Tryk "Enter" for at gå til indhold

Højsæson for ærter…

Sikre friske ærter fra haven, indtil frosten sætter ind, ved løbende at plante ærter ud i køkkenhaven. Det betyder at der nærmest konstant er gang i forspiring af ærter til køkkenhaven.

ELSKER friske ærter!

Spørg du mig, så er der ikke noget, som skriger sommermad end friske ærter. Altså når vi taler grøntsager – friskplukkede jordbær fra haven giver ganske hård kamp, men så er vi udenfor grøntsags-kategorien.

Jo jo! Frisk salat fra haven er lækkert. Sammen er nyopgravede kartofler og gulerødder, netop hevet op af jorden. Friske ærter fra køkkenhaven er bare helt unikke – og kan ikke købes lignende, hverken her om sommeren eller senere på året.

Af alle grøntsager vi dyrker i køkkenhaven, så er ærter vist også den eneste grøntsag vi ikke har fokus på at gemme til vinter. Det giver bare ikke mening. Ærter på frost fra supermarkedet koster ganske lidt, også selvom det er økologiske ærter, og vi kan ikke producere frostærter der måler sig med købte.

friske tidlige ærter

Det tager jo også tid at bælge ærter – specielt, når friske ærter skal være en større del af aftensmaden. Ovenfor ses resultat af 10 liter ærter, som er bælget – der er 1200 g ærter. Blev serveret til en god bøf og hjemmelavet bernaisesauce. MUMS

Vi dyrker altså ikke ærter til at gemme. Vi dyrker dog friske ærter i STOR stil. Faktisk har vi nærmest konstant ærter til forspiring, for at kunne plante ud i køkkenhaven – når der bliver plads.

Hvorfor forspire ærter?

forspiring af vinterærter til dyrkning af meget tidlige ærter

Har man først prøvet at dyrke ærter, så ved man at ærter er ganske nemme at få til at spire. Derfor måske også oplagt at stille spørgsmålet hvorfor forspire ærter?

Dertil er der to svar. Det første og det vigtigst er at det undgår spildplads i køkkenhaven. Ærter tager allerede ganske meget plads i køkkenhaven, trods de dyrkes vertikalt – altså opad. Der skal nemlig ganske mange ærteplanter til at sikre at vi får nok ærter til høst.

Derfor er det spild af plads i køkkenhaven, at ærterne skal optage plads i 3-6 uger, hvor ærterne er under jorden.

Derved kan vi med forspiring af ærter til køkkenhaven hurtigere får friske ærter. Og kan øge vores udbytte af ærter.

Den anden forklaring til at vi vælger forspiring af ærter til køkkenhaven er, at vi dyrker ærter af ærtefrø fra egen avl. Spireprocenten er derfor noget mindre end ved indkøbte ærter, hvor man langt bedre kan høste på HELT rigtige tidspunkt – såvel sørge for perfekt tørring og behandling af ærterne efter høst, for at de vil spire bedst ved såning. Vores spireprocent ligger på 60-70% på ærter vi selv høster. Så ikke fordi det er helt skævt, men ved forspiring af ærter får vi sorterede ærterne fra, som ikke spirer.

Forspiring af ærter til køkkenhaven – med 100% spiresucces

Netop sat endnu et hold ærter til forspiring. Tænkte derfor det var oplagt at komme med en guide til forspiring af ærter. Rettere sagt to metoder til forspiring. Afhængig af tiden på året, såvel om der er plads eller ej i køkkenhaven, så kører vi nemlig en nem eller forlænget udgave.

iblødlægning af ærter før såning

Når vi starter forspiring af ærter til køkkenhaven, så startes altid ud med blødlægning af ærter i vand. Det gør bare en KÆMPE forskel at ærterne får lov at ligge i vand 24 timer – skift vandet 2-3 gange.

De små tørre ærter svulmer hurtigt op og bliver store flotte ærter. Derved har vi gjort størstedelen af forspiringen.

Eneste ærter vi vælger ikke at lægge i blød i vand er de sene høje ærter. Her er vores erfaring at det netop er vigtigt at ærterne får lov at vokse langsomt frem, fremfor at blive fremskyndet med blødlægning. Ellers risikeres det at få nogle ranglede planter.

Efter at ærterne har lagt i blød, så vil de fleste nok vælge at så ærter ud i køkkenhaven. Eller så ærter i såbakker for derved at starte forspiring. Det gør vi dog ikke.

Vi lægger ærterne på et stykke køkkenrulle. Ovenpå lægges et vådt stykke køkkenrulle. Dernæst rulles det hele sammen, lægges i en plastikpose og lægges lunt på en bogreol eller lignende.

Resultatet er at ærterne nu begynder at spire. Og efter 2-3 dage kan vi sortere ærter fra, som ikke er spiret.

smart trick til forspiring af ærter til køkkenhaven

Det er da smart. Og ganske nem metode til succes med forspiring af ærter til køkkenhaven.

Herfra deler fremgangsmåden sig i to, men handler for begge metoder om at ærterne nu skal i jorden. Har vi plads i køkkenhaven, så plantes de forspirede ærter ud i køkkenhaven. Det er især i foråret, hvor køkkenhaven hovedsageligt er tømt, at vi gør sådan.

Ellers pottes de enkelte ærter op i hver deres såkammer i en såbakke. Også får ærterne lov at forsætte deres fremspiring i drivhuset, før de plantes ud i køkkenhaven som små fine planter.

dyrkning af vinterærter i køkkenhaven

Selvforsyning med friske ærter fra køkkenhaven
– hele sæsonen med forspiring af ærter til køkkenhaven

Når en række ærter er færdige med at give friske ærter – og planterne begynder at blive trætte – så kan vi dermed blot hive planterne op. Og har allerede nye ærter klar til udplantning.

tørring af ærter dyrkning høst ært gule

Samtidigt med at vi fjerne ærteplanter fra køkkenhaven – når planterne er færdige med at give ærter – så er det også tid til at få fundet nogle af de tørre bælge. Der er altid nogle, som er overset i høsten. Disse bælge høstes, for derved at kunne gemme ærter til næste års dyrkning.

Læs om høst af ærter til egen avl af ærter

Lad mig forresten også lige komme med et smart trick til opbinding af ærter – altså støtte til ærter i køkkenhaven. De lave sorter giver vi støtte med gammelt hundehegn.

dyrkning af ærter tidlige ærtesorter plantning støtte opbinding

Det fungerer rigtig godt, når vi taler ærter der ikke bliver mere end 80 cm høje. Og vi havde hundehegnet til overs, så bruger det indtil det ikke holder mere.

De høje ærter giver vi støtte med nogle pæle banket i jorden – og ved løbende at binde snor omkring.

opbinding og støtte til høje ærter i køkkenhaven

Den metode er klart det nemmeste. Og som vi får slidt hundehegnene ned, så går vi mere og mere over til denne løsning. Den fungerer bare.

Rundstoppe placers på en række – med 80-100 cm afstand. Som ærterne vokser til, så bindes snor omkring.

Tidligere bandt vi snor omkring – og lavede et flot esparlier – da vi stillede pæle op og gjorde klar til plantning af ærter. Det gør vi dog ikke mere. Nu binder vi snor omkring løbende.

Derved får vi sikret at få ærterne med indenfor snoren, fremfor at ærterne vokser delvis udenfor snoren og delvis indenfor snoren. Det gør rigtig stor forskel, når ærterne bliver høje. Vi bruger den billige jutesnor, som sælges mange steder – så udover pælene til støtte, som genbruges hvert år, så koster vores støtte til ærter 10-20 kroner om året i indkøb af ny snor.

Når ærterne er færdige med at give friske ærter, så tager vi nemlig en hoppykniv og skører snoren over – omkring hver pæl. Derved kan vi nemt og lynhurtigt vælte alle ærteplanterne til siden. Læsse på trillebøren og køre til væk – fodre til vores kaniner og får – og derefter hurtigt få plantet en ny række ærter, af de forspirede ærter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *