Tryk "Enter" for at gå til indhold

Efter høst, så kærlighed til jorden…

Det kræver massevis af god næring, for at ens køkkenhavejord kan give en god høst. Kompost og gødning er blot del af løsningen. Grøngødning er også vigtigt, for at sikre en god jord til grøntsager.

Grøngødning til køkkenhaven

Mange har fokus på gødning og tilførsel af kompost til køkkenhaven. Det er også vigtigt, men det er super ærgerligt at der er så lidt fokus på grøngødning og jorddække til køkkenhaven.

Helt enkelt forklaret. Jord kan ikke lide at være bart. Sort jord vil desuden hurtigt end med at være dækket af ukrudt. Værst af alt, når det regner udvaskes alle næringsstoffer i jorden. Tilførsel af kompost, gødning osv. har altså kun kortvarig virkning, hvis jorden efterlades bar, nøgen og sort.

En løsning til at dække jorden – og dermed fastholde næringsstoffer og mikroorganisme i jorden – er at dække jorden med afklip af græs, blade eller lignende, henover vinteren. I løbet af vinteren vil afklip visne ned og tilføre lidt ekstra næring til jorden, men vigtigst af alt jorden er beskyttet.

En anden løsning, som også er værd at tænke på er grøngødning. Grøngødning sørger, ligesom jorddække, for at jorden er dækket hele vinteren. Grøngødning tilfører desuden næringsstoffer til jorden.

Grøngødning er afgrøder, som bidrager med mere til jorden end den tager. Ærter gør egentlig lidt det samme, hvorfor det også er en god ide at dyrke ærter på et jordstykke året førend der dyrkes kål. Kål kræver MEGET næring. Specielt kvælstof. Ærter sørger for at tilføre massevis af kvælstof til jorden.

Endnu en fordel ved grøngødning – udover at det skærmer af for ukrudt – er at når vinteren at slut, så kan grøngødning blot slås ned og vil i løbet af kort tid formulde i jorden. Dermed tilføres endnu mere næring til jorden.

Såtid for grøngødning

Grøngødning kan sås fra tidlig forår og indtil september – nogle år oktober, hvis vejret tillader det. Mest optimalt er det at så grøngødningen i foråret, men der er køkkenhaven jo i brug til afgrøder. Vi har i hvert fald ikke så stor en køkkenhave, at vi kan lade et helt bed værre til grøngødning hvert år.

Vi har istedet STORT fokus på sædskifte, så vi sikrer at jorden har det optimalt – ikke udpines og ingen afgrøder gror samme sted flere år i træk. Faktisk har vi et 8 års sædskifte, som betyder at der går 8 år imellem en afgrøde dyrkes samme sted.

Mange afgrøder er desuden ikke høstet i august, hvor vi helst vil så grøngødningen. Vi bruger honningurt, som grøngødning i vores køkkenhave. Fungerer fantastisk. Alternativt kan også bruges kløver, lupin, valmuer og mange andre. Efter min mening så er honningurt dog nemmest at arbejde med, da det hurtigt visner ned efter vi har slået det ned. Honningurt spirer desuden hurtigt frem i løbet af august, hvor det passer i vores sædskifte at indpasse såning af grøngødning.

Honningurt efter jordbær

Vi sår honningurt, når vi har ryddet jordbærbedet – de 2 årige jordbær planter.

De jordbærplanter, som kun har båret jordbær én gang får lov at blive og bære jordbær igen næsten år.

Jorden har virkelig også brug for ekstra næring, når der i 2 år har stået jordbær på samme jordstykke. Jordbærplanterne fjernes her i august, når vi har taget udløbere og lavet stiklinger.

Læs om stiklinger af jordbær her

Stiklinger af jordbær formering

Næste år skal der dyrkes kartofler her, hvor der i år har været 2. års jordbærplanter. Det er derfor virkelig nødvendigt med ekstra næring til jorden, da kartofler kræver en del for at sætte massevis af knolde.

Først fjernes jordbærplanterne, som nemt løftes af jorden med en spade. Dernæst fjernes alt halmen, som har fungeret som jorddække omkring jordbær. Dernæst luges og kultiveres jorden. Førend jorden til slut rives, førend der sås honningurt.

Endnu en fordel ved honningurt er, at det er vældig billigt. Det sælges mange steder. Og der skal ikke ret meget til. Vores højbede er 3,5×1,5 meter. Og hertil bruges lidt mere end 1/2 deciliter honningurt.

Det er forresten nogle fantastisk smukke frø. De næsten glimter i solen. Meget flotte frø, som desuden har en god størrelse – så man nemt kan få grøngødningen fordelt jævnt.

grøngødning såning såtid honningurt

Jeg strør bare med løs hånd frøene udover jorden. Dernæst rives jorden, så jeg ved at frøene har jordkontakt. Det er det. Vanding skal der naturligvis til, hvis der ikke er udsigt til regn. Det var der dog idag, så det var et helt perfekt tidspunkt til såning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *