Tryk "Enter" for at gå til indhold

Såning i køkkenhaven i november

Kalenderen siger november. Det er dog fortsat tid til såning i køkkenhaven – også udenfor. November er nemlig tid til opstart med dyrkning af bønner – altså hestebønner – for tidlig høst.

Dyrkning af bønner

Lad mig lige starte med at sige, at bønner ikke bare er bønner. Bønner er en bredpalet af afgrøder. Og trods de fleste bønner følger samme opskrift, så er det anderledes for hestebønner – såkaldte valske bønner.

Hestebønner – også kaldet valske bønner – er de store bønner, som spises efter de er pillet. Hestebønner spises egentlig ligesom ærter. Bønnerne bælges, når modne, også er de klar til at spise. Fordelen ved hestebønner kontra andre store bønner, er at hestebønner kan spises rå – modsat de fleste andre store bønner, som spises efter kogning.

Her i haven dyrker vi kun hestebønner, når det kommer til de store bønner. Ganske simpelt fordi de kan spises rå. De bønner som kræver at blive kogt, dem nøjes vi med at købe tørrede.

Når det er sagt, så dyrker vi skam andre sorter af bønner. Vi dyrker buskbønner, som de fleste kender som haricoverts bønner. Og vi dyrker snitbønner, som er bønner, som egentlig ikke sætter bønner – man spiser skrællen (kan bedst sammenlignes med sukkerærter).

For både buskbønner og snitbønner, så gælder det at de skal sås i foråret – og kan høstes efter ca. 2 måneder. Derfor er det også en god ide ved dyrkning af disse bønner, at så løbende henover sommeren, for at sikre en kontinuerlig forsyning af bønner til køkkenet og fryseren. Især buskbønner er geniale at gemme i fryseren.

Læs om frysning af bønner her

Såning af hestebønner i efteråret

Man kan sagtens så hestebønner i foråret. Udbyttet bliver dog meget større, hvis man starter dyrkning af valske bønner i efteråret – det vil sige start såning af hestebønner i november.

Køkkenhaven er jo alligevel fri for alt andet – eller næste da. Kål står endnu i køkkenhaven, såvel få andre grøntsager. Kort sagt, så er der god plads i køkkenhaven, så hvorfor ikke komme igang med dyrkning af bønner allerede nu.

Gevinsten er tidligere høst og større udbytte.

Personligt synes jeg at den største gevinst ved efterårssåning af hestebønner, er den tidlige høst. Når vi kommer til maj måned, så er det SKØNT at kunne begynde at høste bønner fra haven. Der er jo bare ikke ret meget andet grønt på den årstid.

Vi dyrker en gammel sort, som hedder Aguadulce. Skrives mange steder forkert og kaldes aQuadulce. Det rigtige er dog aGuadulce – altså med G, ikke Q. Det er en gammel spansk sort. Og oversat betyder det sødt vand. Og det er da også nogle meget saftige, lækre, friske – søde vil nogle måske sige – bønner. På ingen måde bitre, som mange bønner nemt kan være, når de bliver store.

Sorten er fra 1800-tallet, så er vist teste grundigt igennem. Og har stået sin test, da den forsat forhandles. Det er en sort, som er ENORMT tolerant overfor kulde. Ikke at kulde har det store at sige til såning af hestebønner i efteråret, men det har noget at sige, når planten er spiret frem i foråret.

Vi får jo oftest frost helt hen i – nogle år helt ind i – maj. Det klarer denne sorter helt perfekt.

såning dyrkning bønner hestebønner valske valskebønner

Såning gøres blot på friland her i efteråret. November er perfekt tidspunkt. Bønnerne sås med 10 cm afstand i ca. 8 cm dybde. Nemmere bliver det ikke.

Såning kan også gøres på friland i april og maj, men høsten vil først være engang i juni – hvis ikke nærmere juli.

Ved efterårssåning, så er høste allerede klar i løbet af maj måned. Har vi en meget kold vinter – eller rettere sagt lang vinter – så er høsten dog først klar i juni.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *