Tryk "Enter" for at gå til indhold

Netop i tid til jul…

December nærmer sig med hastige skridt. Det er derfor tid til at få ridderstjerneløg i jorden – så vi kan få dem i blomst til jul.

Ridderstjerneløg

Det er næsten 2 måneder siden jeg gravede løgene op og fik hængt fire store ridderstjerneløg til tørre i værkstedet.

Læs om dyrkning af ridderstjerne her

Nu skal løgene lægges i jorden, så vi kan få fornøjelse af løgene til jul.

ridderstjerne ridderstjerneløg amarylis plantning dyrkning pasning

Rigtig fine ser løgene ud. Dejligt spændstige – eller saftige, om man vil. Trods løget er vældig stort, så er det utroligt at tænke, at dette løg i løbet af et par uger indendøre vil producere en stor stilk – og bære fire kæmpe røde blomster.

NEJ! Ridderstjerneløg skal ikke kaldes Amarylis. Det er en fejl, som desværre har taget mere og mere fat. Amarylis har små tynde stilke, hvorimod Ridderstjerne har de store kæmpe stilke.

Mange kasserer løgene efter de har blomstret, hvilket er synd. Ridderstjerneløg udvikler sig til en smuk grøn plante fra foråret og hele sommeren – og graves løgene op og tørres, så kan de drives til blomstring til jul igen.

Sådan får du ridderstjerne til at blomstret igen

Plantning af ridderstjerneløg

Det er ganske nemt at plante løgene. Jeg gør det i plastbøtter, for lettere håndtering – og bruger spagnum, da løget ikke kan lide at stå vådt.

Løget pottes om i en plastbøtte. Kun 2/3 dele af løget graves ned i jorden – endelig ikke mere. Derefter gennemvædes jorden – fuldstædigt – også skal der ikke vandes mere, før efter blomstring.

To af løgene kommes i urtepotteskjuler og stilles i vindueskarmen. De sidste to løg stilles i værkstedet sammen med de øvrige planter, som er til vinteropbevaring. Her får de 1 uge, før de tages ind. Derved spredes blomstringen, så alle løg ikke blomstrer samtidigt.

Fra løgene tages ind, går der et par uger førend ridderstjerneløg blomstrer.

Klar til december og jul på gården

I skrivenden stund siger kalenderen søndag d. 29. november – det er første søndag i advent idag – julepyntet er hængt op, indendøre.

Adventskalederen er Martin netop ved at lave færdig. Først skulle han dog lige have bundet kranse af gran – én til advents lysene og to til staldørene. Flotte er de blevet…

kranse af gran grankranse

Få guide til at binde krans af gran

Det overskydende gran bruges, som pynt i haven – og til januar, som foder til fårene.

Dermed kan vi vist også godt sge, at både hus og have er klar til julen.

Julelys i haven

Med ridderstjerneløg i jorden, så er årets sidste løg også lagt. Denne gang løg, som skal blomstre til jul – alle øvrige løg, som er lagt i haven, skal vi først glædes over til foråret.

Og igen andre løg i haven, skal vi først glædes over til sommer. Her tænker jeg på hvidløgene i køkkenhaven, som også er lagt her i efteråret. Utroligt alle de løg, som er lagt, igen i år. Og kun fire af løgene skal vi nyde her til jul. Nemlig de fire ridderstjerneløg, som jeg lige har fået i jorden.

Nu jeg tænker over det, så er disse fire løg, fire år gamle, får fire blomster hver og har været håndteret præcis fire gange i år, for at vi kan glædes over løgene til jul.

Første gang var plantning i muldjord efter afblomstring – tilbage i februar. Anden gang i august, hvor løgene var begyndt at visne ned – og blev flyttet i værkstedet for at visne helt ned. Tredje gang i oktober, hvor løgene blev gravet op, rengjort og hængt til tørre. Fjerde gang idag.

Jo tak! Der er arbejde ved det, når man ikke vil smide ud. Glæden er dog også det større. STOR fornøjelse ved at kunne få ens planter til at komme igen og igen og igen.

Nu vil jeg slutte for idag, tænde adventskransen og julehygge fra sofaen.

Glædelig første søndag i advent.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *