Tryk "Enter" for at gå til indhold

Høst frø fra majs til næste års såning

Friske majs er skønt – og super nemt. Vælg gamle sorter, så kan man høste frø fra ens majs og bruge de tørrede majs til såning, næste år. Handler blot om korrekt tørring af majskolber. De tørrede majs kan også bruges til hjemmelavede popkorn.

Tørring af majskolber

indianer majs tørring af majskolber dyrkning såning tørre popkorn egne majsfrø

Det er virkelig nemt at høste frø af majs. Handler blot om at vente indtil bladene på ens majs begynder at blive brune. Til denne tid vil de tidligere friske og lækre majs fra køkkenhaven også begynde at blive hårde – og ganske uspiselige, i hvert fald i sin friske form.

Nu er de tid til tørring af majskolber.

Man kan lade majskolberne blive på planten og tørre færdige der. Det vil være det mest rigtige. Ulempen er dog at vi i Danmark ofte får temmelig meget regn her i efteråret, hvilket kan resultere i at de begyndende tørrede majskolber rådner. Derfor tørrer jeg majskolber færdig i værkstedet.

Når der intet grønt er tilbage på majskolberne, så høster jeg alle majskolber. Placerer de mange majskolber i en trækasse i værkstedet. Lad endelig værre at pil skrællen af. For korrekt tørring af majskolber, så skal skrællen blive på.

Man kan også hænge majskolber op. Det er ikke så afgørende. Blot undlad at lægge majskolber, så på én side. Der skal være luft hele vejen rundt omkring kolberne. Derfor bruger jeg en trækasse til tørring af majskolber. Stiller de mange majs op langs siden, hvor de får lov at tørre.

Læs om dyrkning af majs her

Indianermajs – majs med mange farver

Se forresten lige nogle flotte majs med forskelllige farver. Det er en indianermajs. Fik nogle frø sidste år. De smager virkelig skønt. Skønnest er dog farverne. Når tørret så er farven den samme. Virkelig dekorativt.

Martin har gemt tre helt sorte majs fra sidste år, som bruges her i efteråret som en del af efterårspynt i stuen – halloween dekoration om man vil.

tørrede majs halloween efterårspynt

De ser nærmest kunstige ud, men de er skam helt ægte.

De sorte majs er dog en F1 sort, som giver sorte majs. Ikke så sjovt med F1 sorter, da de ikke giver samme resultat ved såning. Indianermajs er ganske gamle, så dem kan vi bruge frø af igen – år efter år.

Samme med den store gule majs, fra længere oppe. Det er også en gammelsort, som jeg dog desværre ikke husker navnet på. Giver dog nogle lækre store majskolber, som når tørret er super lækre som hjemmelavede popkorn.

Hjemmelavede popkorn fra køkkenhaven

såning majs dyrkning i blødlægning af majs

Når tørring af majskolber er overstået, hvilket tager 3-4 uger fra høst, så kan man nemt få de tørrede majs fri. Bare tag skrællen af majskolberne og vrid med hænderne omkring kolberne, så falder de tørrede majs nemt af. Gem tørt og mørk, så holder de længe.

Prøv dog også lige at tag en håndfuld og forvandl til popkorn. Hjemmelavede popkorn af majs fra køkkenhaven er altså lidt sjovt – og en nem måde at få brugt de mange majs, som man ikke når at spise.

Synes ellers vi gør et god forsøg på at få spist alle majskolber, hvert år. Vi producerer dog også mange majs. Og nærmest, som fra den ene dag til den anden, så begynder skrællen at blive mørk – hvormed majs bliver hårde og ikke værd at spise.

Når det sker tørrer vi majs til næste års såning af majs, såvel gemmer tørrede majs til popkorn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *