Trods frostvejr, så står vores salat i køkkenhaven flot – klar til tidlig salat høst – og det er altså intet problem med dyrkning af salat om vinteren i køkkenhaven (udenfor).
Dyrkning af salat om vinteren
Mærkeligt nok, så dyrker de flest kun salat om sommeren – sår direkte i køkkenhaven i løbet af maj og høster salat i juli og august. Måske nogle sår igen senere og derved forlænger sæsonen for høst af salat fra køkkenhaven. Jeg kender dog meget få, som dyrker salat i frostvejr.
Der er da virkelig også meget lidt information om dyrkning af salat om vinteren.
Nogle få steder kan man godt nok læse, at man kan dyrke salat i det tidligere forår (såvel forlænge salat sæsonen i efteråret), hvis man har en mistbænk eller et drivhus.
Vi har hverken mistbænk eller drivhus – endnu. Vi dyrker dog salat hele året. Godt nok ikke hele året at vi kan høste frisk salat fra køkkenhaven, men næsten. Fra slutningen af december og indtil slutningen af marts høster vi ikke salat fra køkkenhaven. Resten af året forsøger vi at kunne høste salat fra køkkenhaven.
Nogle år, hvor decembervejret er mildt, er jeg heldig at høste det sidste salat i køkkenhaven omkring jul. Det lykkedes også i år. Høstede en ordenligt portion, som blev gemt i køleskabet – og forretten til nytår var med frisk salat fra haven. Det er da virkelig luksus!
Og det er så faktisk ikke helt korrekt. I overgangen jul-august plejer vi at have en 2-3 ugers pause med salat. Ganske enkelt fordi de høje temperatur gør at salat skyder i stok og derfor ikke smager videre godt. Derfor tager vi en pause her, imens nyt salat spirer frem. På denne årstid er der dog også enormt meget andet lækkert fra køkkenhaven, så en pause er kun herligt.
Ved dyrkning af salat om vinteren, så handler det ganske enkelt om af vælge de vinterhårdføre sorter. Ovenstående foto viser sorter “all year round”, som er sået indendøre i august (i skyggen for at sikre 15 grader til spiring – salat spirer ikke ved højetemperaturer). Salaten er priklet i september og plantet ud i starten af oktober.
Dyrkning af salat om vinteren i frostvejr
Henover vinteren har vi sporadisk høstet de største salathoveder. Også derfor bedet ser lidt vilkårligt tilplantet ud. Ved hård frost, så platter salatplanterne ud. Straks salaten får varme igen, så rejser salaten sig ligeså fin.
Vi stopper høst af salaten i slutningen af december. På denne årstid er væksten også stoppet. Henover vinteren står derfor kun de små planter. Og trods man flere gange tænker, de klarer det ikke, så skal man bare lade planterne stå. Straks der kommer varmere vejr her i marts, så begynder væksten.
På afstand, hvor fotoet ovenfor er taget, så der det måske ikke ud af meget. Når der zoomes ind på planterne, så er der vældig god vækst.
Allerede nu har vi salathoveder på størrelse med en knyttet hånd. Imellem de mange salathoveder har vi desuden strøet spinat-frø. Disse er spiret frem – og står fint hele vinteren.
Trods vi stopper med at høste salat i januar, februar og marts, så har vi stadigvæk spinat til høst – præcis ligesom vi selvfølgelig har grønkål og palmekål i køkkenhaven.
De overvintrede salathoveder er klar til at vi kan begynde at høste fra slutningen af marts. Væksten går virkelig stærkt her i marts, med alt den lækre forårssol.
Dyrkning af tidlig salat
Udover dyrkning af vintersalat – eller måske bedre at sige udover dyrkning af salat om vinteren, som overvintre og spises i løbet af april måned – så dyrker vi også de meget tidlige salatsorter.
Her kan jeg anbefale Little Gem. Virkelig en lækker hovedsalat.
Minder på mange måder om de små salathoveder, som købes i supermarket pakket i 2 stk i plastik. Trods smagen af little gem nu er MEGET bedre. Frisk salat fra haven er bare lækrere!
Desuden kan jeg anbefale salaten “dubacék”. Det er en pluksalat, med de lækreste sprøde salatblade.
Begge sorter er tidlig salat sorter, hvilket egentlig bare betyder at de tåler en smule frost – modsat de mere almindelige salatsorter.
I starten af marts satte jeg disse to salatsorter til forspiring. Forspirede indenfor i vindueskarmen.
Vær dog opmærksom på ikke at forspire salat direkte over en radiator. Salat vil ikke spire over 20 grader. Salat spirer ved temperaturer 15-20 grader, så pas på med temperaturen ved forspiring af salat.
Nu har jeg netop været igang med at prikle de mange salat planter.
Har nogle smarte forspiringsrammer til 150 planter. Jeg udplanter 70 af hver sort. Dermed får vi 140 salatplanter til spisning fra midt april og indtil midt juni, hvor de direkte såede salat i køkkenhaven er ved at være klar til at blive spist.
Virker måske voldsomt med 140 salatplanter. De første salatplanter spises dog, imens de fortsat er ganske små. Udplanter tæt i køkkenhaven, høster hver anden i løbet af april. Og lader resten vokse til fuld størrelse.
De næste 2-3 uger får planterne lov til at vokse sig store her i forspiringsbakken. Lader salaten stå i værkstedet på arbejdsbordet, hvor salaten står lyst. Værkstedet er ikke frostfrist, men de små planter klarer fint lidt nattefrost. De første dage beskytter jeg dog med plastik henover, som ekstra isolering.
Her bruges hverken varmemåtte, vækstlys eller lignende. Jeg bruger ganske enkelt bare en plastkasse, som drivhus. Placeret på værkstedsbordet ved vinduet. Her får planterne lov til at vokse til, førend de udplantes i køkkenhaven.
Udplantning af tidlig salat
De tidlige salat tåler egentlig fint den smule frost vi måtte få i april. Derfor behøves de ikke overdækkes med fiberdug, når de plantes ud i køkkenhaven – trods jeg vil anbefale fiberdug, hvis vejrudsigten melder om frostvejr i flere dage i træk (det sker jo vi får det i april).
Vi dækker dog altid med fiberdug. Ganske enkelt fordi vi udplanter de mange salatplanter i rækkerne imellem de tidlige kartofler, som allerede er lagt i jorden.
Læs om dyrkning af tidlige kartofler
Når vi om et par uger hypper de tidlige kartofler første gang, så udplantes også de mange salatplanter – udplantes i rækkerne imellem kartoflerne. Samtidigt fjernes plastik til kartofler, så der tilbage kun ligger fiberdug. Og fiberdugen beskytter nu både kartofler og vores tidlig salat.
Gevinsten med fiberdug er desuden at vi allerede fra midten af april kan begynde at høste de første tidlige salathoveder fra køkkenhaven. På dette tidspunkt er vi også ved at have spist de sidste af de overvintrede salater.