Det er ved at være tid til opgravning af kartofler – og gemme dem til vinter.
Hvad er derfor mere nærliggende end en hyldest til den skønne, lækre og nærende knold?
Kartofler er super sunde!
Mange danskere undgår kartoflen efter rygter om, at kartofler er fedende. Mange slankekure forsværger ligefrem kartoflen og alle andre fødevarer med stivelse og kulhydrat.
Rygtet er dog blot en myte. Der er absolut intet sandt i, at kartoflen feder. Tværtimod er den gyldne jorddækkede knold fyldt med livsvigtige næringstoffer, mættende og fedtfattig.
Derfor denne hyldest til kartoflen 🙂
Forhåbentligt kan det få endnu flere til at dyrke kartofler – eller bare købe og spise dem, trods nyopgravede kartofler direkte haven smager langt bedst. Vi er i hvert fald meget glade for at dyrke kartofler i vores køkkenhave 🙂
Det er SYND!
Vi bruger stadigvæk ordsproget “heldig kartoffel”. Kartoflen er dog ikke så heldig længere. Salget af kartoflerne i supermarkeder er voldsomt dalende.
Årsagen er at flere og flere danskere helt undgår kartoflen i deres grøntsagskurv efter flere års rygter om, at kartoflen er fedende.
Du er måske en af dem?
Måske du ligesom rigtigt mange andre danskere tro, at kartoflen er fedende?
Måske du har læst – eller været på – en slankekur, som anbefaler en kost uden kulhydrater og stivelse?
Det er altså ikke sandt! Der er intet bevis for, at kartofler er fedende – forskning viser faktisk det direkte modsatte.
Selv er jeg STOR forbruger af kartofler. Jeg elsker denne skønne gyldne knold!
Jeg elsker nyopgravede kartofler, hvor skrællen blot lige kan nulres af. Smager skønt, når de blot er letkogte og drysset med rigeligt med persille.
Dagen efter findes der intet bedre på et stykke tykt rugbrød, end en ny kold kartoffel. MUMS!
En kartoffelsalat med radiser, purløg og naturligvis mayonaise hører også enhver sommer til, ligesom det sidst på sommeren er skønt at lave lækre ovnbagte kartofler vendt i olivenolie og masser af oregano.
Nå ja! Også er kartoffelmos nu også virkelig lækkert til en god varm gryderet, når vejret begynder at blive koldere. Præcis ligesom kogte kartofler er skønne hele vinteren igennem til et lækkert stykke kød og nogle kogte grøntsager. Og juleaften, hvor aspargeskartofler steges i brunet sukker og bliver helt sukkerglaserede.
Kartoflen er i sandhed alsidig og vidunderlig.
HOV! Og jeg var live ved at glemme fritter. Katastrofe! For strimlede kartofler dyppet i fritureolie er da virkelig også bare helt igennem selvforkælelse.
Fedte er intet problem
Ved at dykke lidt dybere ned i hvad kartoflen egentlig er og indeholder, så bliver kartoflen fantastisk sund.
Det er nemlig en helt fejlagtig myte, at kartoflen feder!
Kartoflen har nemlig en energitæthed, der er langt mindre end for både ris og pasta. Derfor kan man spise en langt større mængde kartofler, uden at tage på, og dermed blive helt mæt – med færre kalorier.
Der er faktisk intet problem i at spise 250 g kartofler om dagen – og gerne alle ugens syv dage. Tilsvarende må du kun spise 140 g ris og 125 g pasta, for at få samme mængde energi.
Tilføjes skal lige, at de fleste er mæt langt før de spiser 250 g kartofler. Kartofler mætter nemlig rigtigt meget, modsat ris og pasta.
Kartofler slanker
Udover at kartoflen er meget mættende og vi derfor spiser mindre, for at blive mætte – modsat ris pasta og diverse grøntsager – så er kartoflen også enormt rig på kostfibre.
Netop kostfibre er nødvendige for at vi ikke hurtigt igen bliver sultne. Kostfibre sikrer at vores mave har det godt og at maven har noget at arbejde med længe, så der går længere tid imellem sulten melder sig.
Med hensyn til ideen om at kartoflen skulle fede, så indeholder kartofler næsten intet fedt. En kogt kartoffel indeholder kun 0,3 gram fedt for hver 100 gram kartoffel. Det er ufatteligt lidt!
Sandt skal det være at kartoflen indeholder en del af de let omsættelige kulhydrater, der giver en hurtig stigning i blodsukkeret. Insulinniveauet falder dog ligeså hurtigt ned igen og da netop kartoflen er rig på kostfibre, der giver maven noget at arbejde med, så føler du dig ikke sulten.
Langt mere end kostfibre!
Kartoflen giver ikke bare en god mæthedsfornemmelse og dermed mindre sult og lyst til søde sager. Kartoflen er også enormt rig på C-vitamin og B-vitamin, der er helt afgørende for at vores celler og immunforsvar fungerer optimalt.
Spiser du blot 250 g kartofler om dagen, så er dit daglige behov for C-vitamin faktisk dækket! Og C-vitaminet er virkelig enormt vigtigt! Ikke bare fordi C-vitamin er med til at de hvide blodlegemer bevæger sig frit rundt i kroppen, men også fordi C-vitamin er vigtigt for at vi kan optage mange andre vitaminer i kroppen.
Er man f.eks. kvinde og af naturlige årsager tager jern, så kan man KUN optage jernet i kroppen, hvis det er tilstrækkeligt C-vitamin til at binde jernet i kroppen.
En anden god kilde til C-vitamin er selvfølgelig citrus frugter. Men igen her slår kartoflen citrus frugterne! Både i forhold til C-vitaminet mængde, men også i forhold til den store mængde sukker (frugtsukker) der er i f.eks. appelsiner. Der er stort set intet sukker i kartofler.
Kartoflen indeholder livsvigtig kalium
Oveni de mange vitaminer, som kartoflen er rig på, så indeholder kartofler også mange mineraler. Værd at nævne er den livsvigtige kalium, der sammen med natrium regulerer kroppens saltbalance.
Kroppen indeholder cirka 150 gram kalium, heraf er størstedelen (98%) i kroppensceller. Kalium er dermed en af de helt store medspillere i mange af kroppens enzymprocesser og celler, ligesom kalium er enormt vigtigt for velfungerende muskler.
Derudover er kalium et af de vigtigste mineraler i forhold til kroppens central nervesystem, blodsukkerregulation samt leverens og nyrens afgiftningsevne.
Kalium sørger også for at der ikke opstår væskeophobninger i vævet.
Og netop kartofler indeholder rigtigt meget kalium, ligesom kartofler indeholder calcium. Calcium er bedre kendt som kalk og modsat, hvad mange tror, at kalk får vi bedst fra komælk, så er kartofler også rige på kalk.
Skal du slanke dig?
Så bør du altså virkelig sørge for at spise dig mæt i kartofler!
Vil du være sund? Mæt? Og passe på din krop?
Så bør du virkelig også til at fylde indkøbskurven med denne fantastiske, skønne og velsmagende gyldne knold.
Desuden er kartofler faktisk enormt billige – så du kommer også langt for få penge.
Sjovest er det dog at dyrke kartofler selv. Det er en nem afgrøde, som giver et godt udbytte og tilmed smager bedst, når dyrket selv. Tilmed ganske nemt at opbevare vinteren igennem.
Kort sagt! Der burde virkelig ikke være nogen undskyldninger for at droppe kartoflen!
Det er bare med at komme igang! (trods det ikke lige er pommes fritter, soms der skal spises flest af)
Læs om dyrkning af kartofler her
Vinteropbevaring af kartofler
Anledningen til denne hyldes af kartoflen – og forhåbentlig motivation for endnu flere til at begynde at dyrke kartofler – var netop at vi her i weekende har fået opgravet alle vores kartofler.
Eller rettere sagt. Vi har ikke. Rune har gravet alle vores vinterkartofler op, og haft dem til at tørre et par dage i solen.
Efter opgravning er alle kartofler gået igennem. Dårlige kartofler er kasseret. Og kartoflerne er tørret i solen 2 dage – spredt ud på en pressenning i haven.
Som vinterkartofler har vi både asparges, sava og king edward. Det er tre sorter, som vi kan lide – og som giver et pænt udbytte.
I år har asparges kartoflerne dog ikke gives så meget, men august har også været meget vådt. Forment derfor de har drillet lidt i år, men der er da nogle kilo til vinter – og dertil skal lægges de kilo vi allerede har nydt den seneste måneds tid.
Efter tørring af kartoflerne, lægger vi kartoflerne i flamingo kasser – og stiller dem mørkt, køligt og tørt. På den måde er det intet problem at gemme kartofler. Der ryger selvfølgelig en kartoffel eller to af og til, som bliver rådne. Dog ikke noget at nævne. Vi spiser kartofler fra egen avl hele vinteren.