til.
Hønsemarked og Danske Landhøns
Et hønsemarked er en sjov oplevelse. Høns i alt for små bure. Vældig kraftig lugt af hønsemøg. Et kaglen og pludren uden lige fra hønsene. Vældig højt galen fra hanerne, som skal vise deres maskulinitet overfor de andre haner. Og avlere der virker lidt, som at de har fået pip.
Det er sjovt!
Har man børn, så er et hønsemarked en sjov oplevelse. Og de fleste avlere er vældig gode til at fortælle om dyrene og vejlede i hold af høns.
Desuden er det sjovt at opleve de mange forskellige racer af høns. Nogle lægger hvide æg, andre læggere brune æg – også er der grønlæggerne, som lægger grønne æg. Dertil kommer alle de mange smukke farver, størrelser og fjerdragter.
Vi vidste nu godt, hvad høns vi gik efter.
Vi gik efter Danske Landhøns! Danske Landhøns er for os nemlig, sådan en rigtig høns og hane skal se ud. Vi vil desuden meget gerne være med til på Nymølle, at sætte fokus på bevaring af de gamle traditioner – og dertil kommer naturligvis, at vi gerne holder danske dyr (eller i hvert fald nordiske dyr).
Rene avler Danske Landhøns
Der var heldigvis også Danske Landhøns i udstillingen. Både dværgudgaven og den oprindelige race, Brune Danske Landhøns. Vi gik efter den oprindelige race, som er Brune Danske Landhøns.
Og vi faldt i god snak med Rene, som netop avler Danske Landhøns. Pudsigt nok, så bor Rene også lige i området – så vi fik hans nummer, som blev kodet ind under “Rene-hønseavler”.
Desværre havde Rene ingen hane – i hvert fald ikke noget, han ville sælge.
Rene hjalp os dog med nummeret til Anne-Lise, som havde en hane – et meget smukt eksemplar af slagsen faktisk. Og det passer nu også fint med en hane udefra, så vi kan få lidt nyt blod i flokken.
Vi håber nemlig på kyllinger – trods det er lidt sent på sæsonen – også kan vi beholde nogle af de nye kyllinger, og dermed lade flokken vokse.
Vi havde samtidigt bestilt 3 høns fra Rene, som vi skulle hente en uges tid senere. Og havde aftalt med Anne-Lise at hente hanen ugen efter også.
Det giver os dermed en lille uges tid, til at skaffe et hønsehus. Det er dog ganske nemt at skaffe et hønsehus idag. Havde tiden været bedre, havde vi selv bygget et – det er ikke så svært. Tiden var dog knap, vi var lige flyttet i hus og havde 100 andre projekter. Vi bestilte derfor et hønsehus på nettet.
Nemt, praktisk og uden problem – Nu med hønsehus
Vi fik leveret hønsehuset tirsdag. Samlingen og opsætning af hønsehuset gik. Trods manualen ikke ligefrem var en IKEA manual.
– der er godt nok mange firmaer, som kunne lære noget af at tjekke IKEA manualer eller lade sig inspirere af LEGO manualer.
Hønsene fik vi hentet hos Rene om onsdagen. Og lørdag fik vi hente hanen hos Anne-Lise. Tænk jer, hun har døbt ham Walander?
Vi har aldrig kendt en hane med navn, men nu har vi en hane ved navn Walander – og det er lige før, at vi tænker han lystrede navnet. Så det navn, kan der ikke laves om på.
Nymølle har fået høns, hane og hønsehus
Ingen der skal sige, at vi hviler på laurbærene.
Vi har ikke engang boet på Nymølle i 14 dage og vi har allerede høns, hane og et flot hønsehus.
Vores hane af racen Danske Landhøns, hedder Walander, er allerede faldet godt på plads. Ingen tvivl om, at han bestemmer i hønsegården. Hans yndlingssted i haven er på en af havens kæmpe store sten, hvorfra Walander ynder at holde øje med alting – og gale.
Hønsene har det også godt. Vi får 1-2 æg dagligt, så vi kan roligt kalde os selvforsynende med æg. Og friske æg, fra egne høns, det smager himmelsk!
Nu er Nymølle ved at blive en rigtig bondegård. Herligt!
Tillykke med dyrene på gården. Høns hører sig til.
Glæd jer til de første æg! Æg af egenavl er bare bedre end fra supermarkedet.
Hej Bente
Mange tak 😀 Vi er også super glade for vores høns – og glæder os bestemt til at få æg 🙂 Rigtig meget.