Høst af asparges skal gøres korrekt! Gøres det forkert, så kan det resultere i at et helt aspargesbed gå til grunden – altså at planterne rødner væk.
Dyrkning af asparges
Et år er gået. Nu er det endelig tid til at smage de første asparges fra vores nye aspargesbed i køkkenhaven.
Læs om anlæg af aspargesbed her
Vi dyrker kun de grønne asparges. De hvide asparges er noget mere besværlige at dyrke, planterne konstant skal hyppes – og jorden dernæst graves væk igen. Så trods vi er glade for hvide asparges, så nøjes vi med dyrkning af grønne asparges. De smager også helt fantastisk! Og nu skal de første grønne asparges høstes i køkkenhaven.
Når det kommer til høst af asparges, så skal det gøres korrekt. Forkert, så kan det resultere i råd – faktisk kan et helt aspargesbed gå ud, hvis der først opstår råd i de mange aspargeskroner.
De nyhøstede asparges fra køkkenhaven skal spises med en hjemmelavet hollandaise sovs og et stykke lækkert fisk og lidt blancheret grønkål – naturligvis også fra køkkenhaven. Nå ja! Også skal der spises lækre rejer til. MUMS! De nye asparges skal lige grilles på panden. Det bliver så lækkert!
Høst af asparges
Man må endelig ikke begynde at knække asparges. Høst af asparges skal gøres med en kniv, hvormed man 1-2 cm nede i jorden skærer asparges over. Det er gjort korrekt, når man er nede og skære det hvide på asparges over.
OBS: Husk desuden at lav et skråt snit. Derved sikres det at vand kan løbe væk – fremfor at vandet kommer til at ligge ovenpå snittet, hvilket resulterer i råd.
Knækkes asparges bare af, eller hvis man med en saks eller kniv høster asparges over jordoverfladen, så er der stor sandsynlighed for at der vil gå sygdom – eller svamp – i de nye “sår”. Og derved vil aspargesplanten – også kaldet aspargeskronen – i jorden, ganske simpelt rådne væk. Og der kommer ikke nye asparges igen næste år.
Nu er det første år vi høster asparges. Vi er derfor ekstra opmærksomme på, kun at smage. Og altså ekstra opmærksomme på at efterlade minimum én asparges pr. plante – ellers kommer planten heller ikke igen næsten år.
Næste år kan vi bedre tillade os at høste alle skud, når de har den rigtige højde. Også stoppe med høst af asparges fra Sankt Hans – eller rettere sagt midten af juni – således at der også når at vokse skud op, som kan sikre næste års asparges.
Trods vi efterlader størstedelen af de nye asparges – kun vælger at høst lidt asparges, så vi kan smage – så har vi da fået en ganske fin portion. 10 asparges i første høst. Og er der ikke flotte?
Og dette er kun første høst i år. Om en lille uge, så kan vi høste samme mængde igen. Vi slutter dog høst omkring 1. juni i år. Og lader derefter planterne få fred for i år. Næste år, der starter den helt store høst – og tænker allerede at vi kommer til at spise massevis af asparges fra tidlig maj og indtil midt juni. MUMS!