Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det spirer og spirer…

Mange vælger dyrkning af kål fra – måske pga. udfordringer ved dyrkning. Forspiring af kål er dog en nemt måde at komme udenom de fleste udfordringer, så man HELE vinteren kan høste grønt fra haven

Dyrkning af grøntsager – starter i vindueskarmen

Langt de flest grøntsager kan sås direkte i køkkenhaven i løbet af maj. Det gælder også for kål, knoldselleri, porrer og mange af de andre lækre vintergrøntsager.

Grøntsagerne vi gerne vil spise til vinter vokser dog langsomt. Især kål vokser virkelig langsomt – og angribes desuden let af utøj og sygdomme i køkkenhaven.

Godt sædskifte er nødvendigt i køkkenhaven, såvel fokus på at plante tæt og varieret – monokultur i køkkenhaven er dømt til at gå galt, hvis man vil dyrke økologisk.

Det er dog ingen sagt at dyrke mange grøntsager, når man blot forspirer – og der behøves hverken drivhus, speciallys e.l. Netop forspiring af kål er en rigtig god løsning til at få succes med kål, såvel komme udenom langt de fleste problemer ved dyrkning af kål.

Ved forspiring af kål, så er planter allerede godt på vej, når det plantes ud i køkkenhaven – og dermed langt mere modstandsdygtige overfor angreb af utøj og plantesygdomme i kål.

Forspiring af kål startede i slut februar. Nu er det tid til at få priklet de forspirede planter om – før de plantes ud i køkkenhaven.

Forspriring af kål og prikling af kål

Kål har været en kilde til føde igennem vinteren i flere hundrede år. Forspriring af kål har formentligt også altid været en del af dyrkningen – succesfuld dyrkning af kål var jo altafgørende for overlevelse.

Og trods det idag nærmest virker helt tåbeligt at begynde med forspring af kål uden UV-lamper, dyrkninglamper, varmemåtter — eller i hvert fald, som minimum et drivhus i haven – så er alt dette overflødigt.

Der behøves ikke engang et af de små plastikdrivhuse, som kan købes i mange plantecentret – de er ellers ganske praktiske og vi bruger dem da selv, fra tid til anden. F.eks. ved forspiring af stolt kavaler, som jeg viste den anden dag.

Eneste som behøv til forspiring af kål er en lille bøtte, hvor frøene kan spire. En bøtte på 10×15 cm er ganske rigeligt til et brev frø.

Et frøbrev kan forresten fint deles imellem 3 husstande. Der er nemt 100-300 frø i sådan et brev 50-100 frø pr. såbakke er mere end rigeligt, når såbakken er 10×15 cm. Og det vil give MANGE planter. Hvert frø bliver jo til én kålplante.

I slutningen af februar kom vi lidt så- og priklejord i såbakken og fordelte frøene udover jorden. Lod jorden trække vand i en bakke, og dække med en plastpose. Såbakken blev placeres i vindueskarmen og i løbet af 2-3 uger spirede frøene frem. Nu er det tid til at få priklet de forspirede kålplanter om, så de kan få mere plads.

Omplanting af kål efter forspiring af kål

Forspiring af kål

Hver og en af de forspirede kålplanter plantes om i en større potte. Måske potten på nuværende virker stor, en i løbet af 1 måneds tid er plantet vokset godt til – potten er 10 cm i diameter og 10 cm høj.

Vil lige tilføje at jeg prikler kålplanterne om i almindelig god jord. Forspring af kål skete i så- og priklejord. Nu har planterne dog en størrelse, hvor de skal have ordentlig jord – trods de fleste planter normalt ville skulle prikles om i så- og priklejord. Ikke kålplanter, som er temmelig sultne planter.

Vander desuden ikke jorden nu og her. Jorden er allerede fugtig – og vander man nu og her, så er der tørre risiko for utøj og gule blade. Netop fordi planterne får for meget vand og rødderne derfor ikke trives.

Kål forspriring prikl dyrkning

Efter omplanting af de forspirede kålplanter, så kommer planterne ud i solen. På billedet ses 30 grønkålsplanter og 30 palmekålsplanter. Det er alt for meget til os 2 mennesker her på Nymølle, men erfaringsmæssigt går der et par stykker til inden høst. Så hellere lidt ekstra – og et par planter skal nu også foræres væk 🙂

Planterne flyttes ind til aften. Flyttes blot ind i værktstedet, hvor de får natte over – også flyttes de ud igen i morgen over middag, til lidt flere timers sollys. Og sådan hærdes planterne langsomt over 2-3 dage, til at kunne klare sig udenfor.

Husk forresten at beskyt de små planter mod fuglene. Hver og en af de små grønne skud er en lækkerbusken for en solsort, husskade eller allike. Et net henover planterne ville være en god ide.

kat sol have

Medmindre man ligefrem har en kat, som ham her, der næsten dagligt sover under bænken på gårdspladsen – ingen fugle får lov at sætte sig på min kålplanter, så længe han ligger “vagt”.

Om nogle uger – eller en lille månedstid – kommer turen til omplantning af knoldselleri. Forspiring af porrer er en af de få grøntsager, som efter forspring helst bare plantes direkte udi køkkenhaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *